Tak, hr.
formand.
Det er godt, at der er nogle, der har en god hukommelse, for den her sag er jo af gammel dato.
Jeg har læst i annalerne, at fru Birthe Rønn Hornbech, der var ordfører i 2007, sagde, at det jo var tiderne, der var ændret, at det var danske lov, og at hvis man bare havde ventet 1 år, ville forældelsesloven være 100 år gammel, inden man ændrede den.
Og det var altså her, man kom til at vedtage noget, man ikke skulle have vedtaget.
Men når det er sagt, er vi glade for, at regeringen trods et års tøven nu er parat til at imødekomme Socialdemokratiet og andre partier, der har været fremme at sige, at det her skal vi have ændret.
Jeg er også glad for, at regeringen har lyttet til det, der er sagt, om, at vi nu skal sørge for, at det bliver med tilbagevirkende kraft.
Normalt laver vi jo ikke lovgivning med tilbagevirkende kraft, men vi lader det ske den her gang, fordi der netop kan være sket det, at der er nogle, der har fået konstateret en sygdom mellem den 1.
januar og indtil lovens ikrafttræden.
Og som jeg har forstået det, retter loven også op på det forhold.
Så med det forbehold, at man imødekommer os på alle de væsentligste punkter, vil vi selvfølgelig meget gerne støtte regeringen i det lovforslag.
Det er lige før, at jeg vil gå så vidt som til at rose regeringen, og det ville jeg have gjort uforbeholdent, hvis det var, at regeringen selv var kommet med det.
Men der har jo netop været det forløb, at jeg i efteråret stillede spørgsmål til, at bl.a.
Arbejdsmedicinsk Klinik i Aalborg gjorde opmærksom på, at her var der altså et problem, fordi de her mennesker faktisk ikke kunne få anerkendt deres arbejdsskade, f.eks.
for asbestose, efter den 1.
januar.
I første omgang, skulle jeg hilse og sige, var der hverken forståelse hos justitsministeren eller hos regeringen eller hos beskæftigelsesministeren.
Det er jeg glad for at der er nu, at der er lydhørhed.
Det her er jo et retsprincip.
Jeg har aldrig gjort ret meget udi retsområdet, men det er jo tydeligt for enhver, at det er helt urimeligt, når en person, der har været udsat for en arbejdsskade, kan få den anerkendt, hvis der er gået 29 år og 11 måneder, og at man ikke kan, hvis der er gået 30 år og 1 måned.
Og i de her sager er det jo meget, meget alvorlige lidelser.
Når det drejer sig om lungehindekræft, er det med dødelig udgang, det er bare et spørgsmål om hvornår.
Derfor er jeg glad for, at vi kan blive enige om, at i de her sager er der mulighed for at have en anden tilgang til det.
Vi har jo oplevet i alle de sager – det handler om eternitfabrikker, skibsværfter, DSB, Collstrupsagen og Grindstedsagen – at det at have en absolut forældelsesfrist ikke er af det gode.
Derfor er det fint, at man går ind og kigger helt specifikt på det her, for det kan være fint nok med det lovforslag, man talte om der i 2007, og som drejede sig om kreditter og alt muligt andet, men det har bare intet som helst med det at gøre.
Og derfor er jeg glad for, at regeringen nu har lyttet.
Jeg glæder mig til udvalgsarbejdet og vil se, om der kommer indvendinger nogle steder fra i forhold til det her.
Og hvis forslaget dækker det, som vi har lagt op til med vores beslutningsforslag, så skal vi nok stemme for både ved anden og ved tredje behandling.