Kulturudvalget 2010-11 (1. samling)
L 106 Bilag 2
Offentligt
952188_0001.png
952188_0002.png
952188_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
3. februar 2011
Folketingets Kulturudvalg har den 26. januar 2011, efter ønske fra Mogens Jensen (S),stillet mig følgende spørgsmål, nr. 63 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere spilredaktør Thomas Vigilds blogindlæg "Computerspilskal have egen lov" på Politikens netavis den 25. januar 2011 vedr. Det Kongelige Bibli-oteks indsamling af computerspil og redegøre for, om ministeren er enig med ThomasVigild i:1) at pligtafleveringsloven for computerspil i praksis er ubrugelig - hvis målet er at ind-samle computerspil med relevans for dansk kulturarv og spil udviklet af danske spil-producenter,2) at computerspil er nødt til at få et separat sæt lovparagraffer i pligtafleveringsloven,så også faktorer som f.eks. dansk ophavsmand, dansk producent, dansk-ejet IP ellerdansk udførelse tæller med, når Det Kongelige Bibliotek skal indsamle spil via pligtaf-leveringsloven?

Svar:

Det Kongelige Bibliotek har oplyst følgende vedrørende pligtaflevering af computerspil:”Ifølge pligtafleveringsloven (lov nr. 1439 af 22. december 2004 om pligtaflevering af of-fentliggjort materiale) har fremstilleren eller udgiveren af computerspil i fysisk form si-den 1998 skullet aflevere 2 eksemplarer af hvert spil, der er udgivet her i landet, til DetKongelige Bibliotek.Afleveringspligt for computerspil i elektroniske kommunikationsnetværk blev indførtmed virkning fra 1. juli 2005 og afleveringspligten opfyldes ved, at pligtafleveringsinsti-tutionen med visse mellemrum afsøger internettet for afleveringspligtigt materiale, så-kaldt tværsnits nethøstning.
Dok. nr. 831341
Side 2
Computerspil, der er målrettet mod Danmark skal pligtafleveres uanset om de er frem-stillet i Danmark eller udlandet. Et spil anses for målrettet mod Danmark, hvis det erforsynet med dansk tale eller kan afvikles på dansk.Computerspil, der er målrettet mod udlandet skal som udgangspunkt ikke pligtafleve-res; dog skal computerspil, der er fremstillet i Danmark, pligtafleveres, hvis de indehol-der en særlig dansk tilknytning, f.eks. hvis ophavsmanden til spillet er dansk, værketvedrører danske forhold, det fremføres på dansk eller de udøvende kunstnere er danske.Computerspil, som er fremstillet i udlandet, og som er målrettet mod udlandet, er ikkeafleveringspligtige, selvom de har en sådan særlig dansk tilknytning.Som eksempler på computerspil, som ikke er omfattet af pligtaflevering selvom danskeophavsmænd har haft en væsentlig rolle i spillenes udvikling, nævner Thomas Vigild:Hitman, Limbo og Assasin’s Creed. Af de nævnte eksempler er såvel Limbo som Assa-sin’s Creed afleveringspligtige i henhold til pligtafleveringsloven.Det er korrekt, at Hitman ikke er omfattet af pligtaflevering, da det er fremstillet i ud-landet og rettet mod udlandet. Det er eksempelvis ikke muligt at afvikle dette spil pådansk. At Hitman ikke er afleveringspligtigt svarer nøje til, at en bog, som udgives i ud-landet på engelsk ikke er omfattet af pligtaflevering, selv om forfatteren eller illustrato-ren er danske.Denne type af udgivelser betegnes som udenlandske danica, dvs. udgivelser som kanhave betydning for bevaring af dansk kulturarv selv om de ikke er danske. Det Kongeli-ge Bibliotek anskaffer efter en konkret vurdering sådanne værker – både computerspilog andre værker. Biblioteket modtager endvidere i nogle tilfælde sådanne værker somgave. Hvis et fysisk computerspil ikke afleveres til Det Kongelige Bibliotek, retter bibli-oteket henvendelse til den juridiske person i Danmark, som afleveringspligten påhviler,typisk den danske distributør.Det Kongelige Bibliotek vurderer, at antallet af computerspiludgivelser, der har rele-vans for nationalsamlingerne, men som falder udenfor pligtafleveringen, er lille. Detdrejer sig om udgivelser fra en lille mængde spiludviklere, hvis spil udgives på uden-landske forlag.Det Kongelige Bibliotek er i færd med at udarbejde en konkret anskaffelsespolitik forområdet udenlandske danica. Denne anskaffelsespolitik vil være både fremad- og bag-udrettet. Det kan i nogle tilfælde være vanskeligt for Det Kongelige Bibliotek at have etpræcist overblik over hvilke udenlandske spil, der har en sådan bevaringsinteresse, atde skal anskaffes som udenlandske danica. Biblioteket satser på at etablere et samar-bejde med særlige kredse med indsigt heri, herunder den danske spilbranche, således atbiblioteket er i stand til at anskaffe relevante udenlandske spil, som i kraft af danskeophavsmænd eller andre forhold kan bidrage til bevaringen af dansk kulturarv.
Side 3
I modsætning til pligtaflevering af trykt materiale, er pligtaflevering af computerspil afnyere dato, hvorfor der er behov for en særlig informationsindsats på dette område. Ik-ke desto mindre kan vi konstatere, at der allerede er afleveret et betydeligt antal com-puterspil og at der vil blive gennemført supplerende anskaffelser af computerspil, derkan anses for væsentlige, udenlandske danica.Det Kongelige Bibliotek vurderer på denne baggrund, at pligtafleveringslovens be-stemmelser om computerspil hverken i teoretisk eller praktisk henseende er ubrugeligtil det formål at indsamle computerspil med relevans for dansk kulturarv og finder ikkeen lovændring påkrævet på nuværende tidspunkt.”På baggrund af ovenstående er det min opfattelse, at pligtafleveringsloven og det Kon-gelige Biblioteks tiltag sikrer indsamling af computerspil af relevans for dansk kultur-arv. Jeg ser således ikke et behov for at ændre på pligtafleveringsloven eller for at tilfø-je flere paragraffer vedrørende computerspil.
Per Stig Møller