Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 138
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. april 2011Dyrevelfærdskontoret2011-156-0340KAB41023
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 33 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om dyreforsøg og lov om kloning og genmodificeringaf dyr mv. (Gennemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv mv.) (L 138), somRetsudvalget har stillet til justitsministeren den 31. marts 2011. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).
Lars Barfoed/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 33 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om
dyreforsøg og lov om kloning og genmodificering af dyr mv. (Gen-
nemførelse af nyt dyreforsøgsdirektiv mv.) (L 138):
”Ministeren bedes redegøre for det skisma, der er imellem, atministeren forventer, at den konkrete vurdering af, hvad derkan betegnes som væsentlig gavn i samfundsmæssig kon-tekst, skal fastlægges i Dyreforsøgstilsynets praksis, mensDyreforsøgstilsynet i svarskrivelse til Dyrenes Beskyttelsehar tilkendegivet ikke at kunne tage stilling til spørgsmål afmere samfundsmæssig almen betydning?”Svar:
Ved brev af 20. december 2007 rettede Dyrenes Beskyttelse henvendelsetil justitsministeren om dyreforsøgsloven. Justitsministeriet indhentede tilbrug for besvarelse af henvendelsen en udtalelse fra Dyreforsøgstilsynet,som bl.a. oplyste følgende:”Rådet for Dyreforsøg foretager allerede en vurdering af, omde dyreforsøg, der søges om tilladelse til, vil være til væsent-lig gavn. Det bemærkes i den forbindelse, at såfremt der øn-skes en mere generel regulering af, om dyreforsøg må an-vendes inden for bestemte områder, f.eks. tilsætningsstoffereller ”novel food”, finder Dyreforsøgstilsynet, at dette er etspørgsmål af mere samfundsmæssig almen betydning, somikke er egnet til at blive afgjort af Rådet for Dyreforsøg med11 enkeltpersoner som medlemmer. En sådan regulering børsåledes ske i politisk regi.”Justitsministeriet skal hertil bemærke, at Dyreforsøgstilsynet, som ledesaf Rådet for Dyreforsøg, behandler konkrete ansøgninger om tilladelse tiludførelse af dyreforsøg på baggrund af ansøgning herom.Dyreforsøgstilsynet kan i medfør af dyreforsøgslovens § 1, stk. 4, med-dele afslag på ansøgninger om udførelse af dyreforsøg, hvis forsøget ikkeskønnes at være til væsentlig gavn. Tilsynet foretager i den forbindelseen vurdering af, om detkonkrete forsøgudgør en så stor belastning for deanvendte forsøgsdyr, at forsøget ikke må foretages for at udvikle et pro-dukt, der efter tilsynets vurdering kun har begrænset nytteværdi.Som det fremgår af citatet ovenfor, tager Dyreforsøgstilsynet derimodikke generelt stilling til, om dyreforsøg bør eller ikke bør anvendes indenfor bestemte områder.2