Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
L 208
Offentligt
J.nr. 2011-311-0063Dato: 26. maj 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 208 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og lov om hjem-
meservice (Forsøgsordning med fradrag for hjælp og istandsættelse i
hjemmet).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 53 af 25. maj 2011. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Nanna Westerby (SF).
Peter Christensen/ Søren Schou
Spørgsmål 53
Vil lejere i den private udlejningssektor og i den almene sektor samt andelshavere kunnebenytte fradraget til arbejder, som ikke er omfattet af beboerens egen råderet over boligen,f.eks. udvendige arbejder?
Svar:
Som det fremgår af svaret på spørgsmål 28 gælder forsøgsordningen med fradrag for hjælpog istandsættelse i hjemmet både for ejere, lejere og andelshavere. Lejerne i den private ud-lejningssektor, den almene sektor samt andelshavere er derfor også omfattet af ordningen.Der gælder dog forskellige reguleringer i de pågældende boligformer for pligten til udven-dig vedligeholdelse af ejendommen.Udvendige arbejder - lejeboligDen udvendige vedligeholdelse af en privat udlejningsejendom omfatter al vedligeholdelsei lejligheder og på ejendommen, der ikke er indvendig vedligeholdelse. Det er typisk udle-jeren, der har den udvendige vedligeholdelsespligt, og lejeren betaler for den udvendigevedligeholdelse over huslejen.Udlejerens udvendige vedligeholdelsespligt er ikke begrænset til det beløb, som står påkontoen for udvendig vedligeholdelse – men afhænger af ejendommens vedligeholdelses-stand. Der er således ikke en direkte sammenhæng mellem de afholdte udgifter af udlejer tiludvendig vedligeholdelse, og de indbetalinger, som den konkrete lejer betaler for den ud-vendige vedligeholdelse over huslejen.En lejer kan således have beboet et lejemål ganske få måneder, inden udlejer starter en re-novering af alle vinduer i ejendommen. I dette tilfælde vil det være åbenbart, at der ikke eren direkte sammenhæng mellem lejerens betaling over huslejen og den konkrete betalingfor arbejdet betalt af udlejer. Når den udvendige vedligeholdelse påhviler udlejer og afhol-des af denne, vil lejer således ikke kunne benytte fradraget.Hvis lejeren derimod i lejekontrakten har aftalt med udlejer, at lejer skal afholde udgifter tiludvendig vedligeholdelse, kan udgifterne direkte henføres til lejeren, og der vil være fra-drag for den del af disse udgifter, som vedrører arbejdsløn.
Udvendige arbejder – almen sektorFor ejendomme under den almene sektor skal boligorganisationen henlægge et passendebeløb til vedligeholdelse.På samme måde som for private udlejningsejendomme vil der ikke være en direkte sam-menhæng mellem de afholdte udgifter til ejendommens udvendige vedligeholdelse, og deindbetalinger, som den konkrete lejer betaler for den udvendige vedligeholdelse over husle-jen. Når den udvendige vedligeholdelse er afholdt af boligorganisationen, vil lejer såledesikke kunne benytte fradraget.I den udstrækning lejeren direkte afholder en udgift til udvendig vedligeholdelse, kan ud-gifterne direkte henføres til lejeren, og der vil være fradrag for den del af disse udgifter,som vedrører arbejdsløn.
Side 2
Udvendige arbejder – andelsboligerSom medlem af en andelsboligforening ejer man ikke nogen bestemt del af ejendommen,men har brugsretten til en bestemt bolig i foreningen og til foreningens fællesarealer.Man betaler typisk en månedlig boligafgift til foreningen til dækning af ydelsen til kredit-forening, opsparingen til udvendig vedligeholdelse, fællesudgifter m.m. Man har typiskpligt til selv at stå for boligens indvendige vedligeholdelse. Hvorvidt det er foreningen ellerden enkelte andelshaver, der er forpligtet til at afholde en given udgift, vil typisk være regu-leret i foreningens vedtægter.Såfremt foreningen afholder udgiften til udvendig vedligeholdelse gælder på samme mådesom for private udlejningsejendomme og boliger i den almene sektor, at der ikke vil væreen direkte sammenhæng mellem de afholdte udgifter til ejendommens udvendige vedlige-holdelse, og den månedlige boligafgift, som den konkrete andelshaver betaler til den ud-vendige vedligeholdelse. Når den udvendige vedligeholdelse er afholdt af foreningen, vilandelshaver således ikke kunne benytte fradraget.I den udstrækning andelshaver direkte afholder en udgift til udvendig vedligeholdelse, kanudgifterne direkte henføres til andelshaveren, og der vil være fradrag for den del af disseudgifter, som vedrører arbejdsløn.
Side 3