Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 103
Offentligt
957781_0001.png
957781_0002.png
957781_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
15. februar 2011Strafferetskontoret2010-730-1205RAJ41797
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1, som Folketingets Retsud-valg har stillet til justitsministeren den 20. januar 2011 vedrørende for-slag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af visse strafferetlige af-gørelser i Den Europæiske Union og lov om udlevering af lovovertræde-re (Gennemførelse af rammeafgørelsen om gensidig anerkendelse af ogtilsyn med afgørelser om pligter og påbud i forbindelse med udsættelse afstraffastsættelse eller straffuldbyrdelse m.v. og rammeafgørelsen om af-gørelser afsagt uden at den pågældende har været til stede under retssa-gen) (L 103).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af visse strafferetlige afgørel-

ser i Den Europæiske Union og lov om udlevering af lovovertrædere

(Gennemførelse af rammeafgørelsen om gensidig anerkendelse af og

tilsyn med afgørelser om pligter og påbud i forbindelse med udsæt-

telse af straffastsættelse eller straffuldbyrdelse m.v. og rammeafgø-

relsen om afgørelser afsagt uden at den pågældende har været til

stede under retssagen) (L 103):

”Kan ministeren give eksempler på, hvordan bemærkningenpå side 14 om, at "Udestedelsesstaten kan dog også efter an-modning fra den dømte fremsende afgørelsen til en andenmedlemsstat end den, hvor den dømte har lovligt ophold, så-fremt denne anden medlemsstat har meddelt samtykke her-til", skal forstås samt oplyse, i hvilke tilfælde Danmark vilgive samtykke til dette?”

Svar:

Det følger af rammeafgørelsens artikel 5, stk. 1, at udstedelsesstaten medhenblik på overførsel af tilsynsopgaven kan fremsende en strafferetligafgørelse til den medlemsstat, hvor den dømte har lovligt og sædvanligtophold, i de tilfælde, hvor den dømte er vendt tilbage eller ønsker at ven-de tilbage til denne stat.Efter rammeafgørelsens artikel 5, stk. 2, kan udstedelsesstaten endviderepå anmodning fra den dømte fremsende afgørelsen til en anden medlems-stat end den, hvor den dømte har lovligt og sædvanligt ophold, forudsatat denne anden medlemsstat har meddelt samtykke hertil.De enkelte medlemsstater fastsætter ved gennemførelsen af rammeafgø-relsen, på hvilke betingelser deres myndigheder kan give et sådant sam-tykke, jf. rammeafgørelsens artikel 5, stk. 3. Ifølge præambelbetragtning14 i rammeafgørelsen vil et samtykke navnlig kunne gives med det for-mål at sikre rehabiliteringen af dømte, som agter at flytte til en andenmedlemsstat på grund af ansættelse, familie eller uddannelse mv.Det er i givet fald den medlemsstat, som modtager afgørelsen fra udste-delsesstaten, som træffer afgørelse om, hvorvidt hensynet til den dom-fældtes mulighed for rehabilitering skal føre til, at tilsynsopgaven overfø-res.
2
Som det fremgår af punkt 2.3.1 i de almindelige bemærkninger til lov-forslaget, er det Justitsministeriets opfattelse, at der kan være en rækketilfælde, hvor hensynet til den dømtes mulighed for resocialisering (reha-bilitering) og personens tilknytning til Danmark tilsiger, at en dom ellerafgørelse anerkendes, og tilsynet føres her i landet, uanset at personen påtidspunktet for oversendelsen af anmodningen ikke har lovligt og sæd-vanligt ophold her i landet.Det foreslås derfor i lovforslagets § 29 m, stk. 2, at de danske myndighe-der – efter en konkret vurdering af den dømtes forhold – kan beslutte atanerkende udstedelsesstatens afgørelse med henblik på overtagelse aftilsynsopgaven, selv om den dømte ikke på tidspunktet for anmodningenfra udstedelsesstaten har lovligt og sædvanligt ophold i Danmark, hvisdet skønnes formålstjenligt af hensyn til den pågældendes mulighed forresocialisering.Det kan f.eks. være i en situation, hvor en dansk statsborger, som hidtilhar boet i et andet EU-medlemsland, har modtaget en betinget dom for etstrafbart forhold i det andet EU-medlemsland og efterfølgende ønsker atflytte til Danmark og tage fast ophold her i landet.
3