Tak for det.
Det er jo sjældent, det er hr.
Per Clausen, der er min eneste sande ven i den her forsamling, men det sætter jeg selvfølgelig pris på.
Jeg vil godt tage tråden lidt op efter hr.
Per Clausen.
En førstebehandling er jo en principiel diskussion, og for mig er det i høj grad en principiel diskussion, netop om det begreb, som hr.
Per Clausen også nævnte, nemlig begrebet centralisering.
Hvis man ser på trenden lige nu i Danmark, kan man se, at centraliseringernes tid så sandelig er kommet over os.
Lad os tage et begreb som hypermarked, sådan et fem gange Bilka-supermarked.
Her er der dokumentation for, at hvis man indførte det i Danmark, ville det betyde, at 800 detailbutikker ville lukke.
Hvis vi tager begrebet megainstitution, hvor man stuver 250 børn sammen i en institution, og hvis vi tager regeringens rejsehold, der rejste rundt og lavede et 360-graders-eftersyn af vores folkeskole og konkluderede, at alle skoler med under 600 elever skulle lukkes – det er 83 pct.
af vores skoler – og så nu hele den idé med supersygehuse, på trods af at der så er borgere, der har en afstand til en udbygget akutfunktion på næsten 100 km, kan vi se, at det er en tendens i tiden.
Jeg ved ikke, om man skal give politikerne skylden – det er dog politikerne, der skal træffe beslutningerne – men der er en tendens i tiden i forhold til regneark, i forhold til centralisering, hvor den sunde fornuft ganske enkelt er sat ud af spil.
Jeg har selvfølgelig været meget inspireret af andre politikere, også i forbindelse med udarbejdelsen af det her forslag:
af fru Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne, som i sidste valgkamp drog rundt sammen med den daværende sundhedsordfører for Socialdemokraterne, oven i købet i en ambulance med blink og alt muligt, for at gøre opmærksom på det fornuftige i, at der maksimalt var 30 minutters kørsel til et sygehus; eller af Dansk Folkeparti for den sags skyld, hvorfra der tidligere i den her debat blev læst meget fornuftige ord op af hr.
Peter Skaarup, hvor det meget klart blev sagt, at det skaber utryghed i landsbyer og øsamfund med den lange transporttid.
Derfor mener Dansk Folkeparti, at der som udgangspunkt bør sikres en maksimal transporttid på 30 minutter til en akutmodtagelse, uanset hvor i landet man befinder sig, og det er jo egentlig et meget, meget sobert og godt argument.
Men jeg forstår ikke rigtig, hvad der sker med Socialdemokraterne i den her sag, om man er bange for Bent Hansen, regionsformanden, som jo om nogen står bag den centralisering, som man har oplevet, bl.a.
i Region Midtjylland, med massive besparelser, så borgerne er trykket i en grad, at det vel må gøre indtryk et eller andet sted.
Det er måske mere reelt med regeringen, der kører linjen rent ud, end med Socialdemokraterne, som i den her sag faktisk prøver at ligne nogle, som tager den bekymring alvorligt.
Men når det kommer til stykket, når der kommer et konkret forslag, man kan forholde sig til, med akkurat samme ordlyd som det løfte, fru Helle Thorning-Schmidt gav så sent som i 2008, så står man af uden egentlig at give en forklaring på, hvorfor man ikke kan støtte det, som en statsministerkandidat for 2 år siden sagde var Socialdemokraternes politik.
Det er jeg lidt overrasket over.
Det samme gælder egentlig i forhold til Dansk Folkeparti, for vi skal være økonomisk ansvarlige i Danmark, og når man snakker om akutklinikker, akuthuse, helikoptere, paramedicinere og det store akutberedskab, der skal sættes ind, fordi man placerer sygehusene forkert, så er det økonomisk uansvarligt, så det basker.
Jeg noterer og minder om, at havde man taget ansvaret på sig, kigget på de ønsker, som regionerne havde bragt ind, selvfølgelig ud fra den enkelte regions egne ønsker, og sammenholdt regionernes ønsker med hinanden, så man fik en geografisk fornuftig fordeling af tingene, så kunne man have sparet rigtig, rigtig mange millioner kroner hvert eneste år ud i fremtiden.
Hvis man havde lavet en sygehusstruktur, der tog højde for geografisk afstand, så kunne man have sparet rigtig mange penge.
Jeg vil godt minde om et borgermøde, et af de mange borgermøder, der var i det vestjyske, efter at Region Midtjylland havde lagt deres akutplan frem.
Der fremgik det meget klart af den plan, som Region Midtjylland havde lagt frem, at det, de her akuthuse, hvis vi nu skal tage fat på dem, kunne afhjælpe i forhold til borgerne, var ting som insektbid og næseblod.
Det stod der.
Så forstår jeg jo egentlig godt, at der er nogle borgere, der er utrygge bagefter.
Jeg tillod mig så at spørge en af de sundhedsfaglige personer:
Nu har vi brugt en aften på at høre, hvad det her akutberedskab kan; hvad er det så, det ikke kan?
Svaret var, at det kunne man bruge resten af aftenen på at forklare.
Det var ikke videre betryggende, og derfor forstår jeg godt de borgere rundtomkring i landet, som er ganske utrygge ved de ting, der sker.
Jeg forstår godt de borgere, som har en fornemmelse af, at man ikke hører efter dem, at man ikke tager deres bekymringer alvorligt.
Der er rigtig mange fine ord, i forhold til hvordan det her skal løses, i forhold til at prøve at forklare kvalitet, men bekymringen er reel, og det tror jeg at alle må være klar over.
Det så vi for nylig, hvor der var et stort fakkeltog i Holstebro med i tusindvis af vestjyder, der trodsede vejr og vind og viste deres frustration og deres utryghed.
Det samme gør sig selvfølgelig gældende her på Sjælland, og det er desværre en tendens i tiden med centralisering, at alt skal være stort, alt skal være mega, alt skal være hyper, og at man ikke tænker på overskuelighed, nærhed, for det betyder også noget for rigtig mange borgere her i landet.
Men jeg vil da sige tak, om ikke andet så til Enhedslisten, for støtten til det her forslag og så håbe, at der bliver en større forståelse også for den bekymring, som man ser ude i befolkningen.
Så vil jeg give det gode råd ikke mindst til Socialdemokraterne:
Lad nu være med at bilde befolkningen ind, at man tager deres bekymringer alvorligt, og køre rundt i ambulancer og lave et stort show ud af det.
Den bekymring og utryghed er faktisk for alvorlig til, at man laver plat på det.
Hvis Socialdemokraterne havde ment det her alvorligt, hvis fru Helle Thorning-Schmidt havde ment det alvorligt, at afstanden betyder noget, og at der maksimalt skal være 30 minutters kørsel til et sygehus, så synes jeg, man skulle have støttet det her forslag.