Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
B 65
Offentligt
999996_0001.png
999996_0002.png
999996_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
23. maj 2011Strafferetskontoret2011-730-1290RAJ41874
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til fol-ketingsbeslutning om at skærpe straffen for dømte der udebliver fra afso-ning (B 65), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 6. maj 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup(DF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til folketingsbeslutning om at

skærpe straffen for dømte (B 65) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes oplyse, hvor mange afsonere der har fåettrukket i sociale ydelser for udeblivelse fra afsoning siden re-geringen skabte mulighed for det i 2005, og hvilken effekttræk i sociale ydelser har haft.”

Svar:

Efter § 10 a, stk. 2, nr. 2, i lov om aktiv socialpolitik skal politiet ellerkriminalforsorgen underrette kommunen, hvis myndighederne får for-modning om, at en person modtager ydelser efter lovens kapitel 4, 6 eller7 (kontanthjælp, starthjælp, revalidering og ledighedsydelse), hvis denpågældende bevidst unddrager sig straffuldbyrdelse her i landet i tilfælde,hvor den pågældende er idømt en ubetinget fængselsstraf eller andenstrafferetlig retsfølge, der indebærer eller giver mulighed for frihedsbe-røvelse. Tilsvarende regler gælder i forhold til en lang række andre socia-le ydelser, herunder sociale pensioner og dagpenge.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at man ikke fører statistikover, hvor mange gange kriminalforsorgen har foretaget indberetning ihenhold til disse bestemmelser, ligesom man ikke fører statistik over,hvor mange afsonere der har fået stoppet eller er blevet trukket i socialeydelser som følge af udeblivelse fra afsoning. Det er derfor heller ikkemuligt at udtale sig nærmere om, hvilken effekt dette har.Rigspolitiet har – på baggrund af en høring af landets politikredse – op-lyst, at fem ud af tolv politikredse har erfaringer med underretning afkommuner med henblik på at få stoppet udbetaling af eventuelle socialeydelser i sager, hvor personer udebliver fra strafafsoning.Fire af politikredsene har en fast procedure i sager vedrørende udeblevnestrafafsonere, hvorefter kredsene kontakter den udeblevnes bopælskom-mune med henblik på standsning af eventuel udbetaling af sociale ydel-ser. En af kredsene har til dette formål udarbejdet standardskrivelser tilunderretning af kommunen.En politikreds har oplyst, at man kun i et enkelt tilfælde har rettet hen-vendelse til den udeblevnes bopælskommune med henblik på at få stop-pet udbetaling af sociale ydelser.2
Rigspolitiet har endvidere oplyst, at det desværre ikke er muligt inden forden angivne frist for besvarelsen af spørgsmålet at oplyse om antallet afsager i de enkelte politikredse, hvori der er sket underretning af kommu-nerne med henblik på at få stoppet udbetaling af eventuelle sociale ydel-ser.I rapporten fra arbejdsgruppen om udeblivelse fra strafafsoning anbefalerarbejdsgruppen, at kriminalforsorgen undersøger mulighederne for at ud-vide samarbejdet med de sociale myndigheder om at bringe udbetalingenaf sociale ydelser til ophør over for dømte, der udebliver.Jeg har derfor anmodet Direktoratet for Kriminalforsorgen om at iværk-sætte en sådan undersøgelse.
3