Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
L 148
Offentligt
985962_0001.png
985962_0002.png
985962_0003.png
985962_0004.png
985962_0005.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
18. april 2011
Folketingets Kulturudvalg har den 31. marts 2011, efter ønske fra Pernille Frahm (SF),stillet mig følgende spørgsmål, nr. 14 (Lov nr. 148), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Hvordan vil ministeren sikre, at personer med baggrund i kunstnerisk faglighed fårvægt i ledelserne på de kunstneriske uddannelser?

Svar:

Som bekendt berører lovforslaget to forskellige styreformer på de kunstneriske uddan-nelsesinstitutioner, hvorfor jeg vil opdele mit svar i to og svare for Det Kongelige Dan-ske Kunstakademis Billedkunstskoler, dernæst for institutioner ledet af en bestyrelse.På Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler skal rektor ifølge lovforsla-gets § 11 a, stk. 3, fremover ansættes af kulturministeren. På baggrund af den kon-struktive dialog, der i forligskredsen har været om lovforslaget, vil jeg, for at sikre atkunstfagligheden får vægt i ledelsen af uddannelsen, fastlægge i institutionens styrel-sesbekendtgørelse, at der skal nedsættes et ansættelsesudvalg ved ansættelsen af rek-tor, hvor 2 medlemmer udpeget af Billedkunstskolernes skoleråd deltager.På institutioner ledet af en bestyrelse, jf. lovforslagets § 11 b, stk. 1, gives den kunstne-riske faglighed vægt i bestyrelserne, dels ved at hvert hovedfagområde (arkitektur, de-sign og konservering) skal repræsenteres af en videnskabelig eller kunstfaglig medar-bejder i bestyrelsen, dels ved bestemmelsen om, at der i bestyrelsen skal være kompe-tencer tilstede, der tilsammen dækker uddannelse, forskning, kunstnerisk udviklings-virksomhed, ledelse, organisation, økonomi samt det arbejdsmarked og de erhverv, sominstitutionen uddanner til.Derudover vil jeg på baggrund af den konstruktive debat, der har været i forbindelsemed lovforslaget, stille følgende ændringsforslag:
Dok. nr. 911452
Side 2

Ændringsforslag

til

Forslag til lov om ændring af lov om videregående kunstneriske uddannelses-

institutioner under Kulturministeriet

Til § 1

1)

Den undernr. 6foreslåede§ 11 baffattes således:

Ӥ 11 b.

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Kon-servering og Arkitektskolen Aarhus er statsinstitutioner, hvis overordnede ledelse vare-tages af en bestyrelse med et ulige antal medlemmer beskikket af kulturministeren.Kulturministeren fastsætter antallet af medlemmer i bestyrelsen.Stk. 2.Bestyrelsens sammensætning skal afspejle institutionens samlede opgaver. Be-styrelsen skal samlet have indsigt i uddannelse, forskning, kunstnerisk udviklingsvirk-somhed, videnformidling, ledelse, organisation, økonomi samt de ansættelsesområderog erhverv, som institutionen uddanner til.Stk. 3.Kulturministeren udpeger et antal eksterne bestyrelsesmedlemmer heriblandtformanden og næstformanden. De af kulturministeren udpegede eksterne medlemmerskal tilsammen have erfaring med ledelse, organisation og økonomi og udgør sammenmed det af Statens Kunstråd udpegede medlem, jf. stk. 4, et flertal af bestyrelsesmed-lemmerne.Stk. 4.Statens Kunstråd udpeger et eksternt bestyrelsesmedlem med særlige kunstfag-lige kvalifikationer inden for et eller flere af institutionens hovedfagområder.Stk. 5.Et mindretal af bestyrelsesmedlemmerne udpeges af og blandt medarbejdere ogstuderende.Stk. 6.Eksterne bestyrelsesmedlemmer og medarbejderrepræsentanter beskikkes for enperiode på 4 år, jf. stk. 1, mens studenterrepræsentanter beskikkes for en periode på 2år. Udtræder et medlem i beskikkelsesperioden, beskikkes et nyt medlem for den reste-rende del af perioden.Stk. 7.Kulturministeren kan beslutte, at bestyrelsen skal træde tilbage, hvis ministe-ren vurderer, at bestyrelsen ikke lever op til sit ansvar, jf. § 11 c, stk. 1. I så fald be-skikkes en ny bestyrelse efter reglerne i stk. 2-6.”[Udpegning af bestyrelsesmedlemmer]
Side 3

Bemærkninger

Til nr. 1Til § 11 b, stk. 1Formålet med forslaget er at fastsætte, at Det Kongelige Danske Kunstakademis Skolerfor Arkitektur, Design og Konservering og Arkitektskolen Aarhus skal ledes af en be-styrelse beskikket af kulturministeren. Kulturministeren fastsætter med hjemmel i§ 11, stk. 1, nærmere regler i bekendtgørelse for styrelse af Det Kongelige DanskeKunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering og Arkitektskolen Aar-hus.Bestyrelsen skal bestå af et ulige antal personer. Der kan være grund til, at bestyrelsenfor den fusionerede institution Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arki-tektur, Design og Konservering umiddelbart får en bredere repræsentation af medar-bejdere for derved at bidrage til en øget integration af den hidtidige arkitektskole, de-signskole og konservatorskole. På den baggrund forventes det, at bestyrelsen på DetKongelige Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering ved etablerin-gen kommer til at bestå af 13 medlemmer, mens bestyrelsen for Arkitektskolen Aarhuskommer til at bestå af 9 medlemmer.Til § 11 b, stk. 2Det foreslås, at bestyrelsen skal afspejle institutionens samlede opgaver. Det betyder,at der i bestyrelsen skal være kompetencer til stede, der tilsammen dækker uddannelse,forskning, kunstnerisk udviklingsvirksomhed, ledelse, organisation, økonomi samt detarbejdsmarked og de erhverv, som institutionen uddanner til. Det foreslås, at de udefrakommende medlemmer skal komme fra forskellige sektorer, fx andre forskningsinstitu-tioner, kulturlivet, offentlige virksomheder og det private erhvervsliv. Formålet hermeder at sikre, at bestyrelsen afspejler institutionens samlede profil og opgaver og bliversammensat så bredt, at der ikke er en ensidig repræsentation af bestemte kompetencer,interesser eller erfaringer. Eksterne medlemmer af bestyrelsen må ikke være indskre-vet ved den pågældende institution eller være ansatte ved institutionen. Ved bestyrel-sens sammensætning skal forvaltningslovens bestemmelser om habilitet iagttages.
Side 4
Til § 11 b, stk. 3Det foreslås, at kulturministeren udpeger et antal eksterne medlemmer, heriblandtformanden og næstformanden, der sammen med et medlem udpeget af StatensKunstråd udgør flertallet af bestyrelsesmedlemmer. Ved etableringen udpeger ministe-ren 6 eksterne medlemmer til bestyrelsen for det Kongelige Danske KunstakademisSkoler for Arkitektur, Design og Konservering og 4 eksterne medlemmer til bestyrelsenfor Arkitektskolen Aarhus. Det foreslås, at de eksterne medlemmer tilsammen skal ha-ve erfaring med ledelse, organisation og økonomi for at sikre, at alle væsentlige ledel-seskompetencer er samlet i bestyrelsen.Til § 11 b, stk. 4Den foreslåede bestemmelse skal sikre den kunstfaglige repræsentation i bestyrelserne.Dette sker ved, at Statens Kunstråd udpeger et medlem til bestyrelsen, der har særligekunstfaglige kvalifikationer inden for arkitektur, design eller konservering. Dette med-lem udgør en del af det eksterne flertal i bestyrelsen.Til § 11 b, stk. 5Det foreslås, at medarbejdere og studerende repræsenteres i bestyrelsen. Et mindretalaf bestyrelsesmedlemmerne udpeges således af og blandt medarbejdere og studerende.Ved bestyrelsernes etablering vil følgende sammensætning være gældende: For medar-bejderne skal både det teknisk-administrative personale og det videnskabelige ogkunstfaglige personale repræsenteres. De studerende og de teknisk administrativemedarbejdere udpeger henholdsvis 2 og 1 medlem til bestyrelsen. På ArkitektskolenAarhus udpeger de videnskabelige og kunstfaglige medarbejdere også 1 medlem til be-styrelsen, der herved får 4 interne medlemmer fra institutionen i bestyrelsen. På DetKongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering udpe-ger de videnskabelige og kunstfaglige medarbejdere 3 medlemmer til bestyrelsen. De 3videnskabelige og kunstfaglige medarbejdere i bestyrelsen på Det Kongelige DanskeKunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering skal repræsentere med-arbejdere fra de 3 hovedfagområder: Arkitektur, design og konservering. På Det Konge-lige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering er der her-ved 6 interne medlemmer i bestyrelsen. De nærmere regler for bestyrelsessammensæt-ningen fastlægges i en bekendtgørelse, jf. § 11, stk. 1. Ministeren kan – på baggrund afdialog med bestyrelserne og efter udløbet af første beskikkelsesperiode – vælge at juste-re sammensætningen og antallet af bestyrelsesmedlemmer i efterfølgende beskikkel-sesperioder, idet det forudsættes, at der opretholdes et flertal af eksterne bestyrelses-medlemmer.Til § 11 b, stk. 6Det foreslås, at både de eksterne medlemmer af bestyrelsen og medarbejderrepræsen-tanterne i bestyrelsen beskikkes af kulturministeren for en periode på 4 år.Det foreslås desuden, at de studerendes repræsentant i bestyrelsen beskikkes for en pe-riode på 2 år, fordi de studerende typisk ikke har mulighed for at deltage i bestyrelsen i4 år, medmindre de udpeges på det første år af deres uddannelse.
Side 5
Udtræder et medlem i beskikkelsesperioden, beskikkes et nyt medlem for den resteren-de del af perioden.Til § 11 b, stk. 7Den foreslåede bestemmelse skal sikre, at kulturministeren kan vælge at afbeskikkebestyrelsen inden udløbet af beskikkelsesperioden og beskikke en ny bestyrelse. Dettesker, hvis kulturministeren vurderer, at bestyrelsen ikke lever op til sit ansvar, som deter beskrevet i lovens § 11 c, stk. 1, fx ved ikke at udvise økonomisk ansvarlighed. Detforeslås, at den nye bestyrelse i så fald skal beskikkes efter reglerne i § 11 b, stk. 2-6.
Per Stig Møller