Tak.
Jeg tror, det var hr.
Christian H.
Hansen, der spurgte, hvor mange gange vi har diskuteret det her.
Det har vi diskuteret rigtig mange gange.
Det, det viser, er, at man, når man gør noget, faktisk godt kan få tingene til at ske.
Vi sad jo alle partier sammen og diskuterede en ny veterinærforordning med den tidligere fødevareminister.
Der kunne det ikke blive liberalt nok.
Der var ikke nogen særlige forslag til begrænsninger.
Jo, bevares, jeg tror også, at man dengang snakkede om gult kort-ordningen, og nu har vi så fået en ny fødevareminister, der så er den person, der har gennemført den.
Vedrørende den ordning gør nogle landmænd opmærksom på, at der er en forsinkelse i statistikken i forhold til forbrug, og jeg tror, det er en selvstændig opgave at sørge for, at de resultater, den dokumentation, er så præcis som overhovedet muligt, fordi vi ønsker en høj retssikkerhed, også for den enkelte landmand.
Det her handler jo om, at vi skal have nedbragt vores antibiotikaforbrug.
Jeg synes, det er dårligt af de partiers ordførere, der stiller sig op og siger:
Vi ligger ikke så dårligt, hvis vi f.eks.
sammenligner os med Holland, ligger vi ret godt.
Jeg synes, der har manglet svar siden 2001, og det er selvfølgelig derfor, hr.
Christian H.
Hansen også har ret i, at vi har diskuteret det her mange gange.
Vi har oplevet en stigning i forbruget år for år, og derfor har det været meget vigtigt, at der blev taget politiske initiativer for at få det nedbragt.
For vi tror på, at der, hvis der kan samles initiativer, og hvis man finder ud af, hvordan der kan sættes ind, så også er mulighed for at undgå så meget antibiotikaforbrug, som vi har set.
Derfor handler det om de her tre ting, som vi har stillet op:
Det er at ændre betingelserne for at kunne flokmedicinere dyr med antibiotika, og det er selvfølgelig at fremme dyresundheden, og så ønsker vi også at udvide gult kort-ordningen.
Forbruget er nævnt nogle gange, og sidst det blev målt, i 2009, var det faktisk på 129,7 t.
Nu siger tal jo ikke så forfærdelig meget, hvis ikke man har noget at holde dem op imod.
Vi har jo også en kæmpestor svineproduktion, men hvorfor er det så lige, at det er sket i de år?
Grisene har vel ikke fået det dårligere, fordi vi har haft en borgerlig regering.
Vi var kede af, at vi ikke kunne holde sammen i oppositionen om det her, da Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti valgte at gå sammen med regeringen, hvor man lavede en yderligere liberalisering.
Man gav dyrlægerne mulighed for at udskrive medicin til dyr, der ikke var født endnu, og det synes vi selvsagt var dårligt.
Bl.a.
også af den grund kunne vi ikke være med til at støtte det nye veterinærforlig.
Derfor er der behov for, at vi kigger lidt på det.
Der har jo også været adskillige udsendelser om det, og en af dem, jeg bed mærke i, var med en landmand fra Sønderjylland, der sagde, at han ikke kunne finde på at flokmedicinere sine dyr, han behandlede kun de dyr i stien, der var syge, og gav dem en injektion, for så kunne han bedre målrette indsatsen imod de dyr, der rent faktisk var syge.
Det, der er problemet, er jo, at man laver en liberalisering.
Jeg tror, vi mennesker har det sådan, at vi, når vi har medicinen stående i skabet og den er let at få fat i, så også har lettere ved at tage noget af det.
Det samme gælder for landmanden.
Er medicinen udskrevet, står den i medicinskabet i stalden, og der er nogle dyr, der er syge, så putter man den lige i vandet, i foderet.
Det er meget nemt.
Men på den måde kommer man også til at behandle raske dyr, og så er der jo ikke noget at sige til, at forbruget, med det antal dyr, vi har i Danmark, så stiger markant.
Det er som sagt det, vi i fællesskab skal have bragt ned, og det håber jeg kan lykkes.
Jeg ved selvfølgelig godt, at det vil være svært at få opbakning hele vejen rundt, fordi nogle af partierne er bundet af forlig.
Men jeg synes, at Enhedslisten og SF og mit eget parti, Socialdemokratiet, er med til at sætte en dagsorden, for jeg tror, det er vigtigt, at vi sørger for at producere gode og sunde fødevarer.
Vi tror også på, at der vil være et marked, hvor man efterspørger høj dyrevelfærd, lavt medicinforbrug osv.
Det er de parametre der skal til, hvis dansk landbrug skal klare sig i fremtiden.
Derfor er det sådan set meget, meget sundt og godt, at vi arbejder på at få nedbragt forbruget.
Der har faktisk været holdt mange konferencer på universiteter osv., fordi der er dokumentation på, at der, hvis vi bruger rigtig meget antibiotika i vores husdyrproduktion og vi spiser dyrene, så kan ske det ulyksalige, som vi har set gennem de senere år, at der opstår resistens, og at vi ikke kan behandle de sygdomme, der opstår hos os mennesker.
Det er jo katastrofalt, at vi er med til at øge udgifterne i sundhedsvæsenet, og at der er mennesker, vi ikke kan behandle.
Det skal vi for alt i verden undgå, og derfor er der mange gode både saglige og faglige forklaringer på, hvorfor vi altså skal have det her antibiotikaforbrug ned.
Vores ambitionsniveau er noget højere, og vi vil gøre mere ved det end det, regeringen har fremlagt i dag.