Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
B 17
Offentligt
960740_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 23. februar 2011Sagsnr.: 8847
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 1. februar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 23 (B 17) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 23:

”Kan ministeren bekræfte, at det ikke giver mening udelukkende at forsøge at reducerepåvirkningen fra bisfenol-A hos den befolkningsgruppe, der er udsat for de højestekoncentrationer – som ministeren skriver i svar på spørgsmål 16 - men at man i lige såhøj grad er nødt til at fokusere på den befolkningsgruppe, der er udsat for bisfenol-A ide laveste koncentrationer. Især hvis denne befolkningsgruppe befinder sig ifostertilstanden, jf. undersøgelsen fra DTU, der indikerer nedsat indlæringsevne hoshanrotter, der i fostertilstanden er udsat for den laveste dosis bisfenol-A?”

Svar:

Der blev anvendt 5 forskellige dosisniveauer i studiet, der ligger til grund for det danskeforbud mod anvendelse af bisphenol A i fødevarekontaktmaterialer rettet mod 0-3 årige.Effekten, der peger på en usikkerhed med hensyn til effekter på indlæringsevnen hoshanrotteunger, blev observeret i den laveste doseringsgruppe.DTU Fødevareinstituttet skriver i deres vurdering, at fundet af forringet indlæringsevnehos hanungerne kan være tegn på en lavdosiseffekt af bisphenol A, men det kan ogsåvære et tilfældigt fund. Der er således ikke klar dokumentation for, at der er tale om enreel effekt, men om en usikkerhed. Hvis der kommer ny eller mere sikker viden medhensyn til effekter på udvikling af nervesystem og mekanismen bag disse eventuelleeffekter, så vil vi selvfølgelig vurdere, om der er grundlag for at ændre voresbeskyttelsestiltag i den ene eller den anden retning.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø