Først og fremmest takker jeg skatteministeren for at nævne alle de fantastisk positive ting, en lavere selskabsskat vil medføre.
Det er vi jo sådan set enige om.
Så kunne man sige, at det jo bare handler om at komme i gang.
Man har selvfølgelig i denne regerings levetid – og det anerkender vi også – været i gang med at nedsætte selskabsskatten.
Vi kunne bare godt tænke os, at man fik den sat mere ned, og at man fik speedet processen op.
Det er sådan, at Danmark har en selskabsbeskatning, der er lidt højere end gennemsnittet i EU.
Hvis det stod til Liberal Alliance, skulle vi have en, der var markant lavere end gennemsnittet.
Vi ville gerne have, at man kunne halvere den nuværende danske selskabsbeskatning.
Der er dog også 12 EU-lande, der har lavere selskabsskat end Danmark, og som jeg også nævnte i min begrundelse, har både Holland, Storbritannien og Ungarn planer om at sætte selskabsbeskatningen ned.
Det vil medføre en lang række positive ting, hvis vi sætter selskabsskatten ned.
For det første vil der komme flere investeringer i danske virksomheder, for det andet vil det blive mere attraktivt for udenlandske virksomheder at placere sig i Danmark, for det tredje vil det blive mindre attraktivt for danske virksomheder at flytte til andre lande, for det fjerde vil det blive mere attraktivt at forske og udvikle i danske virksomheder, og for det femte vil det blive nemmere at tiltrække ny aktiekapital, når danske virksomheder skal startes eller udvides.
Lavere selskabsskat vil gøre Danmark mere konkurrencedygtigt, og vi lever altså ikke længere i en tid, hvor vi bare kan tænke, at Danmark er en økonomi, vi kan se fuldstændig isoleret fra resten af verden.
Det lyder jo, når man hører den offentlige debat, desværre, som om man bare kunne fortsætte, som man altid har gjort, og så skal det nok gå endda.
Der er nogle socialdemokrater, der bruger det eksempel, at man også sagde, at humlebien ikke kunne flyve, men det kunne den jo alligevel.
Jeg skal minde om, at det var teorierne om, at humlebien ikke kunne flyve, man måtte lave om på.
Det var de teorier, der var noget galt med, og derfor er teorien om, at velfærdsstaten bare kan fortsætte med sit overforbrug uden at være konkurrencedygtig i et globaliseret samfund, også forkert.
Vi er i Liberal Alliance utrolig bekymrede for, at Danmark relativt set bliver et fattigere samfund, altså når man sammenligner med andre rige samfund i verden.
Vi ved jo alle sammen – det er blevet gentaget til uendelighed fra denne talerstol – at Danmark er blevet et fattigere land relativt set de seneste 15 år.
Vi er ikke længere i topti blandt verdens rigeste lande, og ser man på prognoserne for de kommende år, er der ikke nogen udsigt til, at det skulle blive bedre – tværtimod.
Om 10 år vil folk ikke demonstrere på Christiansborg Slotsplads for at få højere løn eller bevare efterlønnen.
Om 10 år vil man demonstrere for at få uddannelser på samme niveau som i Chile og operationer på samme niveau som i Sydkorea.
Det er den fremtid, der venter os, hvis vores generation af politikere ikke tager de udfordringer, vi står over for, alvorligt, men tror, at vi kan komme videre uden at få gang i den danske vækst.
Selvfølgelig kan en halvering af selskabsskatten, som Liberal Alliance ønsker, ikke stå alene.
Der skal være andre tiltag.
Derfor har vi også foreslået, at man sætter marginalbeskatningen ned på arbejdsindkomster.
Det er også noget, der er med til at gøre Danmark mere konkurrencedygtigt i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med.
Der har været presseforlydender om, at regeringen overvejer at nedsætte selskabsskatten for små og mellemstore virksomheder.
Det håber vi selvfølgelig har noget på sig, men vi ser hellere en generel nedsættelse af selskabsskatten end noget, der gælder specielle brancher eller virksomheder af en speciel størrelse.
Den Europæiske Centralbank kom sidste år med nogle beregninger, der viste – hvis man nu ikke er frisk på vores forslag om at halvere selskabsskatten fra 25 pct.
til 12,5 pct.
– at hvis man sætter selskabsskatten ned med bare et enkelt procentpoint, så vil det i virkeligheden være til gavn for den danske samfundsøkonomi.
Det ville faktisk være selvfinansierende og mere til, hvis man gik ned med et enkelt procentpoint i Danmark.
Det er altså beregninger, der er lavet af Den Europæiske Centralbank, og ikke noget, vi har fundet på i Liberal Alliance.
I øvrigt er Danmark og Sverige de eneste af de EU-lande, som de her beregninger er foretaget for, der viste, at det ville mere end tjene sig selv ind, hvis man satte selskabsskatten ned med et enkelt procentpoint.
Så man kunne jo godt starte med at tage lidt fat, hvis det var det, man ønskede.
Så siger skatteministeren – og igen skal man jo være glad – at regeringen sådan set er åben for at nedsætte selskabsskatten.
Det blev sagt, at det var man, hvis man kunne anvise finansiering inden for regeringens økonomiske politik.
Det kan selvfølgelig godt være lidt svært at anvise finansiering inden for regeringens økonomiske politik, når nu regeringen ønsker så høj en vækst i det offentlige forbrug, som den ønsker.
Altså, det ønsker vi ikke i Liberal Alliance på samme høje niveau, som regeringen sætter.
Jeg kan forstå, at der hele dagen har været diskussioner om, om det er værst, at det er S-SF, der fremsætter en stigning på 0,8 pct., eller om det er værst, at VK gør det.
For os gør det ingen forskel.
Man kunne lave en mindre stigningstakt, og så var det jo, der var råd til også at lægge nogle skattelettelser på bordet.
Man kunne også gøre noget andet.
Man kunne gå den modsatte vej og se på besparelser og få antallet af offentligt ansatte ned.
Det er steget meget under den nuværende regering, hvilket vi synes er lettere forunderligt, men det kunne jo være, at man kunne få det til at gå den anden vej.
Man kunne som på så mange andre områder se på en mand, som på mange måder er et idol for mange af os, nemlig Poul Nyrup Rasmussen, der jo sørgede for at have meget færre offentligt ansatte, end man har i dag.
Han var i øvrigt også en mand, som vel både sænkede marginalbeskatningen, forkortede dagpengeperioden og forringede efterlønnen, så meget godt kan der siges om den tidligere socialdemokratiske regering.
Der kan også siges meget godt om den nuværende borgerlige regering – misforstå mig ikke – bl.a.
at den har taget fat på at sænke selskabsskatten.
Vi synes så bare ikke i Liberal Alliance, at man er gået langt nok.
Vi tror på, at det her land har masser af muligheder.
Vi har masser af muligheder for at være et rigt land fremadrettet, men hvis ikke vi tør træffe de beslutninger, der skal til, så bliver vi altså ikke et rigt land fremadrettet.
Så kan vi sidde og skændes om, hvordan vi skal fordele vores fattigdom, sådan som det har været moderne de seneste par år i dansk politik.
Det er den diskussion, vi ender med, hvis vi ikke gør noget.
Derfor vil vi gerne appellere til især regeringen, men i øvrigt Folketingets partier om at tage fat på de ting, der egentlig kan skabe vækst i det danske samfund.
Der mener vi at en lavere selskabsskat er et af de væsentlige elementer, fordi det netop kan sørge for både at tiltrække virksomheder til Danmark, bevare virksomheder i Danmark og øge investeringerne generelt.