Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
B 18
Offentligt
942456_0001.png
942456_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 12. januar 2011Sagsnr.: 6441Dok.nr.: 182576
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 10. december2010 stillet følgende spørgsmål 1 (ad B 18 – spørgsmål 1), som hermed besvares.

Spørgsmål 1:

”Ministeren bedes kommentere notatet om GMO afgørelse i Tyskland, jf. B 18 – bilag1”

Svar:

Fødevareudvalget har bedt mig kommentere et notat om en dom afsagt af den føderaleforfatningsdomstol i Tyskland den 24. november 2010 i en sag rejst af den tyske delstatSachsen-Anhalt vedrørende de tyske regler om sameksistens mellem genmodificerede,konventionelle og økologiske afgrøder.Notatet beskriver baggrunden for Sachsen-Anhalts sagsanlæg samt domstolensargumenter for at afvise sagsanlægget.I sagsanlægget satte delstaten spørgsmålstegn ved det grundlovsmedholdelige i toelementer i sameksistensreglerne. Det drejer sig om forfatningsreglerne for erstatningfor tab hos nabolandmænd som følge af GMO-iblanding fra marker med GMO-afgrøder, samt om offentliggørelse af placeringen af forsøgsmarker og kommercieltdyrkede marker med GMO-planter. Disse elementer er ifølge delstatens opfattelse medtil at afholde landmænd fra at dyrke GMO-afgrøder.Ifølge de tyske erstatningsregler kan en landmand, som dyrker GMO-afgrøder, dragestil ansvar for de tab en nabolandmand måtte lide på grund af GMO-iblanding i sinafgrøde, uanset om GMO-dyrkeren har overholdt sameksistensreglerne eller ej.
I tilfælde af, at der ikke kan identificeres en skadevolder, gøres alle GMO-dyrkere i detpågældende lokalområde økonomisk ansvarlige for skaden.I Danmark har vi i modsætning til Tyskland indført en kompensationsordning, som alledyrkere af GMO-afgrøder skal indbetale bidrag til. Oplever nabolandmænd økonomisketab på trods af, at reglerne er overholdt, dækkes tabene af kompensationsordningen.Tabene dækkes for nabomarker, der ligger inden for 1½ gange dyrkningsafstanden.Dyrkere af GMO-afgrøder i Danmark gøres kun erstatningspligtige i tilfælde af, at deikke overholder reglerne.I Danmark er der oprettet en offentligt tilgængelig side på internettet, med oplysningerom beliggenheden af de enkelte marker med GMO-afgrøder.Den tyske domstolsafgørelse giver mig således anledning til at konstatere, at de danskesameksistensregler tilgodeser interesserne hos såvel mulige dyrkere af GMO-afgrødersom konventionelle og økologiske nabolandmænd samt offentlighedens interesser i atkende beliggenheden af marker med GMO-afgrøder.
Henrik Høegh
/ Espen Tind-Nordberg
2