Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
L 168
Offentligt
1000569_0001.png
1000569_0002.png
Dato:J.nr.:
23. maj 201111/30435
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 58

ad L 168. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Spørgsmål nr. 58:

”På baggrund af artikel i Politiken den 17. maj ”Pind advaret mod sortering af udlændinge”bedes ministeren oversende en detaljeret redegørelse for, hvad Holland og Tyskland gør ift.at undtage visse nationaliteter fra krav, der blive stillet i forbindelse med ægtefællesammen-føring.”

Svar:

Nederlandene har en integrationsprøve svarende til den danske indvandringsprøve. Udlæn-dinge i alderen 18 til 65 år, som ønsker at ansøge om opholdstilladelse på grundlag af fami-liesammenføring i Nederlandene, skal inden indrejsen bestå en integrationsprøve. Kravet omintegrationsprøven er knyttet til kravet om et særligt visum for ophold i mere end 90 dage(MVV-visum), som kræves for at kunne indrejse og søge om opholdstilladelse til f.eks. fami-liesammenføring.Visse grupper er undtaget fra kravet om MVV-visum og dermed også undtaget fra kravet omat bestå en integrationsprøve. Det drejer sig blandt andet om ansøgere fra EU-landene samtAustralien, Canada, Island, Japan, Liechtenstein, Monaco, New Zealand, Norge, Schweiz,USA og Vatikanet samt visse ansøgere fra Surinam (tidligere koloni). Nederlandene har vedafgrænsningen af lande lagt vægt på, om det pågældende land officielt har anmodet omliberalisering i forhold til opnåelse af visum, der giver adgang til indrejse og ansøge om æg-tefællesammenføring, og hvortil kravet om bestået indvandringsprøve er knyttet, om landetsborgere er visumfri i forhold til Schengen, om landet er OECD-medlem, om der er omfatten-de økonomisk samhandel mellem Nederlandene og det pågældende land, gensidige inve-steringer, om landet har politisk og økonomisk stabilitet, BNP og velstand i landet, samt omder er lille eller ingen risiko for ulovlig indvandring fra landet til Nederlandene. Man har desu-den lagt vægt på, at disse landes kulturelle normer og socio-økonomiske forhold ligner for-holdene i Nederlandene, og at borgerne fra disse lande må forventes at have en grundlæg-
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
gende forståelse for normer og værdier i Nederlandene og i øvrigt ofte taler engelsk, hvilketgenerelt forebygger risikoen for social isolation. Indvandrere fra de pågældende lande vurde-res derfor generelt at være bedre velforberedte til integration sammenlignet med indvandrerefra andre lande.For at få ægtefællesammenføring i Tyskland stilles der krav om, at ansøger har bestået ensprogprøve på tysk på A1-niveau. I tilfælde, hvor den pågældende ansøger er gift med enudlænding, der som følge af pågældendes statsborgerskab er indrejst visumfrit i Tyskland ogmå opholde sig der-også for et ophold, der ikke er kort-tidsophold-er han eller hun undta-get fra kravet om en sprogprøve ved ansøgning om familiesammenføring. Undtagelsen erbegrundet i den privilegerede position, som referencens nationalitet har under de tyske reg-ler for langtidsophold. Statsborgere fra Australien, Canada, Israel, Japan, New Zealand,Sydkorea og USA kan indrejse i Tyskland visumfrit også med henblik på et ophold, der ikkeer et korttidsophold. Ved afgrænsningen af lande, der er undtaget, lægges vægt på traditio-nelt tætte, økonomiske forbindelser mellem de pågældende lande og Tyskland.Det bemærkes, at der verserer en præjudiciel sag ved EU-domstolen, sag C-155/11, Imran,der drejer sig om fortolkningen af familiesammenføringsdirektivet, herunder spørgsmålet om,hvorvidt en national ordning, hvor visse nationaliteter er undtaget for krav om bestået inte-grationsprøve, er i overensstemmelse med ikke-diskriminationsprincippet. Der forventes domi sagen i løbet af 3-4 måneder.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk