Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 208
Offentligt
1005702_0001.png
1005702_0002.png
J.nr. 2011-311-0063Dato: 31. maj 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 208 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og lov om hjem-

meservice (Forsøgsordning med fradrag for hjælp og istandsættelse i

hjemmet).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 84 af 30. maj 2011. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Peter Christensen/ Søren Schou

Spørgsmål 84

Ministeren bedes i forlængelse af sit svar af 30. maj 2011 på spørgsmål 69 besvare følgen-de:a. Forklare passagen ”om lejeren afholder udgiften selv”, herunder redegøre for, hvad dermenes?b. Hvis udlejeren bestiller arbejderne, udlejeren betaler, udlejeren sender lejeren en fraflyt-ningsopgørelse, lejeren skal refundere udlejeren udgifterne, har lejeren så fradraget?c. Forklare om der er tale om istandsættelsesarbejde, ”som ligger inden for lejerens råde-ret”, idet råderetsbegrebet handler om forbedringer, ikke om istandsættelse ved fraflytning.Betyder det, at skattefradraget ikke kan bruges ved istandsættelsesudgifter, som lejeren af-holder?

Svar:

Ad a.Som det fremgår af svaret på spørgsmål 69, er det afgørende ikke, hvem der bestiller arbej-det, men i stedet hvorvidt istandsættelsesarbejdet foregår på lejerens faste bopæl, om leje-ren afholder udgiften selv, og om der er tale om istandsættelsesarbejde, som ligger indenfor lejerens råderet i henhold til lejeaftalen. Hvorvidt lejeren har afholdt udgiften selv måbero på en konkret vurdering. Hvis udlejeren har afholdt udgiften på vegne af lejeren, oglejeren efterfølgende refunderer udgiften til udlejer – eksempelvis via modregning i deposi-tum - har lejeren reelt afholdt udgiften. Lejer bør altid sikre dokumentation for, at lejeren erden, som reelt har afholdt udgiften.
Ad b.Ja, forudsat betingelserne for fradrag i øvrigt er opfyldt. Der henvises i øvrigt til svaret påspørgsmål 83.
Ad c.I den udstrækning en lejer ifølge sin lejeaftale har råderet i forhold til at vedligeholde ellerforbedre lejeboligens ydre og indre rammer og afholder disse udgifter selv, har lejer ret tilservicefradraget. I denne råderet ligger tillige, hvorvidt det påhviler lejer og ikke udlejer atistandsætte lejligheden ved fraflytning. Er dette tilfældet, ligger det inden for lejers råderet,og lejer har ret til servicefradrag, forudsat lejer afholder udgiften selv, og fortsat bebor le-jemålet på tidspunktet for arbejdets udførelse.Hvis arbejdet er udført efter lejers fraflytning af lejemålet, er der ikke længere tale omhjælp eller istandsættelse i hjemmet, hvorfor lejer ikke kan få fradrag. Det er her væsentligtat understrege, at lovforslagets formål er at lette familiernes travle hverdag, at skabe ar-bejdspladser på arbejdsmarkedet til grupper, som har svært ved at få jobs og veksle sort ar-bejde til hvidt arbejde. Med andre ord er det ikke et mål i sig selv at yde statstilskud tilistandsættelsesudgifter af lejemål ved fraflytning. Som sagt indledningsvist - hvis lejers af-holdelse af istandsættelsesudgifter opfylder betingelserne for at få servicefradrag, har lejerret til servicefradraget.Tilsvarende har lejere ret til servicefradrag for udgifter afholdt til almindelig rengøring,vinduespudsning, børnepasning mv. på lige fod med andre personer.Side 2