Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 174
Offentligt
998678_0001.png
998678_0002.png
998678_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. maj 2011Strafferetskontoret2011-730-1298AEC41305
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven (Udvidelse af ”noget for noget-ordningen”om tidlig prøveløsladelse af dømte m.v.) (L 174), som Folketingets Rets-udvalg har stillet til justitsministeren den 28. april 2011. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra René Christensen (DF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven (Udvidelse af ”noget for noget-

ordningen” om tidlig prøveløsladelse af dømte m.v.) (L 174):

”Hvilke kriterier vil der blive lagt til grund ved afgørelsen afom der har været tale om særlig god opførelse og hvilken ar-bejdsprøvning vil være mulig.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, der har oplyst følgende:”1. Der stilles krav til den indsattes opførsel i fængslet for atkunne komme i betragtning til en tidlig prøveløsladelse efterstraffelovens § 40 a.Indsatte, som ønsker tidlig prøveløsladelse under henvisningtil, at de har ydet en særlig indsats for ikke på ny at begå kri-minalitet (§ 40 a, stk. 1, nr. 1), må ikke have udvist en nega-tiv eller kriminel adfærd i fængslet, f.eks. begået vold, frem-sat trusler mod fængselspersonale eller medindsatte ellersolgt narkotika eller andre ulovlige stoffer i fængslet.Indsatte med gode personlige og sociale forhold (§ 40 a, stk.1, nr. 2) skal, for at komme i betragtning til tidlig prøveløsla-delse, have haft en i det væsentlige problemfri afsoning. Detvil sige, at den indsatte ikke for eksempel flere gange er ude-blevet fra udgang eller har begået kriminalitet under afsonin-gen eller alvorligt har chikaneret fængselspersonale ellermedindsatte.

2.

Ved arbejdstræning forstås forløb, hvor den indsatte lærerbasale funktioner knyttet til varetagelsen af et arbejde. Dissefunktioner kan bl.a. være social omgang på arbejdspladsen, atmodtage og udføre en ordre fra en overordnet, samarbejdemed øvrige ansatte, rettidighed og undervisning i arbejds-markedsregler. Arbejdstræningen kan foregå i fængslet, f.eks.i tilknytning til et eller flere af fængslets værksteder, elleruden for fængslet i en godkendt virksomhed i forbindelsemed udgang (frigang).Målgruppen for arbejdstræning er indsatte, der ikke tidligerehar varetaget et arbejde over en længere sammenhængendeperiode på grund af manglende basale job-kvalifikationer, ogindsatte, der har været uden for arbejdsmarkedet i et længerestykke tid og af den grund ikke længere kan siges at have denødvendige basale kvalifikationer til varetagelsen af et job.2
Det vil bero på en konkret vurdering i det enkelte tilfælde,om arbejdstræningen kan siges at have udgjort en sådan sær-lig indsats, at der kan ske prøveløsladelse efter udståelse afhalvdelen af straffen.”
3