Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 156 Bilag 1
Offentligt
961430_0001.png
961430_0002.png
HØRINGSSVARDato:Kontor:J.nr.:19. januar 2010Sekretariatet10/34841
Endeligt høringssvar vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om aktivsocialpolitik, lov om individuel boligstøtte og lov om social service (Ændring af 450 timersreglen til en 225 timers regel, uændret boligstøtte ved nedsættelse af kontanthjælp, reduktion afboligstøtten ved manglende forældreansvar m.v.)
Rådet for Etniske Minoriteter fremsender hermed sit endelige høringssvar til ovenstående forslag til lov,som blev sendt i høring den 20. december 2010 med svarfrist den 4. januar 2011.Rådet for Etniske Minoriteter mener, at alle mennesker, uanset hvor man kommer fra i verden, har kravpå et værdigt liv. Et økonomisk grundlag er en forudsætning for dette. Rådet for Etniske Minoriteterfinder ud fra den betragtning, at lovforslaget indeholder en række negative konsekvenser:-Ændringen af kravet om 450 timers arbejde på to år til et krav om 225 timers arbejde på ét årsom en betingelse for modtagelse af kontanthjælp ser umiddelbart ud som en lempelse afreglerne: Når halvt så mange timer skal optjenes på halvt så megen tid, er der ikke reelt sket enændring af kravet. Dette er dog efter rådets mening en alt for simpel fremstilling. Særligt i dissetider med krise og stigende arbejdsløshed kan det være svært at finde beskæftigelse inden forden korte frist – kravet om beskæftigelse vil derfor med de nye regler blive sværere at leve optil.Rådet for Etniske Minoriteter er bekymret for, at forslaget rammer de svageste, som i forvejenhar svært ved at finde beskæftigelse. Danmark befinder sig i øjeblikket i en økonomisk krise, ogarbejdsløsheden er meget høj. Det kan derfor være endnu sværere at finde beskæftigelse, såman kan optjene ret til kontanthjælp.Desuden ønsker Rådet for Etniske Minoriteter også, at der tages positivt hensyn til fysisk ogpsykisk syge og ældre, der kan have svært ved at opfylde kravene.Derudover ser Rådet for Etniske Minoriteter et problem i, at der ikke samtidig med deforeslåede ændringer lægges op til en opgradering af jobcentrene. Hvis lovforslaget vedtages,vil der komme et yderligere pres på jobcentrene, og da der i forvejen i disse krisetider er mangeudfordringer for jobcentrene, bliver arbejdsbyrden kun endnu større.
-
-
-
Sekretariatet for Rådet for Etniske MinoriteterHolbergsgade 61057 København K
Telefon: 33 92 27 90Mail:[email protected]Web: www.rem.dk
-2-
-
Sidst men ikke mindst mener Rådet for Etniske Minoriteter, at ændringerne vil medføre enforringelse af børns forhold i de berørte familier. Med en nedsættelse af kontanthjælpen ogboligsikringen frygter rådet, at børnefamilierne vil få endnu sværere ved at afsætte penge tilbørnenes fritidsaktiviteter. Derfor rammer forslaget skævt og straffer børnene, hvilket også kanmedføre, at børnene i familier med anden etnisk baggrund end dansk får endnu sværere ved atintegrere sig i det danske samfund.
Med venlig hilsen
Muhsin TürkyilmazFungerende formand for Rådet for Etniske Minoriteter
2