Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
L 158
Offentligt
985667_0001.png
985667_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 18. april 2011Sagsnr.: 9619Dok.nr.: 227129
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 5. april 2011 ud-bedt sig min besvarelse af spørgsmål 39 i forbindelse med forslag til lov om randzoner,L158.

Spørgsmål 39:

”Ministeren bedes kommentere materialet fra Landwirtschaftlicher Hauptverein fürNordschleswigs foretræde for udvalget den 30/3-11, jf. L 158 – bilag 7.”

Svar:

For så vidt angår Landwirtschaftlicher Hauptverein für Nordschleswigs høringssvar af7.januar 2011 skal jeg henvise til min besvarelse af udvalgets spørgsmål 1.I det øvrige materiale fra foreningens foretræde rejses her udover spørgsmål om oprens-ning, om dokumentation af de økonomiske konsekvenser af lovforslaget, herunder iforhold til samfundsøkonomien, samt om kontrolopgaven.For så vidt angår spørgsmålet om oprensning fremgår det af bestemmelsen i vandløbs-lovens § 28, at ”bredejere og brugere af tilstødende ejendomme skal tåle, at fornødentvedligeholdelsesarbejde udføres. Fyld, afskåret grøde og andet, der fremkommer vedsædvanlig vedligeholdelse, skal den, der bruger de tilstødende ejendomme, modtage ogbortskaffe fra vandløbets bredder uden erstatning.”Denne bestemmelse berøres ikke af forslag til lov om randzoner, og randzoneloven in-debærer dermed ingen ændringer i forhold til den enkelte lodsejers pligt til at modtageog bortskaffe oprenset materiale fra vandløbsvedligeholdelsen. Den mekaniske påvirk-ning fra de maskiner, der anvendes til vandløbsvedligeholdelsen, må også antages atvære upåvirket af etableringen af randzonerne.
Vedrørende fastsættelsen af kompensationsniveauet i den ledsagende kompensations-ordning under landdistriktsprogrammet har Fødevareministeriet anmodet FødevareØko-nomisk Institut på Københavns Universitet om at foretage en beregning af de forventedeindkomsttab som følge af randzoneforpligtelserne. Det er disse beregninger, der dannergrundlag for Fødevareministeriets fastsættelse af kompensationssatser, som efterfølgen-de skal godkendes af Europa-Kommissionen.Jeg forstår ikke umiddelbart argumentet om defigurering af markerne. I og med, at derer tale om randzoner af en given bredde, vil randzonen alt andet lige få samme faconsom den bredstrækning, den er udlagt langs med.Vedrørende det rejste spørgsmål om konsekvensen for samfundsøkonomi vil jeg hen-vises til min besvarelse af spørgsmål 35.
Henrik Høegh
/ Ulla Heiden
2