Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 145 Bilag 7
Offentligt
989419_0001.png
989419_0002.png
989419_0003.png
989419_0004.png
Til lovforslag nr.L 145
Folketinget 2010-11
Betænkning afgivet af Retsudvalget den 28. april 2011
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om tv-overvågning og lov om behandling afpersonoplysninger(Udvidelse af adgangen til tv-overvågning for kommuner)[af justitsministeren (Lars Barfoed)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget. SocialistiskFolkepartis medlemmer af udvalget har stillet ændringsforslagnr. 1. Socialdemokratiets medlemmer af udvalget har stilletændringsforslag nr. 2. Justitsministeren har stillet ændrings-forslag nr. 3.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 23. februar 2011 og var til1. behandling den 15. marts 2011. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Retsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og justitsministeren sendte den 11. januar 2011dette udkast til udvalget, jf. REU alm. del – bilag 178. Den 1.marts 2011 sendte justitsministeren de indkomne høringssvarog et notat herom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 2 spørgsmål til justitsministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. IndstillingerEtmindretali udvalget (V, DF og KF) indstiller lovforsla-get tilvedtagelsemed det af justitsministeren stillede æn-dringsforslag.Etandet mindretali udvalget (S, SF og RV) indstiller lov-forslaget tilvedtagelsemed de stillede ændringsforslag.Ettredje mindretali udvalget (EL) indstiller lovforslagettilforkastelseved 3. behandling, men vil stemme for de stil-lede ændringsforslag.Etfjerde mindretali udvalget (LA) vil stemme hverken foreller imod lovforslaget og de stillede ændringsforslag.Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldiog Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningensafgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger ellerpolitiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt ibetænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagTil § 1Af etmindretal(SF), tiltrådt af etmindretal(S, RV og EL):1)I den undernr. 1foreslåede § 2 a, indsættes efter ordene»§ 2, stk. 2«: », hvis politidirektøren vurderer, at tv-overvåg-ningen er væsentlig af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse.Det er en betingelse, at kommunalbestyrelsen, politidirektørenog den pågældende boligorganisation m.v. i fællesskab udar-bejder en handlingsplan for bekæmpelse af kriminaliteten iområdet«[Krav om væsentligt hensyn til kriminalitetsbekæmpelse ogudarbejdelse af en handlingsplan]Af etmindretal(S), tiltrådt af etmindretal(SF, RV og EL):2)Efter nr. 1 indsættes som nyt nummer:»02.Efter § 3 a indsættes:
AX013210
2
»§ 3 b.Anlæg, som anvendes til tv-overvågning, må kuninstalleres af personer, som er autoriserede hertil. Justitsmi-nisteren fastsætter nærmere regler om autorisation af perso-ner, som kan foretage installationer af tv-overvågningsanlæg,og om kontrol med tv-overvågningsanlæg.««[Autorisationsordning for installation af og kontrol med tv-overvågningsanlæg]Afjustitsministeren,tiltrådt af etflertal(udvalget med und-tagelse af LA):Til § 43)Stk. 2og3udgår, og i stedet indsættes:»Stk. 2.Loven kan ved kongelig anordning sættes i kraft forGrønland med de afvigelser, som de grønlandske forhold til-siger.«[Ændring af territorialbestemmelsen]BemærkningerTil nr. 1Ændringsforslaget indebærer, at der i den foreslåede § 2 ai tv-overvågnings-loven indsættes et krav om, at der skal ud-arbejdes en handlingsplan, før en kommune kan foretage tv-overvågning i medfør af bestemmelsen. Planen skal udarbej-des i et samarbejde mellem kommunen, politiet og denboligorganisation eller organisation m.v., der repræsentererhusstandene i boligområdet.Ændringsforslaget indebærer, at kravet i den foreslåede §2 a i tv-overvågnings-loven om, at kommunens tv-overvåg-ning i medfør af bestemmelsen skal have et generelt trygheds-skabende sigte, erstattes med et krav om, at tv-overvågningenefter politidirektørens opfattelse er væsentlig af hensyn til kri-minalitetsbekæmpelse.Til nr. 2Ændringsforslaget indebærer, at firmaer, der opsætter tv-overvågning, skal have autorisation hertil.Det kan gennemføres ved at fastsætte regler om, at allevirksomheder, der installerer tv-overvågning, skal være ISO9001-certificerede i henhold til en allerede eksisterende ord-ning.Flere virksomheder sætter udstyr op uden at overholde lov-givningen og de etiske regler for opsætning. Eksempelvis kannævnes, at– ansatte i butikker af deres arbejdsgivere er blevet kon-fronteret med, hvad de har talt med kunder og kolleger om,og derved tilfældigt har erfaret, at der er sket tv-overvåg-ning med lyd i strid med straffelovens § 263, hvorvedmedarbejderne er blevet krænket,
– nogle firmaer har reklameret på internettet med, at deresudstyr kan optage med lyd; der oplyses ikke om, at det erulovligt at sætte udstyret op i butikken, og de ansatte in-formeres ikke, og at– der er firmaer, som har opsat skjult overvågningsudstyr ikundernes prøverum og de ansattes omklædningsrum,hvorved straffelovens § 232 er blevet overtrådt og perso-nerne krænket.Dette er særdeles uheldigt, idet både kunder og de ansatteoplever, at deres privatliv og blufærdighed krænkes.SikkerhedsBranchen, som er en brancheforening for alle,der arbejder professionelt med sikring og sikkerhed, har gen-tagne gange gjort opmærksom på, at der er behov for at indføreen autorisationsordning for at højne kvaliteten af udstyr ogkravene til installation.Brancheforeningen, som dækker ca. 85 pct. af omsætnin-gen på markedet, har selv indført en frivillig ISO 9001-certificering, som i korte træk går ud på, at der stilles krav til:– Sælgeres, montørers, teknikeres og projektansvarliges ud-dannelse.– Installationens teknisk korrekte og lovlige udførelse.– Udstyrets kvalitet.– Rådgivning og vejledning af kunden om lovgivning, etik,brug m.v.– Ledelsessystemer, der sikrer ensartet kvalitet.– Dokumentation.– Service og vedligeholdelse.Overholdelse af standarderne kontrolleres en gang om åretaf SikkerhedsBranchens interne auditorer og ved stikprøverforetaget af Dansk Standard. Systemet og samtlige krav eva-lueres og forbedres hvert halve år.Det bør sikres, at der er en løbende kontrol med, at instal-latørerne følger gældende lovgivning. Det bør ske ved atbetinge, at samtlige virksomheder, der installerer tv-overvåg-ning, er ISO 9001-certificerede. Det vil være med til at sikre,at kvaliteten af tv-overvågning forbedres, at tv-overvågningforegår på en etisk og teknisk forsvarlig måde, og at den gæl-dende lovgivning overholdes.Til nr. 3I lovforslagets § 4, stk. 2, er det foreslået, at lovens § 1 vedkongelig anordning kan sættes i kraft for Færøerne og Grøn-land med de afvigelser, som de færøske eller grønlandskeforhold tilsiger.De færøske myndigheder har imidlertid oplyst, at tv-over-vågning omfattet af lovforslaget anses for overtaget af defærøske myndigheder som et færøsk særanliggende, og detforeslås derfor, at loven ikke skal kunne sættes i kraft for Fæ-røerne ved kongelig anordning.
Kim Andersen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V) Karsten Nonbo (V) Peter Skaarup (DF)fmd.Marlene Harpsøe (DF)Pia Adelsteen (DF) Tom Behnke (KF) Vivi Kier (KF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Karen Hækkerup (S) Maja Panduro (S)Mogens Jensen (S) Julie Skovsby (S) Anne Baastrup (SF) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)nfmd.Lone Dybkjær (RV)Line Barfod (EL)
3
Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 145Bilagsnr.123456TitelHøringssvar og høringsnotat, fra justitsministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget1. udkast til betænkningÆndringsforslag, fra justitsministeren2. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 145Spm.nr.1TitelSpm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, sådan at det sikres,at det er en forudsætning for at hænge kameraer op, at der læggesen forpligtende handlingsplan udarbejdet mellem kommune, politiog boligselskab, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, sådan at der skallægges en kriminalpræventiv vurdering til grund for kommunernesmulighed for at sætte kameraer op, sådan som det gælder for bo-ligselskaber – og at denne skal lægges af politidirektøren, til ju-stitsministeren, og ministerens svar herpå
2