Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
B 65
Offentligt
1000001_0001.png
1000001_0002.png
1000001_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. maj 2011Strafferetskontoret2011-730-1290RAJ41876
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om at skærpe straffen for dømte, der udebliver fra af-soning (B 65), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministe-ren den 6. maj 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup(DF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om at

skærpe straffen for dømte (B 65) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, hvilke initiativer han vil sætte iværk på baggrund af anbefalingerne fra Arbejdsgruppen omudeblivelse fra strafafsoning.”

Svar:

Som anført under 1. behandlingen af beslutningsforslag B 65 den 5. april2011 vil Justitsministeriet tage initiativ til at iværksætte samtlige anbefa-linger i rapporten fra arbejdsgruppen om udeblivelse fra strafafsoning.Arbejdsgruppens anbefaling er, at følgende administrative tiltag gennem-føres:Indførelse af mere pædagogiske og brugervenlige indkaldelser, såman sikrer, at de dømte forstår de vigtigste budskaber i indkaldel-sen, herunder ikke mindst konsekvenserne af at udeblive.Indførelse af en mere ensartet praksis for afsenderinformation, så-ledes at postvæsenet hurtigt kan identificere afsenderen og retur-nere de indkaldelser, der er sendt til forkert adresse.Opdatering af cirkulæreskrivelsen om hurtig eftersøgning og an-holdelse af fængselsdømte, der udebliver fra tilsigelse til afso-ning, med henblik på at præcisere, at det er vigtigt med en hurtigindsats fra politiets side i de situationer, hvor den dømte er udenfast bopæl.Gennemførelse af en forsøgsordning, som indebærer, at Kriminal-forsorgen tager kontakt til den dømte inden afsoningen med hen-blik på at give den dømte vejledning om de praktiske forhold ved-rørende afsoningen og konsekvenserne af udeblivelse.
Arbejdsgruppen har desuden anbefalet, at det undersøges, om følgendetiltag med fordel kan gennemføres:Indførelse af en særlig hurtig indsættelsesprocedure for dømte,der ønsker at udstå den idømte straf snarest muligt efter domsaf-sigelsen.2
Vejledning af den domfældte i forbindelse med domsafsigelsenom muligheden for hurtig eller – hvis en sådan mulighed indfø-res, jf. ovenfor – særlig hurtig indsættelse og om konsekvenserneaf udeblivelse.Udvidet samarbejde med kommunerne om indstilling af udbeta-ling af forskellige sociale ydelser i forbindelse med den dømtesudeblivelse fra strafafsoning.
Jeg har på denne baggrund bedt Direktoratet for Kriminalforsorgen om ativærksætte en undersøgelse af mulighederne for at indføre en særligt hur-tig indsættelsesprocedure og for at udvide samarbejde med kommunerneom indstilling af udbetaling af forskellige sociale ydelser i forbindelsemed den dømtes udeblivelse fra strafafsoning.Justitsministeriet har desuden besluttet at indkalde de relevante aktører,herunder Domstolsstyrelsen og Rigsadvokaten, til en drøftelse af den an-befaling fra arbejdsgruppen, der vedrører muligheden for at give dendømte vejledning om hurtig indsættelse og om konsekvenserne af ude-blivelse allerede i forbindelse med domsafsigelsen.
3