Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 202
Offentligt
1002390_0001.png
1002390_0002.png
1002390_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
26. maj 2011ØkonomikontoretCecilie Maarbjerg Qvist2011-0030-0156185813
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L 202), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. maj 2011. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 (L 202) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, hvordan ministeren vil undgå regi-strering ved indførelse af fingeraftryk i pas, og herunder hvor-dan ministeren vil undgå, at nogen laver falsk id-kort med detforkerte navn, men med det rigtige fingeraftryk.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Rigspolitiet har til håndteringen af opgaven med optagelse affingeraftryk ved indgivelse af en pasansøgning udviklet en sær-lig IT-løsning. Løsningen er udviklet og designet således,at Rigspolitiet alene opbevarer fingeraftryk midlertidigt, dvs. frade optages ved indgivelse af pasansøgningen, og til de fremsen-des til Rigspolitiets pasproducent. Når et fingeraftryk modtagesaf Rigspolitiets pasproducent, slettes fingeraftrykket således hosRigspolitiet. Rigspolitiet har herefter ikke længere adgang tilfingeraftrykket. På baggrund af fingeraftryk modtaget fra Rigs-politiet, oplysninger fra Det Centrale Pasregister og fra det afpasmyndighederne fremsendte stamkort fremstiller Rigspolitietspasproducent et pas, som enten sendes direkte til borgeren elleret borgerservicecenter med henblik på udlevering.Optagelsen af fingeraftryk i forbindelse med indgivelse af enpasansøgning sker alene med henblik på, at fingeraftrykketsenere kan anvendes til identitetskontrol. Indførelse affingeraftryk i pas medfører en forbedring af muligheden for atkontrollere, at den person, der bærer et pas, også erpasindehaveren, dvs. den person, som har indgivetpasansøgningen. Der sker således ingen registrering elleropsamling af fingeraftryk, som giver mulighed for senereanvendelse i f.eks. efterforskningsøjemed.Indgivelse af en pasansøgning skal ske ved personligt fremmø-de. Det er den enkelte pasmyndigheds opgave at sikre, at denperson, som indgiver ansøgningen, er den person, som ved-kommende udgiver sig for at være. Typisk sker dette ved, at pas-ansøgeren medbringer sit gamle pas som identifikation, men detkan også ske ved fremvisning af dåbs-, navne- eller fødselsattestsamt billedlegitimation. Det nye pas vil blive produceret på bag-grund af de oplysninger, der afgives i forbindelse med pasan-søgningen.For at kunne fremstille et falsk pas med et forkert navn vil detkræve, at man har adgang til det nødvendige udstyr samt materi-aler, som gør det muligt at producere et falsk pas. Rigspolitiethar ikke oplevet ”gode” forfalskninger af den nuværende pasmo-2
del. Det er Rigspolitiets vurdering, at det nuværende pas er til-strækkeligt sikkert. Rigspolitiet overvåger dog løbende situatio-nen.”
3