Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
B 43
Offentligt
960984_0001.png
960984_0002.png
960984_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
24. februar 2011Færdsels- og våben-kontoret2011-157-0113RFS40587
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1. vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om ophævelse af knivloven (B 43), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. februar 2011. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Morten Østergaard (RV).
Lars Barfoed/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

folketingsbeslutning om ophævelse af knivloven (B 43):

”Under henvisning til 1. behandling af beslutningsforslagetbedes ministeren oplyse, om det ville være kriminelt, hvisman tog sin sløve køkkenkniv med på arbejde, gik til skær-sliberen i frokostpausen og afleverede den og den næste daghentede den igen for så at have den liggende, indtil man varklar til at tage hjem fra arbejde.”

Svar:

Efter våbenlovens § 4, stk. 1, er det forbudt at bære eller besidde dolkeller kniv – bortset fra foldekniv med en klinge på højst 7 cm, der ikkekan fastlåses i udfoldet position – på offentligt tilgængeligt sted mv.,herunder i biler. Forbuddet gælder dog ikke, hvis besiddelsen af knivenhar et anerkendelsesværdigt formål.Bortset fra de anførte små foldeknive omfatter knivforbuddet som ud-gangspunkt alle dolke og knive, herunder køkkenknive.Overtrædelse af knivforbuddet forudsætter som nævnt, at besiddelsen afkniv ikke har fundet sted med et anerkendelsesværdigt formål. Efter lo-vens forarbejder er det således forbudt at gå med kniv, hvis den bæresblot til pynt eller lignende, eller den ikke skal bruges til noget bestemt.Modsætningsvist er der en række tilfælde, hvor det ud fra formålet medbestemmelsen er tilladt at bære og besidde kniv på offentligt tilgængeligtsted. Her tænkes navnlig på situationer, hvor det i forbindelse med trans-port af kniv fra ét sted til et andet ikke kan undgås, at kniven medbringespå (passerer) offentligt område. Der kan også være tale om situationer,hvor kniven medbringes til et lovligt praktisk gøremål, hvortil anvendelseaf kniv er nødvendig. Det gælder også, når kniven bæres, mens den på-gældende person er på vej direkte til og fra den aktivitet, hvor knivenskal bruges.I Rigsadvokatens meddelelse nr. 6/2005 om sanktionspåstande i våben-sager, der er opdateret i juni 2010, anføres følgende om besiddelse afkniv med et anerkendelsesværdigt formål, jf. afsnit 3.1. side 4:”Det er ligeledes lovligt at besidde en kniv direkte på vej til eller fra denaktivitet, hvor kniven skal anvendes, f.eks. i forbindelse med en fisketur2
eller en spejderlejr. Efter rigsadvokaturens opfattelse kan der endvidereforetages ophold eller ærinder undervejs, når dette ud fra en samlet vur-dering af omstændighederne må anses for rimeligt. I denne vurdering vilbl.a. indgå formålet med og stedet for opholdet/ærindet, varigheden her-af, knivens placering og troværdigheden af besidderens forklaring omomstændighederne omkring besiddelsen af kniven. F.eks. vil et opholdmed henblik på at tanke benzin eller foretage indkøb på vej i sin bil tileller fra den aktivitet, hvor kniven skal anvendes, normalt ikke udgøre enovertrædelse af våbenloven, hvis kniven forbliver i bilen. Det samme gørsig efter rigsadvokaturens opfattelse gældende, hvis en netop indkøbthusholdningskniv medbringes på den videre indkøbstur i en taske ellerlignende eller ligger i bilen, mens der foretages andre ærinder. Derimodvil det som udgangspunkt være en overtrædelse af våbenlovens § 4, stk.1, hvis en kniv, der opbevares på en lettilgængelig måde, f.eks. i en lom-me, medbringes på en restaurant.Der vil endvidere normalt aldrig foreligge et anerkendelsesværdigt for-mål, når en kniv medbringes til f.eks. sportskampe eller i nattelivet vedeller på f.eks. et diskotek eller et værtshus.”Efter Justitsministeriets opfattelse vil det være lovligt at tage sin sløvekøkkenkniv med til skærsliberen for at få kniven slebet. Det vil ligeledesvære lovligt at besidde en køkkenkniv direkte på vej til eller fra skærsli-beren. I hvilket omfang køkkenkniven herudover kan medtages på denpågældendes arbejde på vej til skærsliberen vil afhænge af de nærmerekonkrete omstændigheder, herunder hvor den pågældende arbejder,hvordan kniven opbevares, og hvor arbejdsstedet ligger i forhold tilskærsliberen. Troværdigheden af besidderens forklaring om omstændig-hederne omkring besiddelsen af kniven vil ligeledes være af afgørendebetydning, jf. det ovenfor gengivne uddrag af Rigsadvokatens meddelelsenr. 6/2005 samt følgende to domme fra Østre Landsret U.2010.1801Ø ogU 2010.1800Ø. I de nævnte domme tog Østre Landsret i begge sagerkonkret stilling til troværdigheden af tiltaltes forklaring om baggrundenfor besiddelse på offentligt sted af henholdsvis en foldekniv og en knivmed en bladlængde på over 12 cm.For god ordens skyld bemærkes, at besiddelse af knive, der er udformettil husholdningsbrug, ikke kræver våbentilladelse efter våbenbekendtgø-relsens § 15, stk. 1, jf. stk. 3.
3