Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
L 19
Offentligt
919343_0001.png
919343_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
22. novemer 2010
Folketingets Kulturudvalg har den 16. november 2010 stillet mig følgende spørgsmål,nr. 3 (Lovforslag nr. L 19), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 16. november 2010 fra Frands Morten-sen, Aarhus Universitet, jf. L 19 – bilag 5.”

Svar:

I henvendelsen påpeger Frands Mortensen, at ”.. der er bestemmelser i lovforslag L 19,2010-11, der synes at tilføre ny statsstøtte til Det danske Filminstitut til støtte af danskfilmproduktion.”Frands Mortensen henviser til, at det af bemærkningerne til lovforslaget bl.a. fremgår,at der i perioden 2011-2014 overføres 25 mio.kr. årligt fra licensprovenuet til Det Dan-ske Filminstitut til støtte af dansk filmproduktion. Primært ud fra den betragtning, atder med lovforslaget sker en udvidelse af licensprovenuets anvendelsesområde til ogsåat omfatte filmrelaterede formål (jf. lovforslagets § 1, nr. 10) i form af direkte støtte tilDet Danske Filminstitut, finder Frands Mortensen, at der er tale om en sådan ændringaf de grundlæggende karakteristika i den eksisterende støtteordning, at den skal be-tragtes som ny og dermed notificeres.Kulturministeriet skal hertil bemærke, at Frands Mortensen tilsyneladende opfatter li-censordningen som sådan (herunder fastlæggelsen i loven af de formål, licensprovenuetkan benyttes til) som en statslig støtteordning, der er underlagt et krav om notifikationved væsentlige ændringer mv.Efter ministeriets opfattelse må det relevante i forhold til spørgsmålet om notifikationimidlertid være licensmidlernes endelige anvendelse.
Dok. nr. 743234
Side 2
De licensmidler, der med den foreslåede eksplicitte hjemmel i radio- og fjernsynslovenfremover vil kunne fordeles til filmformål, forudsættes anvendt til medfinansiering afallerede eksisterende statslige filmstøtteordninger, der administreres af Det DanskeFilminstitut.De danske filmstøtteordninger blev godkendt af EU-Kommissionen i 1989 i forbindelsemed en ændring af filmloven, ligesom også den senere ”60/40 ordning” er godkendt afKommissionen i 1997.At licensmidler fremover vil kunne indgå i finansieringen af disse støtteordninger, dertidligere udelukkende er blevet finansieret af finanslovsmidler, indebærer efter mini-steriets vurdering ikke i sig selv en sådan ændring af ordningerne, herunder deres på-virkning af markedet, at der er behov for notifikation.Heller ikke stigningen i den samlede beløbsramme for filmstøtteordningerne som følgeaf overførsel af licensmidler vurderes at kræve notifikation. I henhold til Medieaftale2011-2014 udgør overførslen af licens til Filminstituttet til filmformål 25 mio.kr. årligt,hvilket er en begrænset stigning set i forhold til den nuværende beløbsramme. I denforbindelse bemærkes i øvrigt, at overførslen af licensmidler til Det Danske Filminstitutmodsvarer en nedsættelse af DR’s og TV 2/DANMARK A/S’ forpligtelser til at investerei dansk film – forpligtelser som i tidligere aftaleperioder er blevet forøget, bl.a. i lyset afudviklingen i finanslovsbevillingerne til filmstøtteordningerne.
Per Stig Møller