Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 208
Offentligt
1006097_0001.png
1006097_0002.png
1006097_0003.png
J.nr. 2011-311-0063Dato: 31. maj 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 208 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og lov om hjemme-

service (Forsøgsordning med fradrag for hjælp og istandsættelse i

hjemmet).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 88 af 31. maj 2011. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Peter Christensen/ Søren Schou

Spørgsmål 88

Med henvisning til, at hovedparten af aktiviteten i den kommende fradragsordning vil værevedligeholdelse og forbedringer i og omkring hjemmet, at de svenske erfaringer viser, at det er90 pct. af deres fradragsordning der går hertil, mens andelen i lovforslaget forsigtigt skønnes til2/3, og at fradraget ved ejerboliger omfatter både istandsættelse og forbedringer i og omkringboligen, såfremt positivlisten i lovforslagets bilag 1 er opfyldt, og da ministeren i sin besvarelseaf spørgsmål 85 præciserer, at hvis lejeren har råderet i forhold til at vedligeholde og forbedreydre og indre rammer og afholder disse udgifter selv, så har lejer ret til fradraget, bedes mini-steren bekræfte, at:a. En lejer, der udskifter sit køkken som et individuelt råderetsarbejde og således selv fi-nansierer køkkenet, har ret til servicefradraget.b. En lejer, der udskifter sit køkken som et kollektivt råderetsarbejde og således selv fi-nansierer køkkenet med det samme eller via afdrag på et lån, som afdelingen optager,har ret til servicefradraget. Det skal i den forbindelse bemærkes, at en ejer, der udskiftersit køkken og optager lån hertil, har ret til servicefradraget.c. En lejer, der udskifter sit køkken som led i et forbedringsarbejde og således selv finan-sierer køkkenet via et lån, som afdelingen optager, har ret til servicefradraget. Igen skaldet bemærkes, at en ejer, der udskifter sit køkken og optager lån hertil, har ret til ser-vicefradraget.d. En lejer, der udskifter sin terrassedør som led i en istandsættelse af sin bolig og såledesselv finansierer døren via afdrag på et lån, som afdelingen optager, har ret til service-fradraget. Det skal i den forbindelse bemærkes, at beboere i almene boliger selv beslut-ter forbedringer og betaler udgifterne, der er forbundet hermed. Ydermere skal det be-mærkes, at en ejer, der udskifter sin terrassedør og optager lån hertil, har ret til service-fradraget.e. En lejer, der får udskiftet sine vinduer eller sit tag, har ret til servicefradraget, idet le-jerne i de almene boliger selv beslutter iværksættelsen af udskiftningen og selv betaleromkostningerne, der er forbundet hermed via opsamlede henlæggelser, evt. støtte fraLandsbyggefonden samt huslejestigninger forbundet med et lån optaget af afdelingen tilen restfinansiering. Det skal bemærkes, at en ejer, der udskifter sit tag eller sine vindu-er og finansierer det af sin opsparing eller evt. optager lån hertil, har ret til servicefra-draget.

Svar:

Ad a.Ja. En lejer, der udskifter sit køkken som et individuelt råderetsarbejde og således selv fi-nansierer køkkenet, har ret til servicefradraget, forudsat betingelserne i øvrigt er opfyldt.Det bemærkes, at der i givet fald kun er fradrag for den del af udgiften, der vedrører ar-bejdsløn.Ad b.Side 2
Det beror på en konkret vurdering, om en lejer, der udskifter sit køkken som et kollektivtråderetsarbejde og således selv finansierer køkkenet med det samme eller via afdrag på etlån, som afdelingen optager, har ret til servicefradraget.Som spørgsmålet er formuleret, vurderes det umiddelbart, at det ikke ligger indenfor denindividuelle råderet, hvis det er foreningen, der optager lånet. I denne vurdering vil det tilli-ge indgå, hvorvidt lejer vil være forpligtet til at afdrage på lånet efter fraflytning af lejemå-let. Det vurderes, at det normalt ikke vil være tilfældet, hvis foreningen optager lånet. Påden måde adskiller eksemplet sig fra en ejer, som udskifter sit køkken og optager lån hertil.Hvis lejer derimod afholder udgiften med det samme selv, og det er indenfor lejers råderet iforhold til lejemålet, vil lejer have ret til fradrag, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt. Detbemærkes, at der i givet fald kun er fradrag for den del af udgiften, der vedrører arbejdsløn.Ad c.Der henvises til svaret under b.Ad d.Der henvises til svaret under b.Ad e.Der henvises til svaret på spørgsmål 53.
Side 3