Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 169 Bilag 16
Offentligt
Indenrigs- og SundhedsministerietEnhed:SygehuspolitikSagsbeh.: SUMIHOSags nr.: 1007497Dok. Nr.: 535196Dato:19. maj 2011
Ændringsforslag tilForslag til lov om videnskabsetisk behandling af sundhedsvidenskabeligeforskningsprojekter
Afindenrigs- og sundhedsministeren:Til § 81) I stk. 1 indsættes som 2. pkt.:”Væv og andet biologisk materiale udtaget ved retslægelige obduktioner forud forlovens ikrafttræden kan anvendes til sundhedsvidenskabelig forskning uden ind-hentelse af samtykke efter 1. pkt.”
BemærkningerTil nr. 1Det fremsatte lovforslag udvider adgangen til forskning i væv og andet biologiskmateriale udtaget ved obduktion, idet forslagets § 8, stk. 1 indfører hjemmel til, atforskningsprojekter også kan anvende biologisk materiale udtaget ved retslægeligobduktion. Dette er ikke muligt efter den gældende komitélov.Efter det fremsatte forslag forudsætter brugen indhentelse af fornødent samtykketil den forskningsmæssige brug på samme vilkår som gælder for forskningsmæssigbrug af biologisk materiale indsamlet ved lægevidenskabelige obduktioner – dvs.efter de principper, som er fastlagt i sundhedslovens § 187.Forslaget har til hensigt at fremme mulighederne for at opnå ny viden om tilstande,der kan medføre pludseligt uventede dødsfald samt viden om væv og andet biolo-gisk materiale, der ikke kan udtages fra levende personer. En sådan viden kan ikkei tilstrækkeligt omfang opnås ved forskning i materiale udtaget ved lægevidenska-belige obduktioner.Det fremsatte lovforslag hjemler alene en fremadrettet adgang til forskning i mate-riale indsamlet ved retslægelige obduktioner, idet en kontakt til pårørende, evt.flere år efter den retslægelige obduktion blev foretaget, for at indhente samtykke tilforskningsmæssig brug af allerede indsamlet materiale er fundet upassende.Dansk Selskab for Retsmedicin har gjort opmærksom på, at de retsmedicinskeinstitutter opbevarer biologisk materiale indsamlet ved retslægelige obduktioner.Materialet opbevares af hensyn til muligheden for at genoptage uopklarede straffe-sager, senere afklaring af dødsårsager ved udvikling af nye diagnostiske metoder
Side 2
samt arbejdet med Rigspolitiets dna-register. Selskabet oplyser, at dette alleredeforeliggende materiale har stor videnskabelig værdi.Ændringsforslaget giver mulighed for også at udnytte forskningspotentialet i detallerede foreliggende materiale. Det vil sikre en hurtigere etablering af et bredtdatagrundlag for forskningen, hvorved der hurtigere kan skabes ny viden og nyebehandlingsmuligheder til gavn for fremtidige patienter.Ændringsforslaget indebærer, at forskning i væv og andet biologisk materiale ud-taget ved retslægelige obduktioner forud for lovens ikrafttræden kan ske uden ind-hentelse af samtykke fra de pårørende. Herved tilgodeses hensynet til, at de pårø-rende ikke - evt. flere år efter dødsfaldet og den retslægelige obduktion er foretaget- konfronteres med spørgsmål om forskningsmæssig brug af indsamlet materiale.Således indebærer ændringsforslaget en særlig fravigelse af lovforslagets ud-gangspunkt om samtykke til deltagelse i sundhedsvidenskabelige forskningsprojek-ter, for så vidt angår brug af materiale fra allerede foretagne retslægelige obduktio-ner. Fravigelsen findes imidlertid at være berettiget i de særlige omstændigheder,der gør sig gældende for situationen. Herunder ovennævnte hensyn til pårørende,at der ikke er en levende forsøgsperson at beskytte, at materialet allerede er udta-get og at udtagelsen er sket under omstændigheder, der ikke forudsætter samtyk-ke fra hverken den afdøde eller afdødes pårørende.Ændringsforslaget har ikke konsekvenser i forhold til retslægelige obduktioner, derforetages efter lovforslagets ikrafttræden eller i forhold til lægevidenskabelige ob-duktioner, som der allerede efter gældende lov er mulighed for at bruge forsk-ningsmæssigt.