Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
B 64 Bilag 1
Offentligt
Til beslutningsforslag nr.Bforslagsnummer
Folketinget -NaN (x. samling)
Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. maj 2011
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til folketingsbeslutning om hurtig lokalisering af bortførte børn ved atindføre et offentligt advarselssystem[af Martin Henriksen (DF) m.fl.]1. UdvalgsarbejdetBeslutningsforslaget blev fremsat den 1. februar 2011 ogvar til 1. behandling den 29. marts 2011. Beslutningsforsla-get blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsud-valget.MøderUdvalget har behandlet beslutningsforslaget i <> møder.SpørgsmålUdvalget har stillet 5 spørgsmål til justitsministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.Nogle af udvalgets spørgsmål og justitsministeren svarherpå er optrykt som bilag 2 til betænkningen.2. Indstillinger og politiske bemærkninger<>Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget er i forbindel-se med debatten og udvalgsbehandlingen blevet endnu mereoverbevidst om, at der i Danmark er behov for et advarsels-system i forbindelse med bortførelsessager af børn. Debattenved første behandlingen og de efterfølgende udvalgssvarhar, efter DF's opfattelse, understreget behovet for en vedta-gelse af det foreliggende beslutningsforslag. Justitsministe-rens svar i forhold til Rigspolitiets arbejde hilser DF vel-kommen, især at der arbejdes på nye retningslinjer i bortfø-relsessager, men svarerne viser også, at der er behov forendnu mere fokus på problemet. Det er DF's opfattelse, atpolitiet gør alt hvad politiet kan, når der opstår bortførelses-sager, især når der er tale om børn. DF mener dog, at Folke-tinget med fordel kunne iværksætte yderligere initiativermed henblik på at bakke op om politiets arbejde og med detformål at sikre at informationer om bortførte børn og ger-ningsmænd, så hurtigt som muligt når ud til offentligheden.Med henvisning til de optrykte svar på udvalgsspørgsmå-lene samt bemærkningerne i betænkningen og ved første be-handlingen ønsker DF fortsat et nationalt advarselssystem isager om bortførte børn.Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldiog Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningensafgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
Kim Andersen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V) Karsten Nonbo (V) Peter Skaarup (DF)fmd.Marlene Harpsøe (DF)Pia Adelsteen (DF) Tom Behnke (KF) Vivi Kier (KF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Karen Hækkerup (S) Maja Panduro (S)Mogens Jensen (S) Julie Skovsby (S) Anne Baastrup (SF) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)nfmd.Lone Dybkjær (RV)Line Barfod (EL)
DocIDJournalnummer
2
Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldi og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Socialistisk Folkeparti (SF)Det Konservative Folkeparti (KF)Radikale Venstre (RV)Enhedslisten (EL)
474524231794
Liberal Alliance (LA)Kristendemokraterne (KD)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Tjóðveldi (T)Sambandsflokkurin (SP)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
3111112
3
Bilag 1Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 64Spm.nr.1TitelSpm. om ministeren kan oplyse, hvor mange bortførte børn, derpå nuværende tidspunkt, befinder sig i udlandet, til justitsministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren kan oplyse, hvilke retningslinjer som Rigs-politiet agter at udvikle med henblik på, at forbedre bl.a. informa-tionstilgangen til befolkningen, til justitsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om ministeren agter at sikre, at Rigspolitiet inddrager erfa-ringer fra andre landes advarselssystemer, til justitsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om ministeren agter at sikre, at Rigspolitiet inddrager rele-vante børneorganisationer i arbejdet, ministerier, telefonselska-ber, repræsentanter fra lufthavne, havne, trafikselskaber, relevan-te internetsider, tv, radio, andre myndigheder m.m. i processenmed henblik på at sikre den nemmeste og hurtigste måde at vide-reformidle en advarsel til den brede offentlighed på, til justitsmi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren vil sikre, at Rigspolitiet overvejer at indar-bejde i deres retningslinjer, at SMS/MMS beskeder bør indgå iden vifte af redskaber, som myndighederne kan benytte sig af, nårdet er påkrævet, at informationer kommer hurtigt ud til befolknin-gen, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
2
3
4
5
4
Bilag 2Nogle af udvalget spørgsmål til justitsministeren og dennes svar herpåSpørgsmålene og justitsministerens svar herpå er optrykt efter ønske fra udvalget.Spørgsmål 1:Kan ministeren oplyse, hvor mange bortførte børn, der på nuværende tidspunkt, befinder sig i udlan-det?Svar:Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet udtalelser fra Udenrigsministeri-et og Familiestyrelsen.Udenrigsministeriet har oplyst følgende:»Udenrigsministeriet har aktuelt 25 barnebortførelsessager omfattende 54 børn. Udenrigsministerietssager angår alle lande, der ikke har tilsluttet sig Haagerkonventionen af 1980 om de civilretlige virkningeraf internationale børnebortførelser eller Europarådskonventionen af 1980 om anerkendelse og fuldbyrdel-se af afgørelser om forældremyndighed.«Familiestyrelsen har oplyst følgende:»Familiestyrelsenbehandler, som dansk centralmyndighed, sager om bortførelse af børn til lande, somhar tilsluttet sig Haagerkonventionen af 1980 om de civilretlige virkninger af internationale børnebortfø-relser og Europarådskonventionen af 1980 om anerkendelse og fuldbyrdelse af afgørelser om forældre-myndighed.Styrelsen kan oplyse, at styrelsen for tiden har 12 verserende konventionssager om børnebortførelse,der omhandler 17 bortførte børn.«Spørgsmål 2:Kan ministeren oplyse, hvilke retningslinjer som Rigspolitiet agter at udvikle med henblik på, at for-bedre bl.a. informationstilgangen til befolkningen?Svar:Som jeg tilkendegav under 1. behandlingen den 29. marts 2011 af beslutningsforslag nr. B 64, er detRigspolitiets opfattelse, at de redskaber, som myndighederne allerede er i besiddelse af, er tilstrækkelige isager om børnebortførelser.Rigspolitiet har således oplyst, at politiet bl.a. har mulighed for, at efterlyse det bortførte barn på for-skellig vis, f.eks. ved rundkastning via politiets radiosystem, gennem TV og radio, ved en særlig medde-lelse til lufthavne og politikredse med grænsestationer, i Shengeninformations-systemet (SIS) og via In-terpol.Som jeg også oplyste under 1. behandlingen, er Rigspolitiet i færd med at udarbejde et sæt retningslin-jer til landets politikredse vedrørende proceduren for behandling af børnebortførelsessager. Rigspolitiethar om disse retningslinjer nærmere oplyst, at de har til formål at formalisere og klargøre den gældendeprocedure i børnebortførelsessager.Spørgsmål 4:Agter ministeren at sikre, at Rigspolitiet inddrager relevante børneorganisationer i arbejdet, ministerier,telefonselskaber, repræsentanter fra lufthavne, havne, trafikselskaber, relevante internetsider, tv, radio,
5
andre myndigheder m.m. i processen med henblik på at sikre den nemmeste og hurtigste måde at videre-formidle en advarsel til den brede offentlighed på?Svar:Der kan henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 2 (B 64) fra Folketingets Retsudvalg.Som det fremgår heraf, er Rigspolitiet i færd med at udarbejde retningslinjer på området.Rigspolitiet har om disse retningslinjer nærmere oplyst, at de har til formål at præcisere og formalisereden eksisterende procedure i børnebortførelsessager. Rigspolitiet har på den baggrund ikke umiddelbartplaner om i forbindelse med udarbejdelsen af disse retningslinjer at inddrage en bredere kreds af bl.a. eks-terne samarbejdsparter, men vil imidlertid drøfte udkastet til retningslinjerne i det tværgående kontaktud-valg for børnebortførelser, hvor bl.a. Familiestyrelsen og Udenrigsministeriet deltager.Spørgsmål 5:Vil ministeren sikre, at Rigspolitiet overvejer at indarbejde i deres retningslinjer, at SMS/MMS beske-der bør indgå i den vifte af redskaber, som myndighederne kan benytte sig af, når det er påkrævet, at in-formationer kommer hurtigt ud til befolkningen, f.eks. i et bestemt område?Svar:Der kan henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 2 (B 64) fra Folketingets Retsudvalg.Rigspolitiet har supplerende oplyst, at Rigspolitiet generelt er opmærksomt på nye teknologiske mulig-heder, herunder anvendelsen af SMS/MMS. I den forbindelse kan der henvises til det pilotprojekt, der iøjeblikket foregår i Nordsjællands Politi vedrørende borgervarsling via SMS (»Tryk Politi«). Projektethar til formål at undersøge mulighederne for ved brug af nye metoder og nye rutiner at øge samarbejdetmellem politi og borgere. Projektet blev iværksat i november 2010 og har i dag omkring 7.500 borgeretilmeldt. Projektet vil blive evalueret i løbet af sommeren 2011, og resultaterne af evalueringen vil indgå iovervejelserne omkring muligheden for at inddrage ny teknologi i kommunikationen med borgerne.