Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 187
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KTlf. 72 20 50 00E-mail [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 20. april 2011 stillet følgende spørgsmål nr.18 (L 187), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod(EL).
4. maj 2011
Sagsnr. 2011-0002780
”Hvordan forestiller ministeren sig, at Pensionsstyrelsens ret til at sikre sig kopiaf borgerens pas og rejsedokumenter skal foregå i praksis, jf. lovforslagets § 91b stk. 3 og 4? Skal borgeren give samtykke til, at der bliver taget en kopi, kanPensionsstyrelsens medarbejder med magt fratage borgeren pas og rejsedokumen-ter, eller skal Pensionsstyrelsens medarbejder tilkalde politiet og eventuelt medmagt tilbageholde den mistænkte borger, indtil politiet når frem og med magt kanfratage borgeren pas og rejsedokumenter?”
Pensionsstyrelsen har ingen mulighed for at tvinge en person til at oplyse navn,adresse og CPR-nummer, ligesom Pensionsstyrelsen ikke kan tilbageholde perso-ner, som ikke vil oplyse navn, adresse og CPR-nummer.Personen skal efter lovforslaget legitimere sig med navn, adresse og CPR-nummer,og legitimationen vil typisk være i form af pas. Oplysningerne skal bruges til opslagi indkomstregistret for at afklare, om der er en formodning om, at personen harmodtaget arbejdsløshedsdagpenge, uddannelsesydelse, kontanthjælp, starthjælp, le-dighedsydelse, særlig ydelse, introduktionsydelse eller sygedagpenge under opholdi udlandet. Denne form for brug af pas til identifikation er ikke at betragte som ettvangsindgreb efter lov om retssikkerhed ved forvaltningens anvendelse af tvangs-indgreb og oplysningspligter.Hvis opslaget i indkomstregisteret viser, at personen kan have modtaget kontant-hjælp, starthjælp, ledighedsydelse, særlig ydelse, introduktionsydelse eller sygedag-penge under ophold i udlandet, skal der tages fotokopier af personens pas og even-tuelle rejsedokumenter med henblik på at dokumentere udrejseperioden til brug forden efterfølgende ikke-strafferetlige sagsbehandling. Der er i den situation tale omet tvangsindgreb efter § 1, stk.1, nr. 2, i lov om retssikkerhed ved forvaltningensanvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter, som omfatter undersøgelse ellerbeslaglæggelse af breve og andre papirer.Når Pensionsstyrelsen i forbindelse med tilsynet tager kopi af pas og eventuelle rej-sedokumenter, finder kapitel 2 og 3 i lov om retssikkerhed ved forvaltningens an-vendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter derfor anvendelse. Det er i den for-
bindelse uden betydning, om personen aktivt giver samtykke til Pensionsstyrelsensopslag.Det er i øvrigt min klare fornemmelse, at myndigheder i Danmark møder forståelseog respekt hos de personer, som kontrolleres, bl.a. fordi myndighedsudøvelsen skerpå en ordentlig og respektfuld måde.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2