Erhvervsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 180
Offentligt
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
6. maj 2011
Besvarelse af spørgsmål 1 ad L 180 stillet af Erhvervsudvalget den 8.
april 2011 efter ønske fra Jens Chr. Lund (S).
Spørgsmål 1:
Ministeren bedes yderligere kommentere Realdanias bemærkning vedrø-rende revisors underrettelsespligt og FSR´s udsagn om, at der er tale omen væsentlig skærpelse.Ministeren bedes i den anledning forklare forskellen mellem ”straks” og”uden ubegrundet ophold”.Svar:
Det fremgår af erklæringsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 668 af 26.juni 2008), at revisor i revisionspåtegningen skal give en række supple-rende oplysninger. Bestemmelsen gælder for godkendte revisorer, derafgiver erklæringer i henhold til revisorlovens § 1, stk. 2.Revisor har således allerede i dag pligt til at oplyse om væsentlige over-trædelser af lovgivningen om bogføring og opbevaring af regnskabsmate-riale, ligesom revisor skal give supplerende oplysninger om en rækkeforhold, som denne bliver bekendt med under sit arbejde, og som giverrevisor en begrundet formodning om, at ledelsen kan ifalde straf- ellererstatningsansvar.Med lovforslaget er det dermed alenetidspunktetfor revisors underret-ning af tilsynsmyndigheden, der fremskyndes.For at sikre et effektiv tilsyn foreslås det, at revisor fremoverudenugrundet opholdskal give meddelelse til Erhvervs- og Selskabsstyrelsenom forhold, der kan have betydning for udøvelse af tilsynet med de om-dannede tidligere finansielle virksomheder. Meddelelse skal efter forsla-get ske umiddelbart efter revisors konstatering af et eller flere forhold ogaltså ikke først i revisors revisionspåtegning på årsrapporten, der indsen-des til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen op til 5 måneder efter regnskabs-årets udløb.De nuværende regler medfører, at tilsynsmyndigheden først på et megetsent tidspunkt får mulighed for at blive bekendt med forhold, der kanhave betydning for udøvelse af tilsynsvirksomheden. Forslaget indebærerimidlertid alene en fremrykkelse aftidspunktetfor revisors gældendemeddelelsespligt, hvorefter revisor i revisionspåtegningen alene skal op-lyse sådanne forhold, hvis der er en begrundet formodning for, at ledelsenkan ifalde erstatnings- eller strafansvar. Der er således ikke tale om en
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
2/2
udvidelse af, hvilke oplysninger revisor skal meddele tilsynsmyndighe-den.Bestemmelsen har ingen indflydelse på revisors pligter i henhold til revi-sorloven eller årsregnskabsloven eller lov om finansiel virksomhed.Den foreslåede bestemmelse om, at de relevante oplysninger skal indsen-des til tilsynsmyndigheden ”uden ugrundet ophold” findes tilsvarende ibl.a. årsregnskabslovens § 138. I henhold til denne bestemmelse skal års-rapporten indsendes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen uden ugrundetophold efter, at den er godkendt på selskabets generalforsamling ellerlignende øverste myndighed.Ved ”straks” forstås almindeligvis ”med det samme”. Ved ”straks” harrevisor således ikke tid til at foretage sig noget, herunder kontrollere sineoplysninger nærmere, inden han underretter tilsynsmyndigheden om depågældende konstaterede forhold.I forhold til årsregnskabsloven er det Erhvervs- og Selskabsstyrelsenspraksis, at ”uden ugrundet ophold” vil være at sammenligne med begre-bet hurtigst muligt, hvilket i praksis normalt vil sige 3-4 dage.Den valgte løsning med ”uden ugrundet ophold” frem for ”straks” vilmedføre, at revisor har mulighed for at udarbejde den konkrete underret-ning, ligesom revisor har mulighed for at kontrollere sine oplysninger,inden de sendes til tilsynsmyndigheden.Der henvises i øvrigt til lovforslagets § 1 og bemærkningerne hertil.