Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 174
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
26. maj 2011Strafferetskontoret2011-730-1298RAJ41902
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 25 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven. (Udvidelse af »noget for noget-ordningen«om tidlig prøveløsladelse af dømte m.v.) (L 174), som Folketingets Rets-udvalg har stillet til justitsministeren den 19. maj 2011. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Karen Hækkerup (S).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 25 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af straffeloven. (Udvidelse af »noget for noget-
ordningen« om tidlig prøveløsladelse af dømte m.v.) (L 174):
”Det fremgår af svar nr. 9, at kriminalforsorgen vil justere deadministrative regler om prøveløsladelse, således at beslut-ning om prøveløsladelse efter ”noget-for-noget-ordningen” iflere tilfælde end i dag, vil kunne træffes uden foregåendehøring af anklagemyndigheden. Helt konkret fremgår det, atder ikke længere skal indhentes udtalelse fra anklagemyndig-heden, inden der træffes afgørelse om prøveløsladelse efter”noget for noget-ordningen”, hvis den indsatte er idømt 8måneders fængsel eller mindre, og hvis den dømte har væretpå fri fod mellem domfældelsen og iværksættelsen af straf-fuldbyrdelsen.Da gerningsmænd, der stalker deres ofre ofte idømmes min-dre end 8 års fængsel, vil disse falde igennem reglerne, ogderfor vil jeg gerne spørge ministeren, hvorledes ministerenvil sikre, at ofre for forfølgelse, chikane, stalking, ikke ople-ver, at deres gerningsmænd administrativt uden foregåendehøring af anklagemyndigheden løslades på halv tid?”Svar:
Indledningsvis henvises der til den supplerende besvarelse af spørgsmålnr. 9 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende lovforslaget, hvoraf detfremgår, at den påtænkte justering af de administrative regler vedrørerindsatte, som er idømt under 8 måneders fængsel, og som har været på frifod mellem domfældelsen og iværksættelsen af straffuldbyrdelsen.Som nærmere beskrevet i bl.a. Justitsministeriets besvarelse af spørgsmål5 vedrørende lovforslaget forudsætter prøveløsladelse efter noget for no-get-ordningen, at hensynet til retshåndhævelsen ikke skønnes at tale imoddet. Lovforslaget ændrer ikke ved dette.Som anført i svaret og det supplerende svar på spørgsmål 9 vil hensynettil retshåndhævelsen typisk ikke tale imod tidlig prøveløsladelse i de sa-ger, som påtænkes undtaget fra reglen om, at der skal ske høring af an-klagemyndigheden – det vil sige sager, hvor den indsatte er idømt under8 måneders fængsel, og hvor den indsatte har været på fri fod mellemdomfældelsen og iværksættelsen af straffuldbyrdelsen.Det skal understreges, at der i ordet ”typisk” ligger en forudsætning om,at der kan være tilfælde, hvor det strafbare forhold – uanset at straffen er2
under 8 måneders fængsel, og at den indsatte har været på fri fod mellemdomsafsigelsen og straffens fuldbyrdelse – er af en sådan karakter, atretshåndhævelsen taler imod tidlig prøveløsladelse efter straffelovens §40 a. I disse tilfælde vil der – uanset at anklagemyndigheden ikke høres –ikke kunne træffes afgørelse om tidlig prøveløsladelse.Det bemærkes i den forbindelse, at Kriminalforsorgen allerede i dag fore-tager en selvstændig vurdering af, om hensynet til retshåndhævelsen talerimod tidlig prøveløsladelse efter noget for noget-ordningen.
3