Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 133
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
18. april 2011Strafferetskontoret2010-730-1180BRJ40231
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 10, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 11. april 2011 vedrørende forslagtil lov om ændring af retsplejeloven (Forenkling af bødesagsprocessen)(L 133).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 10 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til
lov om ændring af retsplejeloven (Forenkling af bødesagsprocessen)
(L 133):
”I forlængelse af svar på spørgsmål nr. 3 bedes ministerenoplyse, om en borger eller en virksomhed, der får et bødefo-relæg og ikke indenfor 14 dages fristen kan nå at få afklaret,om de vil acceptere det; kan meddele, at de ønsker sagenprøvet ved retten, og såfremt de så i løbet af kort tid derefterbeslutter ikke at få prøvet sagen, så vil de kunne meddele, atde accepterer bødeforelægget, således at retsmødet kan afly-ses.”Svar:
For så vidt angår de tilfælde hvor vedkommende ønsker at vedtage bøde-forelægget, dvs. erklære sig skyldig og villig til at betale bøden, på ettidspunkt, hvor anklagemyndigheden endnu ikke har sendt sagen til ret-ten, vil den pågældende ved at rette henvendelse til anklagemyndighedenkunne vedtage bødeforelægget.Det fremgår af retsplejelovens § 728, 1. pkt. – for så vidt angår de tilfæl-de, hvor anklagemyndigheden har sendt sagen i retten – at forfølgningkan opgives, så længe der ikke er afsat dom. Dette betyder, at anklage-myndigheden – hvis den pågældende har vedtaget bødeforelægget – kanrette henvendelse til retten og trække sagen tilbage.For så vidt angår de tilfælde hvor den pågældende først under retsmødetgør opmærksom på, at han eller hun ønsker at vedtage bødeforelægget,fremgår det af retsplejelovens § 899, stk. 1, at en sag kan afgøres ved, attiltalte i retten vedtager en nærmere bestemt bøde, hvis retten ikke findergrund til at betvivle tiltaltes skyld, og anklageren giver samtykke. Hvistiltalte vedtager en bøde, tilføres retsbogen oplysninger herom, jf. retsple-jelovens § 899, stk. 3, 1. pkt.
2