Jeg vil sige tak til Folketingets partier for behandlingen af forslaget, men ikke tak for, at det går igennem helt uden ændringer – det kan man vel roligt sige – for selve det, som Dansk Folkeparti foreslog, er der åbenbart ikke stemning for.
Dog skal jeg hilse fra hr.
Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance og sige, at Liberal Alliance støtter forslaget, så lidt støtte er der at hente fra vores gode kammerater i Liberal Alliance.
Men de øvrige partier i Folketinget vil åbenbart ikke gennemføre nøjagtig det her forslag.
Det kom frem under debatten, og det vil vi i Dansk Folkeparti da hilse velkommen, at justitsministeren har fået resultatet fra den arbejdsgruppe, der har arbejdet med det her emne igennem et stykke tid.
Det var i 2009, at det udvalg, som skulle kigge nærmere på problemet, blev nedsat på anmodning fra daværende justitsminister, hr.
Brian Mikkelsen.
Arbejdsgruppen siger altså, at der er nogle muligheder for at gøre mere for at undgå det her problem med, at dømte, der har fået en dom og får tilsigelse til at komme ind at afsone, ikke møder op til afsoning.
Det er da fint, at arbejdsgruppen er barslet, og det er også fint, at man vil prøve at skabe noget bedre information til de dømte om, hvornår de skal møde op og under hvilke omstændigheder, og at man, som jeg hørte det, vil lave den konsekvens, og det var måske så den eneste konsekvens, man ville indføre, nemlig at man vil stoppe for de sociale ydelser fra det tidspunkt, hvor de dømte skulle i fængsel.
Det sidste er selvfølgelig udmærket, nemlig at det får en skrappere konsekvens end i dag, for det viser tallene at der er brug for.
Vi vil under udvalgsarbejdet i forbindelse med behandlingen af det her forslag selvfølgelig spørge mere ind til, hvor stor en gruppe af dem, der ikke møder op til afsoning, der modtager bistand.
F.eks.
har vi set rockerkriminelle, der lever af førtidspension, som man umiddelbart kunne mene var en lille biindtægt ved siden af en anden og måske meget større indtægtskilde, de har som bandemedlemmer.
Men hvilken effekt vil det have, at man trækker i bistanden en måned eller to?
Det har måske ikke den helt store effekt, men vi må jo prøve at se, hvad det rent faktisk kommer til at betyde.
Venstres ordfører, hr.
Karsten Nonbo, var inde på noget af det rigtige, synes jeg, nemlig at straksafsoning i forbindelse med, at man får en dom, er fantastisk godt.
Det er noget, der mærkes med det samme.
Man kunne for så vidt udmærket, set med Dansk Folkepartis øjne, måske klare sig med en lidt lavere straf, hvis det var, man kom ind at afsone med det samme og mærkede konsekvensen af sine handlinger.
Det her med at gå og planlægge, at man til sommer om 4 måneder lige tager sin straf, eller at det er sådan et lille ferieophold, man måske tager i forbindelse med, at man har fået en dom for noget kriminalitet, er der ikke meget straf i.
Der er heller ikke meget sanktion i det, hvis en ung i et ungdomsmiljø har lavet noget galt og man, efter at der har været en retssag, begynder at diskutere, at vedkommende skal ind at sidde på et eller andet tidspunkt længere henne i livet, hvor der sker en hel masse for en ung.
Det er for slapt, og der er hr.
Karsten Nonbo og jeg meget enige.
Fru Karen Hækkerup forstod jeg ikke rigtig, fordi Socialdemokraterne synes åbenbart, at vi ikke skal gennemføre vores politik, og det er vel også, uanset om det er en socialdemokratisk politik, fordi der ikke er fængselspladser nok:
Nu giver vi op – vi kan ikke gøre noget, for vi har ingen pladser til afsonere, selv om de laver noget kriminelt!
Det var i virkeligheden det, der var læren af det, som Socialdemokraterne sagde.
Det er set med mine øjne enormt tyndt.
Det er man simpelt hen nødt til at tænke om, fordi det jo ikke kan passe, at vi lader vores politik styre af, om man vurderer, at der er plads nok i fængslerne.
Hvis vi vil skabe mere plads, og det bliver vi i øvrigt nødt til at diskutere på et andet tidspunkt, hvorfor så ikke sørge for, at de udenlandske kriminelle, der optager en relativt stor del af fængselspladserne, specielt i de lukkede fængsler, kommer til at afsone i deres hjemlande?
Vi har groft kriminelle, der benytter sig af den gæstfrihed, vi viser dem i Danmark, til at lave alvorlig kriminalitet.
Det er ikke så længe siden, vi så en rumænsk drabsmand.
Han fik i øvrigt en forholdsvis mild dom, men han får altså mulighed for at afsone i et dansk fængsel – arme de medfanger, som han skal sidde sammen med!
Han får mulighed for at afsone i et dansk fængsel, selv om han egentlig burde afsone i sit hjemland.
Her kunne vi virkelig lave en revolution i vores fængselsvæsen, hvis vi sørgede for at lave aftaler med de lande, hvorfra de mennesker kommer, om, at afsoningen foregår lokalt i hjemlandet.
Folketingets Retsudvalg havde for ikke så længe siden en lille studietur til Oslo, hvor man i nærområdet har et meget avanceret fængsel, der hedder Halden.
Det fængsel har også mange udenlandske kriminelle blandt afsonerne.
Diskussionen i Norge er meget klar.
Den går på, om det virkelig er rimeligt, at man i det her højsikkerhedsfængsel, hvor der også er involveret meget behandling og meget resocialisering, skal have mange udenlandske kriminelle.
De bor der, men skal jo ikke resocialiseres i samfundet.
De skal hjem til deres hjemlande på den anden side af den fængselsstraf, de nu afsoner.
Det er altså også noget, vi bliver nødt til at forholde os til i Danmark.
Det er da tåbeligt at investere meget fængselsplads, tid og behandling i nogle, der i virkeligheden i den sidste ende skal hjem til deres hjemlande på den anden side af den straf, de sidder inde for at afsone.
Hr.
Tom Behnke synes jeg også var inde på noget af det rigtige ligesom hr.
Karsten Nonbo, Venstres ordfører.
Jeg synes bare, at man er nødt til at gøre sig klart, hvordan de nøgne facts er på det her område.
De nøgne facts er desværre, at udeblivelsesprocenten over årene har ligget på nogenlunde det samme niveau, uanset hvad Folketinget har forsøgt sig med af forskellige initiativer.
I 1999 var der 28 pct., der ikke mødte op, når de skulle ind at afsone.
I 2000 blev det 26 pct.
I 2001 26 pct.
I 2002 27 pct.
I 2003 26 pct.
I 2004 25 pct.
Så skete der noget i 2005, hvor den kom ned på 22 pct., og i 2006 kom den ned på 19 pct., måske fordi Folketinget forsøgte sig med nogle initiativer, som vi har været inde på under debatten.
I 2007 kom den så op på 24 pct.
igen.
Den blev 25,3 pct.
i 2008 og 26,7 pct.
i 2009.
Og så blev den omkring 25-26 pct.
i 2010; vi har vist ikke det endelige tal endnu for hele året.
Men det er skidt, at hver fjerde ikke møder op til afsoning, og særligt når det gælder voldsmænd, der jo så er på fri fod og kan lave ny voldskriminalitet, fordi de ikke sidder i fængsel i den periode.
Det er noget, politiet bruger mange ressourcer på, og de ressourcer kunne man måske spare lidt på, hvis man fik dem ind at afsone på det rigtige tidspunkt.
Jeg håber, at vi i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan finde ud af noget, der batter lidt mere end i en måneds tid at stoppe for sociale ydelser, der måske gives til nogle kriminelle, der ikke nødvendigvis er så vildt afhængige af at få de sociale ydelser den måned, men hellere vil være på fri fod i f.eks.
juleperioden eller i en periode, hvor de nu ikke lige synes det er belejligt at komme ind at afsone.
De risikerer så, at de i starten ikke får så meget udgang, som de ellers ville få, men det kan de få senere, og det er i virkeligheden den sanktion, vi har i dag.
Det er noget tyndt, og derfor arbejder vi videre med det her forslag og håber, at udvalgsarbejdet kan medføre, at Folketingets partier bliver endnu klogere på, at de initiativer, der skal til, skal batte lidt mere end at stoppe for nogle sociale ydelser i en kortere periode.
Vi har jo Liberal Alliance i baghånden, så vi er to partier, der støtter forslaget, og vi vil også prøve at bearbejde Enhedslisten, som ikke sagde så meget i forbindelse med debatten; det kan være, at der også er lidt støtte at hente der.
Hvis nu regeringen på et tidspunkt finder ud af, at det nok er meget klogt at lave noget, der batter lidt mere, har vi måske også regeringen med, men det vil vi arbejde med i det videre forløb.
Så vil jeg sige tak for en udmærket debat om det her emne.