Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 (1. samling)
B 75
Offentligt
996881_0001.png
996881_0002.png
Dato:J.nr.:
13. maj 201111/33539
Folketinget, Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg

Ministeren for flygtninge, indvandrere og integrations besvarelse af spørgsmål nr. 1

ad B 75. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marianne Jelved (RV).

Spørgsmål nr. 1:

”I reglerne for erhvervelse af permanent opholdstilladelse kan nogle af pointene optjenes vedat udvise aktivt medborgerskab i form af deltagelse i frivilligt arbejde som f.eks. medlemskabaf en bestyrelse i en børnehave. Ministeren bedes oplyse, hvilke andre former for frivilligt ar-bejde der vil tælle, herunder om medlemskab af et politisk parti vil tælle som aktivt medbor-gerskab.”

Svar:

Efter udlændingelovens § 11, stk. 5, opnår udlændingen 15 point, hvis udlændingen har be-stået en medborgerskabsprøve eller har udvist aktivt medborgerskab her i landet gennemmindst 1 års deltagelse i bestyrelser, organisationer m.v.Af bemærkningerne til bestemmelsen (lovforslag nr. L 188 af 26. marts 2010) fremgår bl.a.følgende om kravet om aktivt medborgerskab:”Kravet vil være opfyldt, hvis udlændingen i mindst 1 år har været medlem af f.eks. en forældrebesty-relse, en skolebestyrelse, en bestyrelse for en almennyttig boligorganisation, et integrationsråd eller etældreråd.Kravet om aktivt medborgerskab vil endvidere være opfyldt, hvis udlændingen gennem mindst 1 år hardeltaget i børne- eller ungdomsarbejde, f.eks. ved at fungere som træner i en idrætsforening eller vedat gennemføre en dommer- eller træneruddannelse. Det samme gælder deltagelse i et højskoleophold,rollemodelarbejde eller engagement i andre organiserede fritidsaktiviteter for børn og unge, f.eks. lek-tiehjælp.Endelig vil kravet om aktivt medborgerskab være opfyldt, hvis udlændingen i mindst 1 år i øvrigt hardeltaget i almennyttigt organisationsarbejde, f.eks. hvis udlændingen aktivt har deltaget i arbejdet i enforenings drift. De almennyttige foreninger, i hvilke aktiv deltagelse kan give point, kan f.eks. være for-eninger, der er tilskudsberettiget efter folkeoplysningsloven. Der vil altid være tale om en konkret vur-dering, og det vil i den forbindelse være et krav, at der er tale om aktiviteter, der styrker den enkeltesdemokratiske udvikling og integration i Danmark, og som kan medvirke til at fremme medborgerskabog fællesskab om det danske samfunds værdier, normer og principper.”
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk
Opfyldelse af kravet om aktivt medborgerskab er betinget af, at ansøgeren har deltaget aktivti bestyrelser, organisationer m.v. Medlemskab af en bestyrelse eller organisation m.v. er så-ledes ikke i sig selv nok til at opfylde kravet om aktivt medborgerskab. Ansøgeren skal havedeltaget aktivt i arbejdet i bestyrelsen eller organisationen m.v., og ansøgeren skal doku-mentere dette.Jeg kan endvidere henvise til vedlagte notat af 5. maj 2011 om afgørelser truffet af Udlæn-dingeservice efter udlændingelovens § 11, stk. 5. Notatet indeholder eksempler på tilfælde,hvor Udlændingeservice har vurderet, at kravet om aktivt medborgerskab er opfyldt hen-holdsvist ikke opfyldt.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Side 2
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ T 3392 3380 ¶ F 3311 1239 ¶ E [email protected] ¶ www.nyidanmark.dk