Skatteudvalget 2010-11 (1. samling)
B 23
Offentligt
J.nr. 2010-411-0038Dato:17. januar 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
B 23 - Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af iværksætter-
skatten.
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 3 af 3. december 2010. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Morten Østergaard (RV).
Troels Lund Poulsen/ Lise Bo Nielsen
Spørgsmål:
Erkender ministeren, at der ikke er EU-retlig begrundelse for opretholdelse af10 pct.s-reglen for unoterede aktier?Svar:
Det er korrekt, at det ikke er et EU-retligt krav, at der skal ske beskatning af selska-bers unoterede porteføljeaktier.Beskatningen af selskabers unoterede porteføljeaktier blev indført i forbindelse medFor-årspakken 2.0,og bidrog til finansieringen af de markante nedsættelser af marginalskatter-ne. Regeringen og Dansk Folkeparti ønskede med det nye regelsæt at lave en forenkling ogen harmonisering af regelsættet for beskatning af selskabers aktier og udbytter.Når der sondres mellem porteføljeaktier og datterselskabsaktier, er der tale om en afvejningmellem konkurrerende hensyn – ønsket om at undgå dobbeltbeskatning ved beskatning af sel-skabsindkomst i flere led over for ønsket om at undgå forvridning mellem investeringer i for-skellige typer aktiver – her primært mellem investeringer i obligationer og aktier.Der kan således være mange årsager til aktieinvestering. Men erhvervelsen af porteføljeaktierkan som oftest bedst sammenlignes med kapitalanbringelse. I en lille åben økonomi som dendanske, vil afkastet på aktier (justeret for risikopræmie) normalt være lig med afkast på obliga-tioner.Indkomst fra porteføljeaktier kan derfor sidestilles med renter og kursgevinster på obligationer,som er skattepligtige for selskaber, og derfor er det også naturligt, at disse to typer af investe-ringer beskattes ens.Det skal i øvrigt bemærkes, at grænsen på 10 pct. af aktiekapitalen som skiller mellem porteføl-jeaktier og datterselskabsaktier er hentet fra EU’s moder/datterselskabsdirektiv. Formålet meddirektivet er at undgå dobbeltbeskatning ved beskatning i flere selskabsled.
Side 2