Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 174
Offentligt
1002359_0001.png
1002359_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. maj 2011Strafferetskontoret2011-730-1298RAJ41904
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 27 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven. (Udvidelse af »noget for noget-ordningen«om tidlig prøveløsladelse af dømte m.v.) (L 174), som Folketingets Rets-udvalg har stillet til justitsministeren den 19. maj 2011. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Karen Hækkerup (S).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 27 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven. (Udvidelse af »noget for noget-

ordningen« om tidlig prøveløsladelse af dømte m.v.) (L 174):

”Det fremgår af svar nr. 7, at der ikke er noget krav om, hvormange uddannelsestimer den indsatte skal deltage i, før atvedkommende kan opfylde den ”særlige indsats”, der kvalifi-cerer til løsladelse på halv tid. Men af svaret fremgår det, atundervisningstimer er i flertal, hvorfor man må formode atdet ikke er tilstrækkeligt med en enkelt times undervisningforuden lektier eller selvstudie. Kan ministeren bekræfte, aten enkelt undervisningstime vil være tilstrækkeligt eller kanministeren angive et omtrentligt minimumstimeantal, særligtpå folkeskolen 9. og 10. klasse samt for så vidt angår hf-studiet bedes ministeren oplyse, om der er et omtrentligt mi-nimumstimeantal samt oplyse dette.”

Svar:

Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål nr. 7 fra Folketingets Rets-udvalg vedrørende lovforslaget, kan en særlig indsats blandt andet beståi, at den indsatte uddanner sig under afsoningen, enten inde i fængsletsom selvstuderende eller i fængslets skole eller uden for fængslet i formaf udgang (frigang) til undervisning.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at i de tilfælde hvor denindsatte uddanner sig i fængslets skole eller i en uddannelsesinstitutionuden for fængslet, vil en enkelt undervisningstime ikke være tilstrække-ligt til en tidlig prøveløsladelse efter § 40 a, stk. 1, nr. 1, men at der ikkekan siges noget generelt om, hvor mange timers undervisning der skalvære tale om, idet dette blandt andet afhænger af karakteren af uddannel-sen. Uddannelsesudbuddet i forhold til voksen- og efteruddannelsessy-stemet er vidtspændende, og man kan som indsat komme i betragtning iforhold til tidlig prøveløsladelse, hvis man f.eks. deltager i forberedendevoksenundervisning (træning i basale færdigheder i læsning og regning),almen voksenuddannelse (9. og 10. klasses undervisning), påbegynder eterhvervsuddannelsesforløb eller læser en videregående uddannelse. Detprimære fokus i forbindelse med vurderingen af indsatsen er, om denindsatte udviser motivation, evne og vilje til at indgå i et kompetencegi-vende uddannelsesforløb.Det samme gør sig gældende i de tilfælde, hvor den indsatte uddanner sigsom selvstuderende.2