Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
B 140
Offentligt
1012345_0001.png
1012345_0002.png
1012345_0003.png
J.nr. 2011-711-0061Dato: 20. juni 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

B 140 - Forslag til folketingsbeslutning om et enklere grundlag for be-

skatning af fast ejendom

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 3 af 14. juni 2011. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Jesper Petersen (SF).
Peter Christensen/ Carsten Vesterø

Spørgsmål 3:

Ministeren bedes formulere et udkast til, hvordan en lov, der afskaffer den offentlige ejen-domsvurdering, ud fra beslutningsforslags indhold og debatten under 1. behandlingen kanse ud.

Svar:

Som jeg understregede i min tale under 1. behandlingen af B 140, må regeringen have denfornødne grad af kunstnerisk frihed til at udfærdige de lovforslag, som skal udmønte folke-tingsbeslutningen. Udmøntningen skal selvsagt ske inden for folketingsbeslutningens ram-mer, men det vil ikke være muligt for mig allerede nu at lægge mig fast på detaljerne i denkommende lovgivning.Efter beslutningsforslaget skal de almindelige vurderinger ophøre, der skal etableres en nymodel for vurdering af nyopførte ejerboliger og for vurdering af erhvervsejendomme, ogendelig skal de kommunale indtægter fra grundskyld såvel som dækningsafgift fastholdes.Dette er den ramme, vi skal udfylde.Jeg kan som nævnt ikke allerede nu lægge mig fast på detaljerne i en løsning, men jeg vilgerne give en indikation af, hvordan en fremtidig ordning kunne tænkes at komme til at seud.Det er vigtigt, at sondre mellem ejerboliger på den ene side og andre ejendomme (erhvervs-ejendomme) på den anden. Som det fremgår af beslutningsforslagets bemærkninger – ogogså af debatten under 1. behandlingen af forslaget – handler dette forslag om at sikre bo-ligejerne. Forslaget handler ikke om at ændre vilkårene for erhvervslivet.Jeg har til hensigt at fremsætte lovforslag, hvorefter de almindelige vurderinger af ejerboli-ger afskaffes, mens vurderinger af erhvervsejendomme opretholdes. Begrebet ”erhvervs-ejendomme” dækker over en meget bred vifte af ejendomstyper – fra små butikker overlandbrugsbedrifter til store industrianlæg – og det vil næppe være muligt at finde en skema-tisk model, der kan rumme så bred en vifte af ejendomme. Dertil kommer, at ejendomsvur-deringerne for erhvervsejendommes vedkommende har en anden betydning for den faktiskeskattebetaling, end tilfældet er for ejerboligers vedkommende.På baggrund af beslutningsforslaget kunne jeg for ejerboligers vedkommende forestille migen løsning efter følgende retningslinier:1) De almindelige vurderinger af ejerboliger ophører, således at vurderingen pr. 1. ok-tober 2011 bliver den sidste. Det beløb, som endeligt fastsættes for ejendomsværdiog grundværdi ved 2011-vurderingen, bliver stående.2) For nye ejerboliger ansættes en ”vurdering” af såvel grundarealet som bygningerneefter den gennemsnitlige vurdering (2011-vurderingen) pr. kvadratmeter grundarealog kvadratmeter boligareal for omkringliggende ejerboliger af samme type (parcel-hus, ejerlejlighed, sommerhus) i det umiddelbare nærområde. Hermed ”vurderes”sådanne ejerboliger i det niveau, der gælder lokalt i det område, hvor ejerboligen eropført, og der vil hermed være taget et passende hensyn til individuelle faktorer somherlighedsværdier og lign.3) Hvis en ejerbolig ændres størrelsesmæssigt ved tilbygning, nedrivning eller ændringaf grundstørrelse, vil det være nødvendigt at foretage en korrektion af ”vurderin-Side 2
gen”. Dette vil skulle ske forholdsmæssigt efter de arealmæssige ændringer, ejerbo-ligen er undergået for såvel grund som bygninger.Sammenfattende for ejerboliger kunne der således blive tale om, at allerede eksisterendeejerboliger får deres vurdering låst fast. Nye ejerboliger kunne få ansat en ”vurdering” efterniveauet i det umiddelbare nærområde, mens størrelsesmæssigt ændrede ejerboliger får de-res ”vurdering” korrigeret i forhold til ændringens størrelse.Som nævnt vil det næppe være muligt at finde en skematisk model, der kan rumme heleviften af erhvervsejendomme. Derfor bør vurderingerne af erhvervsejendomme oprethol-des, sådan som beslutningsforslaget også lægger op til. Jeg ser selvfølgelig meget gerne, atvurderingerne af erhvervsejendomme forenkles mest muligt, og det vil vi bestræbe os på.Jeg vil gerne understrege, at denne skitse ikke nødvendigvis er regeringens endelige bud på,hvordan en fremtidig ordning skal indrettes. Vi går nu i gang med at tilvejebringe en frem-tidig ordning, således at regeringen i den kommende samling bliver i stand til at efterleveden beslutning, som Folketinget vil tage med den forventede vedtagelse af B 140.
Side 3