Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
L 158
Offentligt
982327_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 11. april 2011Sagsnr.: 9449Dok.nr.: 223423
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 16. marts 2011udbedt sig min besvarelse af spørgsmål 7 i forbindelse med forslag til lov om randzoner,L158.

Spørgsmål 7:

”Ministeren bedes redegøre for de økonomiske gevinster ved at dyrke flerårige energiafgrøder i de dyrkningsfrie randzoner, når der hverken må sprøjtes eller gødes i disse. ”

Svar:

I beregningen af kompensationssatser i forbindelse med randzoneforpligtelsen antagerFødevare Økonomisk Institut, at sprøjte- og gødningsfri drift af flerårige energiafgrøderi randzonen vil kunne give en indtjening på 0 – 1.900 kr. pr. ha pr. år afhængigt afjordtype.Af høringssvaret fra Landbrug og Fødevarer fremgår det, at ”maskinomkostninger, laveudbytter etc. vil medføre, at det slet ikke er rentabelt at dyrke og høste energiafgrøder pået areal, der typisk vil være på fra få hundrede m2til få hektar”. Det fremsatte lovforslager efter den offentlige høring justeret således, at flerårige energiafgrøder kun må dyrkesi randzonen, hvis der dyrkes tilsvarende afgrøder på de landbrugsarealer, der grænser optil randzonen.
Henrik Høegh/Ulla Heiden