Kommunaludvalget 2010-11 (1. samling)
L 17
Offentligt
921300_0001.png
921300_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Kommunaludvalget
Dato: 24. november 2010Enhed: KommunaljuraSagsbeh.: DEPMPSags nr.: 1004602Dok. nr.: 363001
Folketingets Kommunaludvalg har den 9. november 2010 stillet følgendespørgsmål til indenrigs- og sundhedsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).

L 17

Forslag til lov om ændring af lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet og lov om kommunale og regionale valg. (Valgret til og valgbar-hed for EU-diplomater m.v.).Af indenrigs- og sundhedsministeren (Bertel Haarder)

Spørgsmål 2:

"Ministeren bedes uddybe lovforslagets bemærkninger om, at også andre for-hold end det at man er dømt, kan føre til fratagelse af valgbarhed, herunderhvilke forhold det kan være, og om der vil komme en nærmere vejledning omdette."

Svar:

Som anført i bemærkningerne til lovforslaget, vil der ud over de forhold, somefter valglovgivningen vil kunne føre til tab af valgbarhed, efter omstændighe-derne kunne være andre forhold, der bevirker at hvervet som medlem afkommunale og regionale råd eller Europa-Parlamentet ikke længere vil væreforeneligt med den pågældendes status som udsendt diplomat eller medarbej-der ved en herværende udenlandsk repræsentation eller international organi-sation i Danmark m.v. eller som medfølgende familiemedlem der tilhører hus-standen.Spørgsmålet har været forelagt Udenrigsministeriet til udtalelse.Det er Udenrigsministeriets vurdering, jf. lovforslagets § 42, stk. 1, at det for-hold, at man er diplomat eller andet udsendt personale ved herværende am-bassader og internationale organisationer, i henhold til bestemmelserne i Wie-nerkonventionen om diplomatiske forbindelser og de respektive værtskabsaf-taler ikke vil være foreneligt med hvervet som medlem af et kommunalt ellerregionalt råd eller medlem af Europa-Parlamentet i modtagerstaten. Ovenstå-ende gælder også husstandsmedlemmer.Udenrigsministeriet har endvidere bemærket, at skulle en person med oven-nævnte status blive valgt, vil pågældende utvivlsomt af sit udenrigsministeri-um/sin organisation blive pålagt at udtræde af tjenesten/søge orlov.Udenrigsministeriet har endelig bemærket, at i det tilfælde, at en person modforventning ikke skulle blive pålagt af sit udenrigsministerium/sin organisationat udtræde af tjenesten/søge orlov, ville den pågældende ikke fortsat kunne
Side 2
være registreret i Protokollen (med de deraf afledte rettigheder), men måtte igivet fald søge om sædvanlig opholdstilladelse i Danmark på andet grundlag.Et medlem af husstanden, som bliver valgt, vil ligeledes ikke fortsat kunne væ-re registreret i Protokollen.Jeg kan henholde mig til Udenrigsministeriets udtalelse.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Christian Vigh