Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 209 Bilag 9
Offentligt
1008700_0001.png

DEN DANSKE DOMMERFORENING

Dato: 7. juni 2011
JustitsministerietSlotsholmsgade 10Købehenhavn K
Justitsministeriet har ved brev af 25. maj 2011 anmodet om blandt andet Dommerforeningens be-mærkninger til forslag til lov om ændring af straffeloven (Skærpede straffe for hjemmerøveri og orga-niseret indbrudskriminalitet).Spørgsmålet om forhøjede straffe for de pågældende typer kriminalitet er først og fremmest et spørgs-mål af retspolitiskkarakter, hvorfor foreningen ikke finder anledning til direkte at fremkomme medbemærkninger til det foreslåede strafniveau.Opmærksomheden skal dog henledes på, at med forslaget om, at normalstraffen for hjemmerøveri somudgangspunkt skal være 5 år, vil straffen herfor nærme sig udgangspunktet for straffen for f.eks. forsøgpå manddrab, der efter praksis er ca. 6 år. Dette må give anledning til overvejelser om, hvorvidtforslaget indebærer en ”ubalance” i forhold til sanktionspraksis efter straffeloven i øvrigt, men lov-forslaget ses ikke at indeholde overvejelser herom. Dommerforeningen skal derfor foreslå, at dettespørgsmål, inden ændringerne vedtages, forelægges Straffelovrådet med henblik på en nærmere gen-nemgang i lyset af det anførte.
Sager om hjemmerøverier behandles i dag sædvanligvis som domsmandssager. Forslaget indebærer, atsager om hjemmerøverier, hvor tiltalte nægter sig skyldig, fremover skal behandles som nævninge-sager på grund af længden af den foreslåede normalstraf. I nævningesager medvirker som bekendt 3dommere, og nævningesager er efter deres karakter betydeligt mere ressourcekrævende end alminde-lige domsmandssager. Forslaget vil derfor alt andet lige kræve yderligere ressourcer til domstolene.Dommerforeningen har erfaret, at en del af ”tryghedspakken” indebærer, at politiets indsats mod tyve-rier og hjemmerøverier skal forstærkes, og at politiet i den anledning vil blive tilført yderligere midler.Dommerforeningen skal derfor understrege, at det er afgørende, at også domstolene sikres de fornødneressourcer til effektivt at behandle de pågældende sager, både som følge af den forventede nævninge-sagsbehandling og som følge af et forventet øget antal sager.
Med venlig hilsen
Mikael Sjöberg_________________________________________________________________________________Formanden, Østre Landsret, Bredgade 59, 1260 København KTlf. 33 97 05 85, e-mail: [email protected]