Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 193
Offentligt
1000064_0001.png
1000064_0002.png
1000064_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. maj 2011Procesretskontoret2010-710-0038JLY40682
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 9 vedrørende forslag til lovom ægtefælleskifte m.v. (L 193), som Folketingets Retsudvalg har stillettil justitsministeren den 4. maj 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMeta Fuglsang (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 9 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ægtefælleskifte m.v. (L 193):

”Hvad er ministerens kommentar til forslaget fra Danske Fa-milieadvokater om, at der laves en vejledning i hvilke vurde-ringstemaer, der skal tages afsæt i forbindelse med vurde-ring?

Svar:

Som det fremgår af den kommenterede høringsoversigt, som er sendt tilFolketingets Retsudvalg den 15. april 2011, har Danske Familieadvokaterog Danske Advokater bl.a. anført i deres høringssvar, at der erfarings-mæssigt anvendes meget tid på at blive enige om vurderingstemaerne iden enkelte sag, og at det også opleves, at de udmeldte vurderingsmændhar forskellig opfattelse af, hvad deres opgave går ud på, herunder atnogle ejendomsmæglere er af den opfattelse, at der findes en særlig lav”skiftevurdering”, som skal anvendes i bodelinger, mens andre har denopfattelse, at der skal tages udgangspunkt i handelsværdien ved salg in-den for 3-6 måneder. Danske Familieadvokater og Danske Advokaterforeslår derfor, at det f.eks. i en vejledning angives, hvilke vurderingste-maer der kan anvendes ved forskellige typer af aktiver, medmindre derforeligger særlige omstændigheder.Som anført i Justitsministeriets bemærkninger til høringssvaret i denkommenterede høringsoversigt skal aktiver og passiver vurderes til han-delsværdien på vurderingstidspunktet, medmindre parterne aftaler andet.Det følger af lovforslagets § 74, stk.1, at skifteretten efter anmodning kanbestemme, at handelsværdien af et bos aktiver eller passiver skal fastsæt-tes ved sagkyndig vurdering.Det følger endvidere af lovforslagets § 75, at skifteretten til brug for ud-læg eller boets afslutning efter anmodning kan bestemme, at der skalindhentes en erklæring fra den eller de sagkyndige om, i hvilket omfanghandelsværdien af et aktiv eller passiv på grund af den forløbne tid afvi-ger fra den første vurdering.Adgangen til genvurdering har til formål at sikre, at aktivet medregnes iboopgørelsen med den handelsværdi, aktivet har på udlægstidspunkteteller boopgørelsestidspunktet, idet aktiver og passiver indgår i bodelin-gen med værdien på udlægstidspunktet eller ved skiftets afslutning, jf.2
lovforslagets § 52. Hvor lang tid, der skal være gået, før det vil være hen-sigtsmæssigt at indhente en erklæring fra en sagkyndig, afhænger af dekonkrete omstændigheder.Efter lovforslagets § 19 om bobehandlerens opgaver vejleder bobehand-leren i nødvendigt omfang ægtefællerne om deres retsstilling og bistårved praktiske spørgsmål under skiftet. Bobehandleren vil således ogsåkunne bistå med formuleringen af vurderingstema, hvis der konkret skul-le være behov herfor.Justitsministeriet finder på den baggrund ikke umiddelbart, at der vil væ-re behov for yderligere vejledning.
3