Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 193
Offentligt
1000051_0001.png
1000051_0002.png
1000051_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. maj 2011Procesretskontoret2010-710-0038JLY40689
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 16 vedrørende forslag til lovom ægtefælleskifte m.v. (L 193), som Folketingets Retsudvalg har stillettil justitsministeren den 4. maj 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMeta Fuglsang (SF).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 16 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ægtefælleskifte m.v. (L 193):

”Hvad er ministerens kommentar til Danske Familieadvoka-ters påstand om, at det er urealistisk at man kan behandle etmindre bo på ca. 5 timer?

Svar:

Som det fremgår af den kommenterede høringsoversigt, som er sendt tilFolketingets Retsudvalg den 15. april 2011, anfører Danske Familiead-vokater og Danske Advokater bl.a. i deres høringssvar, at det forekom-mer ganske urealistisk at forestille sig, at man kan behandle et mindre bopå ca. 5 timer. Et insolvent bo er ikke lettere eller hurtigere, fordi der ik-ke nødvendigvis er aktiver til vurdering, da det meget vel kan kræve etbetragteligt antal timer at skulle udrede gældens opståen og tilhørsfor-hold mv. Danske Familieadvokater og Danske Advokater anbefaler, atder ikke sættes en tidsmæssig begrænsning på bobehandlingen. Hvis derskal gives en form for overslag, anbefaler Danske Familieadvokater ogDanske Advokater mindst 10-15 timer.Som anført i pkt. 3.9.3 i lovforslagets bemærkninger er Justitsministerietenig med Ægtefælleskifteudvalget i, at en bevilling af fri proces til bobe-handlernes salær bør begrænses til et bestemt antal timer. Som også an-ført i den kommenterede høringsoversigt må det imidlertid bero på enmisforståelse, når Danske Familieadvokater og Danske Advokater henvi-ser til et maksimalt timetal på ca. 5 timer til at behandle et mindre bo. Derkan i den forbindelse henvises til pkt. 3.9.2.3 i lovforslagets almindeligebemærkninger, hvor der i overensstemmelse med Ægtefælleskifteudval-gets betænkning anføres bl.a. følgende:”Et kompliceret bo bør kunne klares ved højst 40 timers behandlinghos bobehandleren, og et forholdsvis ukompliceret bo af en visstørrelse bør kunne klares ved højst 20 timers behandling hos bo-behandleren. Ukomplicerede mindre boer bør kunne klares på højst10 timer, og insolvente boer, hvor der blot er behov for at konstate-re, at der ikke er noget at dele, bør kunne klares på 5 timer.”Det er således kun insolvente boer, hvor der blot er behov for at konstate-re, at der ikke er noget at dele, der efter Ægtefælleskifteudvalgets og Ju-stitsministeriets opfattelse bør kunne klares på 5 timer. Insolvente boer,hvor der er uenighed om et større antal aktiver eller passiver, vil skullebehandles ved bobehandler på linje med solvente boer. Et mindre, ukom-2
pliceret bo bør, som det fremgår, kunne klares på højst 10 timer; altså detdobbelte af det timetal, som Danske Familieadvokater og Danske Advo-kater henviser til, og det er under forudsætning af, at boet er ukomplice-ret.Generelt set bør den fri proces angå et rimeligt tidsforbrug – også set ilyset af de involverede værdier – til at få udfærdiget et bodelingsforslag.Begrænsningen i timetallet skal i den forbindelse også ses i lyset af, atbegge ægtefæller bør bidrage konstruktivt under bobehandlingen og ihvert fald ikke skal kunne drage fordel af eller kunne påføre modpartenskade ved at trænere sagen. Særligt i forhold til sager, hvor kun den enepart har fri proces, er det vigtigt – både af hensyn til modparten og forstatskassen – at skabe et incitament for vedkommende til at medvirke tildeling af boet. I sager, hvor begge parter har fri proces, er det naturligvistilsvarende vigtigt at skabe et incitament for begge til at medvirke til bo-delingen.Det kan i den forbindelse også nævnes, at det fremgår af bemærkninger-ne til lovforslagets § 15, stk. 2, og § 17, stk. 1, at skifteretten henholdsvispå vejlednings- og forligsmødet og ved henvisning til bobehandler børorientere ægtefællerne og i givet fald bobehandleren om, inden for hvormange timer bobehandleren som udgangspunkt bør kunne behandle boet.Skifterettens oplysning herom vil ikke i sig selv have nogen retsvirknin-ger, men vil kunne tjene som vejledning for parternes vurdering af rime-ligheden af bobehandlerens tidsforbrug.
3