Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
B 18 Bilag 3
Offentligt
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
J.nr. 269-00001Den 4. februar 2011
Miljøministeren har over for udvalget tilkendegivet følgende:”Regeringen er enig i at den genmodificerede ”Amflora kartoffel”, som inde-holder en antibiotikaresistent genmarkør ikke bør dyrkes i Danmark.Regeringen har derfor stemt imod en godkendelse i EU af ”Amflora kartof-len”. Regeringen konstaterer, at Kommissionen den 2. marts 2010 har givettilladelse til dyrkning af den genetisk modificerede kartoffelsort ”Amflora”(BASF Plant Science) efter reglerne i udsætningsdirektivet (Dir2001/18/EF).Tilladelsen er givet på baggrund af offentliggørelsen af Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurdering den 11. juni 2009, som of-fentliggjorde en konsolideret vurdering omkring risikoen ved den antibiotika-resistente markør (ARM) gen nptII, som er indeholdt i ”Amflora-kartoflen”.Vurderingen konkluderede, at der er en ubetydelig risiko for, at det omhand-lede ARM-gen kan overføres til bakterier i naturen og dermed kompromitte-re de antibiotika typer, der anvendes til helbredelse af infektioner hos men-nesker og dyr.Danske eksperter hos Danmarks Miljøundersøgelser, Århus Universitet ogFødevareinstitut, Danmarks Tekniske Universitet er enige i EFSA’s vurde-ring af det konkrete antibiotikaresistensgen og EFSA’s vurdering af ”Amflo-ra-kartoflen”. Siden EFSA’s afgørelse i 2009 er der ikke fremkommet ny,videnskabelige oplysninger, der ændrer ved risikovurderingen fra 2009.I lyset af at ”Amflora-kartoflen” indeholder en antibiotikaresistent genmarkørog derfor ikke ønskes dyrket i Danmark, har Regeringen vurderet de juridi-ske muligheder for et nationalt forbud, herunder annullationssøgsmål, miljø-garanti, sikkerhedsklausul samt anvendelse af § 3 i bekendtgørelse omgodkendelse af udsætning i miljøet af genetisk modificerede organismer.Regeringen må konstatere, at nuværende EU lovramme ikke giver mulig-hed for at forbyde dyrkningen af ”Amflora-kartoflen” i Danmark, jvf. svar påspørgsmål nr. 221 (alm. del) til Folketingets Udvalg for Fødevarer, landbrugog Fiskeri.Kommissionen har fremlagt forslag om at indføre en ret for medlemslande-ne i EU til selvbestemmelse vedrørende dyrkning af GMO-afgrøder indenfor medlemslandenes eget territorium.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Regeringen arbejder for en afklaring af, hvilke begrundelser medlemslan-dene efter Kommissionens forslag kan anvende, der er juridisk holdbare –både i forhold til EU-traktaterne og i forhold til internationale forpligtelser –især WTO. Det er afgørende for regeringen, at Kommissionens forslag giveren reel ret for medlemslandene til at forbyde dyrkning af GMO’er på egetterritorium.Regeringen vil oplyse udvalget om Kommissionens begrundelser for at for-byde dyrkning af GMO afgrøder, når disse bliver offentliggjort ved udgan-gen af februar 2011.De fire danske kartoffelmelsfabrikker har overfor Miljøstyrelsen oplyst, at deikke modtager GMO-råvarer til stivelsesproduktion.Miljøministeriet har den 10. januar 2010 afholdt et møde med BASF, deruddybende en tidligere udmelding om, at der ikke ville blive dyrket ”Amflorakartofler” i Danmark i 2011. BASF oplyste således, at der ikke var indgåetlicensaftaler med danske kartoffeldyrkere for 2011, og at BASF allerede harfordelt de tilgængelige partier af læggekartofler til relevante licenstagerudenfor Danmark for vækstsæsonen 2011. Det blev fra BASF’s side under-streget, at ”Amflora-kartoflen” under hele produktionsforløbet ejes af BASF,hvorfor salg af ”Amflora kartofler” af dyrkerne til tredjemand vil være kon-traktbrud mellem dyrkeren og BASF.Informationen fra BASF og de danske kartoffelmelsfabrikker er den sikker-hed, der kan tilvejebringes for at ”Amflora-kartoflen” ikke vil blive dyrket lov-ligt i Danmark i 2011.Endvidere kan ministeren oplyser, at der arbejdes for en forbedret vurde-rings-procedurerne i EFSA med henblik på en større inddragelse af med-lemslandene og Det Europæiske Lægemiddeldirektoratet (EMEA) i denmiljømæssige vurdering.
Karen Ellemann
2