Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 174 Bilag 1
Offentligt
978801_0001.png
978801_0002.png
978801_0003.png
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
StrafferetskontoretAndreas Emil Chri-stensen2011-730-1298AEC41249

Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag til lov

om ændring af straffeloven (Udvidelse af ”noget for noget-

ordningen” om tidlig prøveløsladelse af dømte m.v.) (L 174)

1. Hørte myndigheder og organisationer mv.

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndighe-der og organisationer mv.:Advokatrådet, Danske Advokater, Dansk Socialrådgiverforening, DenDanske Dommerforening, Dommerfuldmægtigforeningen, Domstolssty-relsen, Faggruppen af socialrådgivere i Kriminalforsorgen, Foreningen afFængselsinspektører og Vicefængselsinspektører, Foreningen af Offent-lige Anklagere, Fængselsforbundet, HK-Landsklubben for Kriminalfor-sorgen, Institut for Menneskerettigheder, Kriminalforsorgsforeningen,Kriminalpolitisk Forening (KRIM), Landsforeningen af Forsvarsadvoka-ter, Politiforbundet, Retspolitisk Forening, Retssikkerhedsfonden, Rigs-advokaten, Rigspolitiet, samtlige byretter, Sø- og Handelsretten, VestreLandsret og Østre Landsret.Justitsministeriet har modtaget høringssvar fra:Advokatrådet, Domstolsstyrelsen, Institut for Menneskerettigheder,Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Rigsadvokaten, Rigspolitiet,samtlige byretter, Sø- og Handelsretten, Vestre Landsret og Østre Lands-ret.

2. Høringssvarene

Advokatrådet, Domstolsstyrelsen, Institut for Menneskerettigheder,

Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Rigsadvokaten, Rigspolitiet, byretterne, Sø- og Handelsretten, Vestre

Landsret og Østre Landsret

har ingen bemærkninger til udkastet.Justitsministeriets bemærkninger til høringssvaret fra Landsforeningen afForsvarsadvokater er anført med kursiv.

Landsforeningen af Forsvarsadvokater

har ikke indvendinger modforslaget om at lempe de tidsmæssige betingelser for prøveløsladelse ef-ter noget for noget-ordningen. Landsforeningen anfører dog, at det forkorttidsdømte, der har domme på 4-6 måneders fængsel, og som løsladespå halv tid efter ordningen, vil være praktisk vanskeligt at afvikle mindst30 timers samfundstjeneste inden for to tredjedele af straffetiden. Lands-foreningen anfører endvidere, at mange af disse indsatte ikke i løbet afafsoningen vil kunne nå at vise en særlig indsats, som kan danne grund-lag for prøveløsladelse på halv tid. Det ville derfor ifølge Landsforenin-gen være mere reelt at lette kapacitetspresset på Kriminalforsorgen ved atnedsætte straffen for udvalgte forbrydelser eller begrænse anvendelsen afvaretægtsfængslinger.Som det fremgår af punkt 4.2 i de almindelige bemærkninger til lovfor-slaget, vil lempelsen af de tidsmæssige betingelser i noget for noget-ordningen efter Justitsministeriets opfattelse kunne håndteres i praksis,da der hos kriminalforsorgens institutioner er et godt kendskab til ord-ningen, og da afgørelser om prøveløsladelse efter ordningen fremover vilkunne træffes af de enkelte fængsler selv for så vidt angår indsatte meddomme under 8 måneders fængsel. Som det ligeledes fremgår, er Ju-stitsministeriet opmærksom på, at det ved prøveløsladelse af korttids-dømte i nogle tilfælde vil kunne være praktisk umuligt for kriminalfor-sorgen at gennemføre et vilkår om samfundstjeneste på en sådan måde,at samfundstjenesten er fuldt afviklet inden for to tredjedele af straffeti-den. Herudover er det også tænkeligt, at nogle indsatte selv ønsker, atsamfundstjenesten afvikles over en lidt længere periode. Det forudsættesderfor med lovforslaget, at der i begge de nævnte tilfælde i henhold tilden gældende bestemmelse i straffelovens § 40 a, stk. 5, kan træffes afgø-relse om, at vilkåret om samfundstjeneste skal have en varighed ud overto tredjedele af straffetiden, dog ikke ud over den samlede straffetid.

3. Lovforslaget

Det fremsatte lovforslag svarer til det udkast, der har været i høring. Deter imidlertid i punkt 4.2. i de almindelige bemærkninger til lovforslaget2
præciseret, at afsonere i fodlænke (afsoning på bopælen under intensivovervågning og kontrol) også vil være omfattet af den foreslåede udvi-delse af noget for noget-ordningen, og at Direktoratet for Kriminalfor-sorgen administrativt agter at overdrage kompetencen til at træffe afgø-relse om prøveløsladelse efter ordningen i disse tilfælde til kriminalfor-sorgens fodlænkeafdelinger. Det er endvidere i punkt 3.4 i de almindeligebemærkninger til lovforslaget oplyst, at personer, der er idømt længerefængselsstraffe, i videre omfang end i dag vil kunne få fuldt udbytte afnoget for noget-ordningen ved, at Direktoratet for Kriminalforsorgenadministrativt lemper praksis for meddelelse af dispensation til tidlig på-begyndelse af et uledsaget udgangsforløb.
3