Som flere ordførere har været inde på, er der god grund til at kigge på konkurrencen i Danmark.
Det er afgørende for prisudviklingen og dermed også for forbrugerne, men også for væksten, at vi sikrer, at dansk erhvervsliv er konkurrencedygtigt, og at vi får stoppet den svækkelse af konkurrenceevnen, som har været gældende i alle de år, som den nuværende regering har siddet.
Der er god grund til at se på, hvad man kan gøre for at fremme konkurrencen, og det havde vi jo også forhandlinger om, inden vi desværre måtte lade vejene skilles og regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Kristendemokraterne indgik aftale om den konkurrencepakke, som det her forslag er en del af.
Hvis vi så skal kigge konkret på det her forslag, L 191, som ændrer næringsloven, må jeg sige, at jeg er noget forundret.
Jeg har meget vanskeligt ved i det store billede at se, hvor problemerne med konkurrencen i det danske samfund og det danske erhvervsliv er, og jeg har meget vanskeligt ved at se, hvordan det her forslag bidrager nævneværdigt til at forbedre konkurrencen i Danmark.
Det fremgår ret tydeligt, både af forslaget og af fremsættelsestalen, at de fleste af de ting, man vil gøre muligt med lovændringen, i forvejen er mulige.
Det kan jo være, at man synes, det er en administrativ lettelse, at man nu ændrer de her regler, men mig bekendt er der altså både mulighed for shop in shop, homeparties og kortvarige lagersalg, som reglerne er i dag, og til gengæld er der så en risiko for, at vi får en tivolisering af detailhandelen, og at der sker det, at vi ikke har styr på, hvem der handler, og at vi ikke har styr på forbrugernes rettigheder i forhold til returret og andre væsentlige andragender.
Derfor må jeg sige, at vi ikke på forhånd vil afvise at kunne støtte forslaget, men at vi mener, at det må godtgøres – og det kan jo så enten blive om lidt, når ministeren tager ordet, eller igennem et udvalgsspørgsmål – hvilket formål lovforslaget egentlig tjener, og hvordan det bidrager til at fremme konkurrencen.
Er det virkelig regeringens opfattelse, at det, der styrker konkurrencen Danmark, er, at vi nu laver nogle administrative lettelser for kræmmermarkeder, eller hvad det er, man reelt lægger bag ved ønskerne om de her ændringer?
Jeg har meget vanskeligt ved at se sammenhængen mellem det her lovforslag og de store og flotte taler om behovet for at fremme konkurrencen til glæde for både erhvervslivet og forbrugerne i Danmark.
Jeg synes, at det her virker, som om man – i hvert fald i et vist omfang – vil lade orden afløse af en eller anden form for kontrolleret kaos, men hvis det kan godtgøres, at det ikke er tilfældet, og at vi derfor med den korte frist, der har været, ikke har gennemskuet lovforslagets konsekvenser tilstrækkeligt, skal vi selvfølgelig nok være med på at forenkle de her ting og sager.
Men jeg må sige, at jeg ikke kan lade være med at trække på smilebåndet, når jeg ser det her lovforslag og sætter det i sammenhæng med de flotte ord om ting, der skal gøres for at forbedre konkurrenceevnen i Danmark.
Så vi vil følge udvalgsbehandlingen meget nøje og deltage med spørgsmål, og så vil vi senere meddele, hvordan vi stiller os til lovforslaget.
Men uanset om vi ender med at stemme for eller imod, kan jeg sige, at det ikke bliver det her, der ændrer konkurrenceevnen i Danmark markant.