Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 118 Bilag 5
Offentligt
978354_0001.png
978354_0002.png
Temagruppen: TobakRef.: llanTlf.: 2518 1991E- mail: [email protected]Dato: 31.03.2011
L 118: Forslag til lov om ændring af lov om lægemidler og lov om medicinsk udstyr. (Styrkelse afkontrolindsatsen ift. Ulovlige lægemidler m.v.)Udvidelse af personkredsen Lægemiddellovens § 66, stk. 2 som kan modtage materiale om receptpligtigelægemidler
Kære Preben Rudiengaard,Som formand for Sund By Netværks Tobakstemagruppe henvender jeg mig for at gøre opmærksom på et forholdder kan være et problem i kommuner, hvor de har sundhedskonsulenter, der ikke nødvendigvis har ensundhedsfaglig uddannelse men er uddannede som rygestopinstruktører og varetager kommunens tilbud omrygestoptilbud til kommunens borgere.Folketingets Sundhedsudvalg behandler i øjeblikket Lovforslag L 118, som kan løse et praktisk problem for dekommunale rygestoptilbud. Men det forudsætter en lille justering af lovforslaget, så flere sundhedskonsulenter kanmodtage materiale om receptpligtige lægemidler fra lægemiddelvirksomheder.De rygestopinstruktører som vi benytter os af i kommunerne er uddannet i Kræftens Bekæmpelse i et samarbejdemed Sundhedsstyrelsen. Instruktørerne er enten ansat af kommunerne eller har indgået en leverandøraftale medkommunerne om at udføre rygestoptilbud. Stort set alle 98 kommuner tilbyder rygestop med brug af disseinstruktører.Instruktørerne har ofte en sundhedsfaglig uddannelse, f.eks. som sygeplejerske, men det er ikke alle. Der er derformange forskellige kompetenceprofiler hos instruktørerne, men alle er fokuseret på at tilbyde den bedst muligerådgivning til de borgere, der ønsker at gennemføre rygestop.Som rygestopinstruktør er man interesseret i, at så mange borgere som muligt holder op med at ryge. Mangeborgere har derfor behov for at kombinere et rådgivningsforløb med brug af medicin til rygeophør. Der kan væretale om både håndkøbslægemidler (nikotingtyggegummi og – plaster m.v.) og receptpligtige lægemidler, hvorsidstnævnte ordineres af læge.ProblemUnder uddannelsen hos Kræftens Bekæmpelse bliver alle rygestopinstruktører undervist om dehåndkøbslægemidler og receptpligtige lægemidler, som anbefales af faglige selskaber og myndigheder, f.eks.Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF).Men efterfølgende er det svært for interesserede rygestopinstruktører at blive tilstrækkeligt opdateret om disselægemidler. De rygestopinstruktører, som f.eks. er uddannede sygeplejersker, må gerne modtage materiale frafirmaer, der har udviklet håndkøbslægemidler og/eller receptpligtige lægemidler. Men selv meget erfarnerygestopinstruktører, som ikke har den formelle uddannelsesmæssige baggrund som f.eks. sygeplejerske, må kunmodtage materiale om håndkøbslægemidler.Institut for Rationel Farmakoterapi har i juni 2010 ændret den såkaldte nationale rekommandation for brug aflægemidler til rygeophør. Ændringen betyder, at håndkøbslægemidler (nikotintyggegummi og – plaster m.v.) ogreceptpligtige lægemidler nu er reelt ligestillede, og at der ikke mere er en fortrinsstilling til håndkøbslægemidlerne.Den ny overenskomst for almen praksis lægger op til et tæt samarbejde mellem almen praksis og kommunerne omforebyggelse, hvor almen praksis i princippet skal henvise langt de fleste borgere til kommunale rygestoptilbud, ogfremover fokusere på patientrettet forebyggelse.
www.sund-by-net.dk
1
Jeg tror, at mange flere borgere vil forvente, at de kommunale rygestopinstruktører kompetent kan rådgive ombåde håndkøbslægemidler og receptpligtige lægemidler til rygeophør. Jeg håber på tæt samarbejde med almenpraksis om dette, men i den praktiske verden vil det ofte være den kommunale rygestopinstruktør som primært skalrådgive og vejlede borgeren.I en travl hverdag har det betydning at viden er let tilgængeligt. Derfor må det være muligt, at rygestopinstruktørersom udfører den samme opgave, men hvor den uddannelsesmæssige baggrund har betydning for at modtageinformationsmateriale, automatisk kan få tilsendt det materiale, der er til rådighed.Forslag til løsningL118 indeholder nu et afsnit om, at lægemiddelvirksomheder fremover også må formidle materiale omreceptpligtige lægemidler til fire nye faggrupper – jordmødre, bioanalytikere, radiografer og kliniske diætister –udover som hidtil læger, tandlæger, dyrlæger, farmaceuter, sygeplejersker, veterinærsygeplejersker,farmakonomer eller studerende indenfor disse fag.Desværre er Sund By Netværkets Tobaksgruppe først efter høringsprocessen og fremsættelsen af lovforslagetblevet klar over, at der nu er mulighed for at løse dette praktiske problem.På vegne af Sund By Netværkets Tobaksgruppe foreslår jeg, at rygestopinstruktører, som har gennemførtKræftens Bekæmpelses instruktøruddannelse, fremover får mulighed for at modtage materiale om receptpligtigelægemidler vedr. medicinsk rygeafvænning fra lægemiddelvirksomheder med henblik på at tilbyde borgere iDanmark et ensartet rygestopforløb..
Jeg håber, at Sundhedsudvalget og Indenrigs- og Sundhedsministeren kan finde en praktisk løsning, som gør atrygestopinstruktørerne får de bedst mulige arbejdsvilkår.
Venlig hilsenLise LandgrenFormand for tobakstemagruppenSund By Netværk
www.sund-by-net.dk
2