Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 12 Bilag 11
Offentligt
920793_0001.png
920793_0002.png
920793_0003.png
920793_0004.png
Dato 23. november 2010Side 1 af 4
Udviklingsmuligheder for et kvægbrug beliggende nær Natura 2000områdeVidenscenter for Landbrug, Kvæg har beregnet hvilke konsekvenser det vil have for am-moniakbelastningen, hvis landmand Boe Lundgaard Thomsen på Nørgård ved Holstedønsker at foretage et generationsskifte (tænkt eksempel). Bedriften blev fremhævet someksempel, da Landbrug & Fødevarer var i foretræde i Folketingets Miljø- og Planlæg-ningsudvalg onsdag den 17. november 2010.
Notatet beskriver hvilke konsekvenser det kan få, når kommunen fastsætter en frist for atreducere ammoniakbelastningen til 0,7 kg. N/ha som er kortere end det aktuelle staldan-lægs afskrivningsperiode. Og notatet viser også at mange ejendomme nær ammoniakføl-som natur reelt set får sat en udløbsdato for deres virksomhed med dette lovforslag. Derer beskrevet scenarier for en kommunal vurdering, hvor kommunerne individuelt kan fast-sætte tidsfrist for overholdelse af krav til total emission.
Nørgård anno 2005Nørgård, som har været i familiens eje i generationer, har siden 2005 forberedt det næsteudviklingstrin, nemlig et generationsskifte med etablering af ny moderne kostald i 2013.Som første skridt blev der i 2005 bygget en kostald til 200 malkekøer (der senere skalanvendes til opdræt) som tilbygning til eksisterende staldanlæg. Desuden blev den eksi-sterende kostald ombygget til opdræt. Udvidelsen medførte, et regionplantillæg samtVVM-redegørelse fra amtet. Endvidere blev der udarbejdet en kap. 5 godkendelse i hen-hold til miljøbeskyttelsesloven. Af hensyn til det nærliggende natura2000 område blev derinstalleret præfabrikerede drænede gulve i såvel kostald som i ungdyrstald jf. gældendeBAT-standard. Gulvet havde dengang laveste ammoniakemission. VVM-redegørelsenvurderede på baggrund af natura2000 områdets udpegningsgrundlag, at der ikke skernogen merbelastning i væsentligt omfang. Anlægget er omfattet af revurderingskrav efter8 år.
Side 2 af 4
Nørgård 2013 - revurderingI 2013 forbereder kommunen en revurdering af Nørgård i henhold til den nye husdyrlov,og beder ejer om emissionsberegninger, der viser den faktiske belastning af natura2000området. Såfremt belastningen er over 0,7 kg N/ha, skal Nørgård redegøre for hvordanbelastningen kan bringes ned på dette niveau inden år 2020. Denne frist fastsættes afkommunen på baggrund af anlæggets forventede levetid og det ønskede beskyttelsesni-veau af natura2000 området.Nørgård beregner en belastning af natura2000 området på1,79 kg. N/ha.For yderligere at nedbringe ammoniakbelastningen kan gyllebeholderne overdækkes ogdybstrøelsen fra kalvene kan pløjes direkte ned. Investering i overdækning koster250.000 kr. svarende til 156 kr. årligt pr. årsko.De sidste tiltag bringer belastningen af natura2000 området ned på1,49 kg. N/ha.Det er altså ikke muligt for ejeren af Nørgård at indfri kravene når kommunens frist udlø-ber i år 2020.Nørgård 2013 – udvidelse?Familien Nørgård ønsker at fuldføre deres generationsskifte med en udvidelse af besæt-ningen til 300 malkekøer med opdræt.
Side 3 af 4
Den nye stald søges etableret som et barmarksprojekt, idet en tilbygning til det eksiste-rende anlæg vil være for tæt på natura2000 området. Den nye kostald etableres medgulvskrabere og forsuring af gyllen. En ekstraomkostning på ca. 1 mio.kr., svarende til enårlig ekstraomkostning pr. årsko på 532 kr., efter der er taget højde for BAT (200 kr. årligtpr. årsko).Med overdækning af gyllebeholdere og forsuring løber den samlede ekstraomkostning oppå 688 kr. årligt pr. årsko ud over de 200 kr. årligt pr. årsko i BAT.Belastningen af natura2000 området bliver derefter1,17 kg N/haog altså stadig over lov-kravet på 0,7 kg. N/ha.På baggrund af ovenstående bliver det derfor umuligt at gennemføre en udvidelse. Ogproduktionen er i øvrigt blevet begrænset til at kunne foregå frem til år 2020. Dermed bli-ver den reelle levetid på stalden 15 år i stedet for de planlagte 25 år. Som følge af detteer der et kapitaltab på ca. 4 mio. kr. svarende til de 10 år som anlæggets levetid er blevetforkortet med.Derudover vil det være meget vanskeligt at omsætte ejendommen i markedet i den mel-lemliggende periode, da der er fastsat en dato for hvornår produktionen ophører. Udenfremtidsperspektiv bliver ejendommens markedsværdi markant lavere.Det øgede hensyn til naturområdet (der får nedbragt ammoniakbelastningen 10 år førstalden er afskrevet) har således påført ejeren et kapitaltab på ca. 4 mio. kr. og reelt bun-det ham til ejendommen i den mellemliggende periode – fordi ingen andre vil eje produk-tionsanlægget.En del af årsagen til dette problem er at man i 2005 valgte et præfabrikeret drænet gulvfor at få miljøgodkendelsen. Dette skete fordi gulvtypen var BAT-standard på daværende
Side 4 af 4
tidspunkt. Ikke desto mindre kan man ved revurderingen konstatere at denne gulvtype –uanset tilføjelser af ny teknologi – ikke kan overholde kravet til totalbelastning. Dermedstraffes ejeren for at have overholdt gældende BAT-krav i 2005. Såfremt staldene havdeværet indrettet med spalter, viser tidligere gennemførte beregninger at det ville være tek-nisk muligt (men dyrt) at nedbringe ammoniakbelastningen ned til 0,7 kg N pr. ha.Man kan med rette stille spørgsmålet om natura2000-området har en gevinst for samfun-det på 4 mio. kr. ved at få sænket ammoniakpåvirkningen fra denne ene bedrift, 10 år førproduktionsanlægget ellers ville være afskrevet. Særligt når man medtager at hovedpar-ten af ammoniakbelastningen i natura2000 området stammer fra andre kilder end land-bruget.Hvis forudsætningerne ændres og kommunen fastsætter en frist svarende til den økono-miske levetid for produktionsanlægget på ca. 25 år i alt, vil ejeren reelt set stadig værestavnsbundet til anlægget, da det ikke er en indlysende god investering for andre at købeet anlæg med en kendt udløbsdato. Som vist ovenfor er det nemlig ikke muligt at kommened på de 0,7 kg H/ha som lovforslaget foreskriver.