Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
B 17
Offentligt
949348_0001.png
949348_0002.png
949348_0003.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 28. januar 2011Sagsnr.: 8524
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11. januar 2011stillet følgende spørgsmål nr. 16 (B 17) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 16 (B 17):

”Ministeren bedes redegøre for, hvad der er den saglige begrundelse for, at et studie, derpeger på risiko for en forringet indlæringsevne hos hanrotter, hvis mor har væreteksponeret for den laveste dosis bisfenol-A i drægtigheds- og dieperioden, kan brugestil at begrunde et forbud mod bisfenol A i produkter, der retter sig mod børn under fireår, men ikke kan begrunde et indgreb, der sikrer, at gravide og ammende kvinder ikkeindtager disse produkter.”

Svar:

Det danske forbud mod bisphenol A, som Fødevarestyrelsen indførte den 26. marts2010, omfatter fødevarekontaktmaterialer rettet mod de 0-3 årige. Forbuddet erbegrundet i en vurdering fra DTU Fødevareinstituttet af et nyt studie om bisphenol A.Studiet giver ifølge DTU Fødevareinstituttet anledning til usikkerhed med hensyn tileffekter på udvikling af nervesystem, fordi der er fundet forringet indlæringsevne hoshanrotteungerne ved lav dosering med bisphenol A. Men studiet giver ikke klarebeviser, da det samtidig vurderes, at der kan være tale om et tilfældigt fund.Fødevarestyrelsen brugte på baggrund af DTU Fødevareinstituttets vurderingforsigtighedsprincippet og indførte et forbud mod anvendelse af bisphenol A ifødevarekontaktmaterialer rettet mod 0-3 årige, indtil nye studier eventuelt kan afklare,at bisphenol A i lave doser ikke har effekt på udvikling af nervesystem eller adfærd.Fødevarestyrelsen vurderede herved, at forbuddets afgrænsning er proportionelt afpassetmed graden af den usikkerhed, der blev fundet.
Ved at forbyde bisphenol A i produkter til 0-3 årige vurderes det, at indtaget afbisphenol A nedsættes hos den befolkningsgruppe, der har det største indtag, idet DenEuropæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet1, at børns indtag er højereend voksnes indtag, og at børn, der indtager føden via bisphenol A-holdige sutteflasker,har et væsentligt højere indtag af bisphenol A end spædbørn, der ammes, jf. ogsånedenstående tabel. Da voksnes indtag er lavere end børns, vurderes det endvidere, atfostres udsættelse for bisphenol A er meget begrænset.Det betyder, at der med det nuværende forbud ydes en ekstra beskyttelse til de børn, derhar det højeste indtag. Hvis der kommer ny eller mere sikker viden med hensyn tileffekter på udvikling af nervesystem og mekanismen bag disse eventuelle effekter, såvil vi selvfølgelig vurdere, om der er grundlag for at ændre vores beskyttelsestiltag i denene eller den anden retning.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
Opinion of the Scientific Panel on food additives, flavourings, processing aids and materials in contactwith food (AFC) related to 2,2-BIS(4-HYDROXYPHENYL)PROPANE. EFSA-Q-2005-100. November2006. http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/428.htm
1
2
Kilde: Opinion of the Scientific Panel on food additives, flavourings, processing aidsand materials in contact with food (AFC) related to 2,2-BIS(4-HYDROXYPHENYL)PROPANE. EFSA-Q-2005-100. November 2006.http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/428.htm
3