Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 145 Bilag 6
Offentligt
987939_0001.png
987939_0002.png
987939_0003.png
987939_0004.png
Til lovforslag nr.L forslagsnummer
Folketinget -NaN (x. samling)
Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. april 2011
2. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om tv-overvågning og lov om behandling afpersonoplysninger(Udvidelse af adgangen til tv-overvågning for kommuner)[af justitsministeren (Lars Barfoed)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget. Sociali-stisk Folkepartis medlemmer af udvalget har stillet æn-dringsforslag nr. 1. Socialdemokratiets medlemmer af ud-valget har stillet ændringsforslag nr. 2. Justitsministeren harstillet ændringsforslag nr. 3.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 23. februar 2011 og var til1. behandling den 15. marts 2011. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Retsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og justitsministeren sendte den 11. januar2011 dette udkast til udvalget, jf. REU alm. del – bilag 178.Den 1. marts 2011 sendte justitsministeren de indkomne hø-ringssvar og et notat herom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 2 spørgsmål til justitsministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkninger<>Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldiog Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningensafgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagTil § 1Af etmindretal(SF), tiltrådt af <>:1)I den undernr. 1foreslåede § 2 a, indsættes efter orde-ne »§ 2, stk. 2«: », hvis politidirektøren vurderer, at tv-over-vågningen er væsentlig af hensyn til kriminalitetsbekæmpel-se. Det er en betingelse, at kommunalbestyrelsen, politidi-rektøren og den pågældende boligorganisation m.v. i fælles-skab udarbejder en handlingsplan for bekæmpelse af krimi-naliteten i området.«[Krav om væsentligt hensyn til kriminalitets bekæmpelse ogudarbejdelse af en handlingsplan]Af etmindretal(S), tiltrådt af <>:2)Efter nr. 1 indsættes som nyt nummer:»02.Efter § 3 a indsættes:
DocIDJournalnummer
2
»§ 3 b.Anlæg, som anvendes til tv-overvågning, må kuninstalleres af personer, som er autoriserede hertil. Justitsmi-nisteren fastsætter nærmere regler om autorisation af perso-ner, som kan foretage installationer af tv-overvågningsan-læg, og om kontrol med tv-overvågningsanlæg.««[Autorisationsordning for installation af og kontrol med tv-overvågningsanlæg]Afjustitsministeren,tiltrådt af <>:Til § 43)Stk. 2 og 3udgår og i stedet indsættes:»Stk. 2.Loven kan ved kongelig anordning sættes i kraftfor Grønland med de afvigelser, som de grønlandske forholdtilsiger.«[Ændring af territorialbestemmelsen]BemærkningerTil nr. 1Ændringsforslaget indebærer, at der i den foreslåede § 2a i tv-overvågningsloven indsættes et krav om, at der skaludarbejdes en handlingsplan, før en kommune kan foretagetv-overvågning i medfør af bestemmelsen. Planen skal udar-bejdes i et samarbejde mellem kommunen, politiet og denboligorganisation eller organisation mv., der repræsentererhusstandene i boligområdet.Ændringsforslaget indebærer, at kravet i den foreslåede §2 a i tv-overvågningsloven om, at kommunens tv-overvåg-ning i medfør af bestemmelsen skal have et generelt tryg-hedsskabende sigte, erstattes med et krav om, at tv-overvåg-ningen efter politidirektørens opfattelse er væsentlig af hen-syn til kriminalitetsbekæmpelse.Til nr. 2Ændringsforslaget indebærer, at firmaer, der opsætter tv-overvågning, skal have autorisation hertil.Det kan gennemføres ved at fastsætte regler om, at allevirksomheder, der installerer tv-overvågning, skal være ISO9001-certificerede i henhold til en allerede eksisterende ord-ning.Flere virksomheder sætter udstyr op uden at overholdelovgivningen og de etiske regler for opsætning. Eksempelviskan nævnes, at– ansatte i butikker af deres arbejdsgivere er blevet kon-fronteret med, hvad de har talt med kunder og kollegerom, og derved tilfældigt har erfaret, at der er sket tv-overvågning med lyd i strid med straffelovens § 263,hvorved medarbejderne er blevet krænket,
nogle firmaer har reklameret på internettet med, at deresudstyr kan optage med lyd; der oplyses ikke om, at deter ulovligt at sætte udstyret op i butikken, og de ansatteinformeres ikke, og at– der er firmaer, som har opsat skjult overvågningsudstyr ikundernes prøverum og de ansattes omklædningsrum,hvorved straffelovens § 232 er blevet overtrådt og perso-nerne krænket.Dette er særdeles uheldigt, idet både kunder og de ansatteoplever, at deres privatliv og blufærdighed krænkes.SikkerhedsBranchen, som er en brancheforening for alle,der arbejder professionelt med sikring og sikkerhed, hargentagne gange gjort opmærksom på, at der er behov for atindføre en autorisationsordning for at højne kvaliteten af ud-styr og kravene til installation.Brancheforeningen, som dækker ca. 85 pct. af omsætnin-gen på markedet, har selv indført en frivillig ISO 9001-certi-ficering, som i korte træk går ud på, at der stilles krav til:– Sælgeres, montørers, teknikeres og projektansvarligesuddannelse.– Installationens teknisk korrekte og lovlige udførelse.– Udstyrets kvalitet.– Rådgivning og vejledning af kunden om lovgivning,etik, brug m.v.– Ledelsessystemer, der sikrer ensartet kvalitet.– Dokumentation.– Service og vedligeholdelse.Overholdelse af standarderne kontrolleres en gang om år-et af SikkerhedsBranchens interne auditorer og ved stikprø-ver foretaget af Dansk Standard. Systemet og samtlige kravevalueres og forbedres hvert halve år.Det bør sikres, at der er en løbende kontrol med, at instal-latørerne følger gældende lovgivning. Det bør ske ved at be-tinge, at samtlige virksomheder, der installerer tv-overvåg-ning, er ISO 9001-certificerede. Det vil være med til at sik-re, at kvaliteten af tv-overvågning forbedres, at tv-overvåg-ning foregår på en etisk og teknisk forsvarlig måde, og atden gældende lovgivning overholdes.Til nr. 3I lovforslagets § 4, stk. 2, er det foreslået, at lovens § 1ved kongelig anordning kan sættes i kraft for Færøerne ogGrønland med de afvigelser, som de færøske eller grønland-ske forhold tilsiger.De færøske myndigheder har imidlertid oplyst, at tv-overvågning omfattet af lovforslaget anses for overtaget afde færøske myndigheder som et færøsk særanliggende, ogdet foreslås derfor, at loven ikke skal kunne sættes i kraft forFærøerne ved kongelig anordning.
Kim Andersen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V) Karsten Nonbo (V) Peter Skaarup (DF)fmd.Marlene Harpsøe (DF)Pia Adelsteen (DF) Tom Behnke (KF) Vivi Kier (KF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Karen Hækkerup (S) Maja Panduro (S)Mogens Jensen (S) Julie Skovsby (S) Anne Baastrup (SF) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)nfmd.Manu Sareen (RV)Line Barfod (EL)
3
Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 145Bilagsnr.12345TitelHøringssvar og høringsnotat, fra justitsministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget1. udkast til betænkningÆndringsforslag, fra justitsministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 145Spm.nr.1TitelSpm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, sådan at det sik-res, at det er en forudsætning for at hænge kameraer op, at derlægges en forpligtende handlingsplan udarbejdet mellem kommu-ne, politi og boligselskab, til justitsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om teknisk bistand til et ændringsforslag, sådan at der skallægges en kriminalpræventiv vurdering til grund for kommuner-nes mulighed for at sætte kameraer op, sådan som det gælder forboligselskaber - og at denne skal lægges af politidirektøren, til ju-stitsministeren, og ministerens svar herpå
2