Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
B 17
Offentligt
936722_0001.png
936722_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. december 2010Sagsnr.: 8087
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 5. december 2010stillet følgende spørgsmål nr. 11 (B 17) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 11 (B 17):

”I forbindelse med 1. behandlingen af forslaget udtrykte ministeren bekymring over, aten bisfenol-A mærkning af fødevarekontaktmaterialer ville medføre, at gravide ikkekunne spise så varieret, som det anbefales under graviditeten. Ministeren bedes uddybe,hvilke fødevarer gravide ikke længere ville kunne indtage, som følge af en bisfenol-Amærkning (forudsat at gravide fravælger de mærkede fødevarer), og som vil påvirkemuligheden for en sund og varieret kost.”

Svar:

Spørgsmålet bygger på en præmis om at fødevarer mærkes for indhold af bisphenol A.En sådan mærkningsordning findes ikke på nuværende tidspunkt.Bisphenol A i fødevarerne kan både være en forurening via afsmitning frafødevarekontaktmaterialer som fx konservesdåser og produktionsudstyr og enmiljøforurening.Det vil derfor være meget vanskeligt og meget ressourcekrævende at udpege defødevarer, der kan indeholde bisphenol A, eller som omvendt er helt fri for bisphenol A.Hvor det er relativt let at udpege emballager, der kan indeholde bisphenol A (fx dåserog låg til glas), mangler der data for, i hvilken udstrækning bisphenol A findes ifødevaren på grund af forureninger i miljøet eller på grund af afsmitning fraproduktionsudstyret. Der findes således ikke på nuværende tidspunkt et overblik overalle produkter, der ville kunne blive omfattet af en eventuel mærkningsordning. Men detkan i princippet være ganske mange forarbejdede fødevarer, der vil skulle mærkes.
I den forbindelse er jeg bekymret for at skabe unødig ængstelse hos bekymredeforbrugere, herunder gravide. Det er vigtigt for alle forbrugere, herunder gravide, atspise varieret, og en advarselsmærkning kan resultere i, at forbrugeren vil indtage enmindre varieret kost.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2