Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 (1. samling)
B 17
Offentligt
936718_0001.png
936718_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. december 2010Sagsnr.: 8087
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 5. december 2010stillet følgende spørgsmål nr. 9 (B 17) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 9 (B 17):

”I forbindelse med 1. behandlingen af forslaget sagde ministeren, at forskerne fra DTUfødevareinstituttet havde bekræftet ham i, ”at der er proportionalitet imellem det, vi idag har gennemført, og det forsøget på DTU viste”. Ministeren bedes redegøre for,præcis hvad forskerne på DTU har givet udtryk for, i forhold til den lovgivning der erindført i Danmark.”

Svar:

DTU Fødevareinstituttet har vurderet studiet, der i dag danner baggrund for det danskeforbud. Studiet viste en usikkerhed med hensyn til effekter på indlæringsevnen hoshanrotteunger, som DTU Fødevareinstituttet vurderede kunne være tegn på enlavdosiseffekt af bisphenol A, men også kunne være et tilfældigt fund. Rotteungerne varudsat for bisphenol A via moderen både før og efter fødslen.Fødevarestyrelsen brugte på den baggrund forsigtighedsprincippet og indførte et forbudmod anvendelse af bisphenol A i fødevarekontaktmaterialer rettet mod 0-3 årige, indtilnye studier eventuelt kan afklare, at bisphenol A i lave doser ikke har effekt påudvikling af nervesystem eller adfærd. Fødevarestyrelsen vurderede herved, atforbuddets afgrænsning er proportionelt afpasset med graden af den usikkerhed, derblev fundet.Ved at forbyde bisphenol A i produkter til 0-3 årige vurderes det, at indtaget hos børnnedsættes betragteligt, idet Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) harvurderet1, at børn, der indtager føden via bisphenol A holdige sutteflasker, har etvæsentligt højere indtag af bisphenol A end spædbørn, der ammes.Opinion of the Scientific Panel on food additives, flavourings, processing aids and materials in contactwith food (AFC) related to 2,2-BIS(4-HYDROXYPHENYL)PROPANE. EFSA-Q-2005-100. November2006. http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/scdoc/428.htm1
Hvis gravide og ammende kvinder helt skal undgå bisphenol A, vil der skulle indføreset forbud mod stoffet i alle fødevarekontaktmaterialer. Dette vurderes at kunne giveuforholdsmæssigt store konsekvenser for både forbrugerne og for alle led i fødevare-industrien uden klar dokumentation for, at forbrugersikkerheden øges.Efter indførelsen af det danske forbud er der vedtaget et EU-forbud mod bisphenol A isutteflasker, som også har baggrund i forsigtighedsprincippet. Også på EU-plan skalforanstaltninger på grundlag af forsigtighedsprincippet være proportionelle med detvalgte beskyttelsesniveau. Det bemærkes i den forbindelse, at det danske forbud er merevidtrækkende end EU-forbuddet.Jeg er tilfreds med Fødevarestyrelsens brug af forsigtighedsprincippet i risikohånd-teringen af denne sag og mener, at vi fra dansk side bør opretholde det forbud, som vihar indført mod bisphenol A i alle fødevarekontaktmaterialer beregnet til 0-3 årige.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2