Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
L 102
Offentligt
963043_0001.png
963043_0002.png
963043_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
28. februar 2011Lovteknikkontoret2010-9404-0148BBO41658
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om politiets virksomhed samt lov om restaurations-virksomhed og alkoholbevilling m.v. (Skærpelse af bødestraffen forovertrædelse af ordensbekendtgørelsen m.v.) (L 102), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. januar 2011. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 6 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af lov om politiets virksomhed samt lov om restaura-

tionsvirksomhed og alkoholbevilling m.v. (Skærpelse af bødestraffen

for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen m.v.) (L 102):

”Hvor går grænsen mellem en bøde for at ringe på ringklok-ker uden rimelig grund og chikane? Illustration med eksem-pler ønskes.”

Svar:

Efter straffelovens § 265 kan politiet meddele en person advarsel (til-hold) mod at krænke en andens fred ved at trænge sig ind på vedkom-mende, forfølge vedkommende med skriftlige henvendelser eller på an-den lignende måde forulempe vedkommende.Overtrædelse af et tilhold kan straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år,jf. straffelovens § 265.Betingelserne for at meddele tilhold fremgår ikke af straffelovens § 265,men Justitsministeriet har ved cirkulæreskrivelse nr. 11075 af 12. februar1990 fastsat nærmere administrative retningslinjer for politiets behand-ling af sager om tilhold.I cirkulæreskrivelsen anføres der om de materielle betingelser for atmeddele tilhold bl.a. følgende:”De materielle betingelser for at meddele en advarsel fremgårikke af straffeloven, og afgørelsen beror derfor i vidt omfangpå politiets skøn. Afgørelserne skal således træffes på grund-lag af en konkret vurdering af samtlige faktiske og retligeforhold, der indgår i sagen.De konkrete sager kan være af meget forskellig karakter, ogder kan derfor alene fastsættes enkelte vejledende retningslin-jer for skønnet. Politiet bør imidlertid […] i tvivlstilfælde ik-ke være for tilbageholdende med at meddele en advarsel.Fredskrænkelser kan efter omstændighederne indebære over-trædelser af andre bestemmelser i straffeloven. Krænkelsernehar imidlertid ofte karakter af henvendelser, der ikke i sigselv er strafbare eller truende, foruroligende, fornærmelige,2
fysisk forulempende eller lignende. I sådanne tilfælde, hvordet hovedsageligt er henvendelsernes antal, der bevirker, atde opleves som ubehagelige eller forstyrrende, skal der i al-mindelighed foreligge flere fredskrænkelser, der er foregåetover en vis periode, førend tilhold meddeles. Der kan desu-den tages hensyn til sandsynligheden for, at krænkelsernefortsætter, hvis der ikke gribes ind.”Efter omstændighederne vil ringen på dørklokker kunne tænkes at udgøreen sådan fredskrænkelse, at det kan begrunde et tilhold eller udgøre enovertrædelse af et allerede meddelt tilhold.Det vil bero på en helt konkret vurdering under inddragelse af bl.a. dehensyn, der fremgår af cirkulæreskrivelsen, om en overtrædelse af or-densbekendtgørelsens § 7, stk. 2, ved at ringe på dørklokker tillige kanbegrunde et tilhold eller udgør en overtrædelse af et meddelt tilhold.
3