Jeg er skuffet over at høre den tale fra fru Karina Lorentzen Dehnhardt, som jeg normalt betragter som en seriøs politiker, som gerne vil deltage i konstruktive dialoger om tingene her i Folketinget, men det er vel mere et udtryk for, at fru Karina Lorentzen Dehnhardts parti, Socialistisk Folkeparti, har udviklet sig til et socialistisk, populistisk parti, som åbenbart er parat til at gribe enhver hovsamulighed for at forsøge at fremsætte forslag her i Folketinget og komme med udtalelser her i Folketinget, og målet er, det skal stille dem i et bedre lys end alle os andre.
Hvad er det dog for en optræden, altså at stille sig op på Folketingets talerstol og beskylde os andre for ikke at have sympati for ofre for hjemmerøverier, mens det kun skulle være hellige folk i Socialistisk Folkeparti, der skulle have sympati med ofre for hjemmerøverier?
Hvad er det for en facon?
Jeg synes bestemt ikke, det er sympatisk at udstille os andre som nogle, der slet ikke er optagede af at gøre noget for ofrene for hjemmerøverier.
Jeg synes, det er kedeligt, at Socialistisk Folkeparti er blevet så populistisk i sin tilgang til tingene, at det er den form for debat, vi skal have her i Folketingssalen.
Det her er jo ikke et enkelt spørgsmål, det er jo et kompliceret spørgsmål.
Selvfølgelig vil vi gerne gøre noget for ofrene for hjemmerøverier, men det er jo sådan noget, der skal overvejes.
Man kan ikke bare stille sig op sådan her og sige, at vi lige finder på noget.
Altså, det her rejser nogle principielle spørgsmål, om godtgørelse for tort i forhold til anden godtgørelse, hvilket det vil være nødvendigt man skal tage stilling til.
Man kan ikke bare selvstændigt tage stilling til tort uden at sætte det ind i en sammenhæng med andre ting.
F.eks.
skal man være opmærksom på, at der ved tort forstås en krænkelse af en persons selv- og æresfølelse, dvs.
den pågældendes opfattelse af eget værd og omdømme, og netop det forhold er baggrunden for, at der i praksis ydes tortgodtgørelse, navnlig i æreskrænkelsessager samt i sager om frihedsberøvelse og sædelighedskriminalitet.
I det ændringsforslag, som Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti har stillet, er der i øvrigt ikke taget stilling til godtgørelsesniveauet, og det er naturligvis også et spørgsmål, der må vurderes nærmere, inden man kan tage endelig stilling til det.
Dertil kommer, at ofre for hjemmerøverier allerede i dag kan være berettigede til en krænkelsesgodtgørelse efter den gældende bestemmelse i erstatningslovens § 26, stk.
3, der finder anvendelse, selv om der ikke er lidt tort.
Om et offer for et hjemmerøveri så er berettiget til en krænkelsesgodtgørelse, det vil afhænge af de konkrete omstændigheder forbundet med røveriet.
Endelig rejser en bestemmelse, hvorefter ofre for egentlige hjemmerøverier altid skal være berettigede til tortgodtgørelse, også det mere principielle spørgsmål, om der er tilstrækkeligt grundlag for på et enkelt område at indføre en særlig godtgørelsesadgang, mens det med hensyn til ofre for andre grove forbrydelser fortsat skal bero på de konkrete omstændigheder forbundet med forbrydelsen, om ofret vil være berettiget til en godtgørelse.
Sådan nogle overvejelser må man da gøre sig.
Men det ønsker Socialistisk Folkeparti åbenbart ikke.
Efter regeringens opfattelse bør karakteren og omfanget af den krænkelse, som ofret har været udsat for, som hidtil være afgørende for, om der er grundlag for at tilkende et offer for en forbrydelse en godtgørelse.
Jeg vil efter sommerferien indkalde retsordførerne til en drøftelse af, om de nuværende godtgørelsesniveauer er rimelige, og en ændring af erstatningslovens § 26 må så afvente disse drøftelser, som altså både kan handle om godtgørelsesniveauerne og handle om, i hvilke situationer der bør gives tortgodtgørelse eller lignende, men man må have en samlet vurdering og en samlet drøftelse af det, så det bliver en nuanceret tilgang, vi får til det, og så det kommer til at hænge sammen med andre bestemmelser, i straffeloven eksempelvis, og hænge sammen med erstatningsregler i øvrigt.
Jeg har været opmærksom på, at Brønderslevsagen har givet anledning til drøftelser om niveauet, og der har jeg også tilkendegivet at jeg er parat til en drøftelse på baggrund af det niveau, der er fastlagt i hvert fald i den første kendelse i Brønderslevsagen.
Nu må vi så se, hvad det ender med i den sag, for den bliver jo anket.
Men jeg beder om, at vi ikke forfalder til populisme i det her Folketing, fordi vi nærmer os sommerferie og folketingsvalg, og at vi ikke hos hinanden forsøger at beklikke motiver, som vi ikke har, men at vi i sådanne alvorlige sammenhænge som her får alvorlige, seriøse og nuancerede drøftelser af tingene og ikke laver hovsalovgivning, for det ville være yderst skadeligt og i virkeligheden krænkende for ofre for andre forbrydelser.